2009-09-10

Bättre äldremat

Jag vill teckna en försäkring mot urusel äldremat i plastlåda. En som ger ett heltäckande skydd mot näringsfattig, smaklös och uselt tillagad sörja.

Skäms på er, alla ansvariga som tycker att det är helt okej att snuva äldre på ett av livets stora glädjeämnen. För även om du inte längre kan dansa, läsa eller höra lika bra, finns det inget som säger att du helt plötsligt skulle sluta njuta av en god middag. Skäms igen och skäms riktigt mycket.

Idag och i morgon står jag på Ett bra liv-mässans köksscen och visar hur mat i äldrevården skulle kunna smaka.. Välkommen alla kostchefer, dietister och politiker, det är fri provsmakning!

Tummen ner för sjukhusmaten, läs mer i SvD. I Köpenhamn beställer patienterna kocklagad mat à la carte. Här kan du se menyn.

Ett glas gott vin till maten borde också finnas med på kravlistan. Varför erbjuder inte Systembolaget hemkörning till äldre?
Hur ska ett bra liv vara? Fritt fram för tips, idéer och erfarenheter i kommentarfältet.

Vardagsnjutning för alla åldrar:
Smartaste fiskburgaren gör jag av frysta sejfiléer. Vänd i mjöl som blandats med valfria kryddor (hackade solrosfrön och pumpakärnor ger knaprigare feeling) och stek. Remouladsåsen snabbrörs på turkisk yoghurt, bostongurka och en klick majo. Ät och njut!

2009-09-09

Julstök

Nu är det jul här i vårt hus, julen har kommit (som en chock) hopptrallalalej. Jag har galet mycket att göra med planering av julmat och provsmakning av saffranspannkakor, för det här ska bli den bästa julen någonsin.
Vanlig mat är inte att tänka på. I morgon serverar jag höstens smartaste fiskburgare med en remouladsås som inte går av för hackor. God Jul!

2009-09-08

Recept på burk

Det är i tarmluddet inte på Facebook du hittar dem, dina bästa vänner. Vårda dem, visa din kärlek, gulla lite extra, men framförallt ge dem surkål. För det är nu i influensatider som luddet behöver ditt fulla stöd. Fortsätt gärna att sprita händerna, men 70% av kroppens immunförsvar sitter i tarmen och det är där slaget står.

Svep Proviva-shots, köp mjölksyretabletter eller byt ut isbergsallad och tomater mot syrade grönsaker. Nej du måste inte starta mjölksyrefabrik, syrat och klart finns utmärkt på burk. Jag bjuder familjen på Ejmunds kryddiga korvar och vänder ner surkålen tillsammans med lite lök i stekpannan för att blidka barnen. De vägrar äta surkål kallt. Svenska äpplen och senap hör till.

2009-09-07

Busbillig måndagsmiddag

Närlagat slår närodlat med hästlängder. Köp absolut inget nytt utan öppna kylskåpsdörren och laga på det som redan finns hemma. Helgens rester plus lite grönt blir lätt som en plätt till omelett.

Serveras under namnet fransk omelett med ett glas rött. Voilà, måndagarnas tema ska bli bussnabbt och billigt.

Grattis till ett snyggt kap

450 kronor för två Stig Lindberg kaffemuggar på Tradera! Fyra eftertraktade muggar,helt gratis måste anses som ett riktigt kap. Grattis till Louise som gissade att 203 personer skulle tävla och rätt antal var 218.
Eftermiddagsfika med randigt äppelsmarr tycker jag absolut att vinsten är värd.