2011-10-07

Lekfull spagetti!

En kompis skickade sin senaste idé till mig, han påstod sig fått inspiration från den tokiga och mycket roliga bloggen Den Bruna Maten. Jag dör av skratt. Ha en skön helg!

2011-10-06

Skynda att fynda rotsaker!

Hela veckan är det kanonpris på rotsaker för alla medlemmar så passa på att frossa i oktobers skördefavoriter! Kavla upp ärmarna på brunchskjortan till helgen och locka över kompisarna! Bjud på morots- och rödbetspaj med getost och pimpa ett gott bröd med hemlagad morotssylt!

Middagsfavoriten i kategorin allt-på-samma-plåt med kyckling, rotsaker och getostcreème serveras med stor sannolikhet hemma hos mig redan i kväll. Och jag tänker passa på att bunkra, rotsaker håller i all evighet om det förvaras i kylskåp eller jordkällare!

2011-10-05

Hacka eller pressa vitlök?

Ju mer du finfördelar vitlöken desto fler av dess celler kommer att krossas och mer smak och lukt kommer fram. Om man pressar den i en vitlökspress bildas som mest av det ämne, allicin, som ger vitlöken dess karaktäristiska smak och lukt. Väljer du att hacka vitlöken blir smaken mildare och inte lika skarp.

Det beror sig alltså på vad vitlöken ska användas till och hur pass kraftig smak man vill ha. I min kycklinggryta från Guatemala hackas vitlöken, till syrliga paprikor mosas den och till rotfruktsgratängen rivs eller pressas den. Man får prova sig fram med mortel, kniv, press eller smarta garlic card där man riven löken på en liten plastbricka. Personligen föredrar jag att hacka eller riva löken framför att pressa den eftersom jag tycker att det är så obeskrivligt tungt att göra rent vitlökspressen.

2011-10-03

Heta tips inför bullbaket!

Kanelbullens dag firas den 4 oktober sedan 1999. Det är vad jag förstår 'Hembakningsrådet' som står bakom denna bullens hedersdag med syftet att hylla vår hembakningstradition genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk!

Visst är något särskilt mysigt med att baka sina egna bullar! Det tar lite tid men det är mysigt att vänta på degen som ska jäsa och så hjälps vi åt, barnen och jag att baka ut bullarna. Jag gör på mitt sätt och dom gör på sitt kan man säga. Jag brukar försöka hejda dem med smöret (inte så mycket för fettets skull men bullarna jäser inte så bra om man brett på för mycket smör vid utbakningen) men annars är det bara att släppa fantasin lös och göra som man känner. Smarrigt blir det hur som helst!

Min favorit just nu är lägga 7-8 ojästa bullar i en form med löstagbar kant, simsalabim och du har en butterkaka! Läs mer på coop.se hur du lyckas med bullbaket!