2011-08-11

Stencoolt bak

Rör ut 25 g jäst med 5 dl fingervarmt vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt 1 msk olivolja, 2 tsk salt och cirka 1 liter vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk cirka 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två lika stora delar. Rulla varje del till en längd. Dela varje längd i 8 bitar.
Strö ut 2 dl vetemjöl, 2 dl vetegroddar, 2 dl hackade färska örter, 1 dl linfrön och 2 msk flingsalt på bakbordet. Kavla varje del av degen i strösslet till tunna rundlar, 10-12 centimeter i diameter. Jäs minst 30 minuter på bakplåtspapper.
Värm ugnen till 250 grader med baksten (eller plåt) i. Flytta över bakplåtspappret med bröden till den varma bakstenen i ugnen. Sätt in en långpanna med vatten längst ner i ugnen och grädda bröden 5-7 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Servera med exempelvis färskpotatis, rökt sik och romsås.

2011-08-07

Koka kräftor

Det sägs ju att ekorre är det bästa betet i kräftburarna men att få fatt i en sådan är inte lätt. En annan väg till de finaste kräftorna är att hitta en pålitlig kräftfiskare och få denne att sälja sina kräftor till dig! För att de små liven ska slå världens alla kräfttest måste man koka dem själv! Jag stämplar mitt andra tips som Bästa genvägen - koka om frysta kräftor och de blir som färska över en natt!