2011-04-01

Helglycka med parmigiano reggiano

När jag tänker parmigiana längtar jag efter saltkristaller och den där torra känslan av lagrad ost. Änglamarks parmesanost är själagörande och ett underverk för ditt helgpyssel!

April månad och därmed våren måste firas! Jag drömmer om pesto i smördegskorgar eller varför inte en klassisk carpaccio? Det ryktas ju om vackert väder i helgen, häll lunchsoppan i en termos och gå ut!


2011-03-31

Snabbrimmad sejrygg med kulturväxtpuré!Rotselleri är en urgammal kulturplanta som ursprungligen kommer från Medelhavsområdet. Det ryktas om att man kalasat på rotselleri där nere ända sedan antiken. Sverige nåddes dock av denna sköna rot långt senare.

Smaken är kraftig och lämpar sig i regel inte som råkost. Däremot gör den sig fint i rotfruktspytt, soppor, grytor, puréer och fondkok. Nog för de är släkt men den ska inte blandas ihop med stjälkselleri.

Jag har lagt rabarber på ett par sejfiléer som serveras med rotsellerimos till middag ikväll!


2011-03-30

Man tager vad man haver

Pasta med en riktigt mustig tomatsås skall inte underskattas. Jag har inte hunnit handla så då får man jobba med det man har!

Det finns tusen varianter av denna hörnsten i köket, just idag gör jag så här:

Bryn:
0,5 dl olivolja
1 fint hackad gul lök
3 fint hackade vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré

Tillsätt:
2 burkar krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 grön buljongtärning
2 tsk honung
2 lagerblad
1 msk torkad salvia
1 msk torkad basilika
1 citron, finrivet skal och pressad saft
1 msk balsamvinäger (var försiktigt, styrkan kan variera)

Koka minst 20 minuter, men gärna längre om hungern tillåter. Phew, jag hittade en bit parmesanost att riva ovanpå!

Den här tofun skulle jag vilja smaka!

2011-03-29

I love kylskåpswrap!

Min turkiska söndagsmiddag i kombination med ett överblivet tortillabröd sedan mina quesadillas i lördags förvandlades just till en utmärkt lunch! Cross-over-matlagning när den är som bäst! Ett tomt kylskåp som belöning, redo att laddas med nya godsaker!


2011-03-28

Happy hour

Förvandla timmen med dagishämtning, matlagning och vardagsstress till en happy hour och låt barnen ta större plats i köket. DN är hemma hos mig och pratar om min nya kokbok "Laga mat tillsammans"och vill du ha mindre mattjafs och mer gladtid runt middagsbordet är det här rätt bok för dig.

Franskt födelsedagsfirande!

Frasig smördegsbotten, ljuvlig vaniljkräm och friska bär! Toppa med lite vårsol, en skinnfäll, något bubbligt och ett strålande födelsedagsbarn!