2010-08-26

FredagsmysFrån briocher till butiksinvigning, här går det i expressfart. Saltå Kvarn öppnar en härlig butik på Renstiernas Gata 27 på Söder. Förutom allt gott och färdigförpackat på hyllorna finns det ljuvligt nybakat bröd, flera olika mjölsorter och massor av tillbehör för bakentusiasterna. Du kan även köpa en surdegsstart, så nu finns det ingen ursäkt längre för att inte dega.

Kvällens mys blir bättre än någonsin på temat less is more. Trevlig helg!

Inget fusk

I går åkte jag runt med en deg i barnstolen, tryggt förankrad med säkerhetsspälte så att den inte skulle trilla ner på bilgolvet. Nej, jag har inte blivit galen utan saken är den att de allra godaste briocherna får man om degen fått jäsa kallt i 12 timmar. Att fuska, nej det är inte min grej.

Degen fixade jag och dottern och efter en natt i kylskåpet fick den VIP-behandling och i sällskap med en kylklamp åka direkt till fotograferingen. Några blev söta med florsocker och finrivet citronskal till mysfika och resten toppades med sesamfrön och ska mumsas som tillbehör till soppa.

Receptet och de riktiga bilderna kommer i Mersmak framåt julen. Men en god torsdagsoppa kan jag bjuda på redan nu och vad passar bätte till briocher än en fransk bondsoppa.

2010-08-25

Snygglax

Fryst MSC-märkt lax för 29:90, vilket kap! Att laxen som är full med nyttiga omega-fetter dessutom gör dig snygg gör att jag tar en extra bit. Plussar på med wokad spenat och känner att jag nästan spränger nyttighetsgränsen. Smyger in ett glas vin för att balansera. Den här middagen som ger superkrafter. Två dagar kvar till helg!

2010-08-24

Valfika

Morotskakan kan mycket väl avgöra riksdagsvalet. Det är den som tydligast skiljer högern från vänstern. Vi älskar att fika och vad som bjuds utanför valstugorna är viktigt i kampen om väljarna. I en ny undersökning om våra bakvanor presenteras partisympatisörernas favoriter när det gäller kakor och efterrätter. Budskapet är tydligt: Lägg mindre krut på bleka valaffischer och satsa på ett storbak för att fånga väljarna. Doften av nybakat lockar och det här är vad som gäller:

Morotskakan är en riktig vänsterfavorit medan en kladdkaka vinner en jordskredsseger med hela 28 % hos miljöpartiets potentiella väljare.

När det kommer till efterrätter så smaskar moderaterna gärna på blåbärspaj eller panna cotta.

Sossarna är mer modesta och föredrar rätt och slätt glass och för kristdemokraterna är det chokladmousse som får munnen att vattnas.

2010-08-23

Middag på en kvart

Ge inte upp sommaren! Passa på och njut av att lägga sensommargrönsakerna i en ugnsfast form, fyll på med lax och toppa med en skön philadelphiaostblandning. Det finfina med lax är att den passar ihop med i princip allt. Det finfina med mat i ugnen är att måndagsmiddagen är fixad på en kvart.