2009-05-05

Vinn en signerad Jamie's Matrevolution

Vilken är din hippaste dipp eller bästa sommarröra? Den som lyfter buffén, grillen eller middagen till ett klockrent: Kan man få receptet?

Skriv in röran i kommentarerna och var med och tävla om ett signerat exemplar av Jamie Olivers Matrevolution. 
Sista tävlingsdag är den 15 maj. Jag väljer vinnare och den tre smarrigaste rörorna presenteras på bloggen.

Skicka vidare!
Dela med dig av receptet och gör som Jamie, skicka vidare till två av dina vänner eller tipsa om att det finns här på bloggen. 


Här kan du smygläsa några sidor ur boken.

46 kommentarer:

  1. Min favorit (året runt) är solklart getostkräm.

    Getostkräm
    - 2, 5 dl kesella
    - 100 g getost (utan kanter)
    - 1 finriven vitlöksklyfta
    - 2 msk blandade finhackade örter (t.ex. rosmarin, basilika, oregano)
    - salt, peppar
    - 1 krm rivet citronskal (helst av en ekologisk citron)

    Mosa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

    SvaraRadera
  2. Jag har en busenkel röra som är god till grillat kött:
    Mosa jordgubbar. Skala en gurka och hacka den i småbitar - blanda ihop med jordgubbarna. Blanda i creme fraiche eller gräddfil efter tycke och smak. Vill man ha lite styrka på röran så kan man tillföra lite chilikrydda. Även pinjenötter är goda att ha i.
    Det är en fräsch röra. Har också ibland haft i avokado, då blir den lite "tjockare" och matigare.

    SvaraRadera
  3. Här blev man först att skriva. Men jag vill så gärna ha boken, så det gör mig ingenting.
    Min favoritröra är en salsa verde, jag gör den vegansk, men man kan byta ut oliverna mot typ sardeller eller vad den där lilla fisken nu heter. Gör vilken buffe eller grillmiddag som helst mycket roligare, och är lätt att göra. Precis som man vill ha det!

    Ingredienser:

    1 stort knippe färsk persilja
    2-3 vitlöksklyftor
    1 msk citronsaft
    6-7 kalamata-oliver, urkärnade
    2 tsk kapris
    1,5 dl olivolja
    salt och peppar

    Mixa ihop allting!

    Klart och färdigt att avnjutas!
    Superduper!
    Bra blogg du har, för övrigt!

    //Ingeborg

    SvaraRadera
  4. Smaskig romröra som tilltugg före grillen:
    Blanda 1 paket Philadelhiaost Original, 1 burk Creme fraiche, 1 finhackad silverlök el rödlök och 1 burk röd stenbitsrom. Salta och peppra. löt stå ett tag så att det tjocknar. Bred på saltkex. Smaskens!!!

    SvaraRadera
  5. Burkar göra tomat- och mozarella-röra.

    Hacka tomater och mozarella, blanda med olivolja, kanske lite basilika, lite salt och peppar.

    De enkla sakerna brukar vara godast tycker jag :)

    SvaraRadera
  6. Emma Johansson2009-05-05 11:53

    En bönröra som får människor som inte gillar bönor att be om receptet.
    Blanda en dressing av kallpressad rapsolja, dijonsenap, balsamvinäger (gärna mango-), salt, peppar. Häll över bönor, ärter, linser (hemkokta eller avsköljda från tetra/burk) jag gillar svarta bönor, kikärter, canellinibönor ju mosigare bönor ju bättre. Låt stå över natten och riktigt dra åt sig dressingen. Detta håller sig i flera dagar i kylen. Samma dag blandar du i tärnad gurka, tomat, paprika, avokado, någon lök (typ rödlök, sharlottenlök, salladslök, purjolök) och kanske hackad persilja. Låt dra en stund i kylen. Servera till grillat, kallskuret mm med en grönsallad och bröd.

    SvaraRadera
  7. Tzatziki på mitt vis... Supergott och enkelt!
    Ta en halv gurka, klyv den på mitten och gröpa ur kärnorna. Riv gurkan på rivjärn. Blanda ner "rivet" i creme fraiche, pressa i 2-3 vitlöksklyftor (beroende på storlek och styrka). Salt från kvarn. (Så det är lite grövre) Smaka av med citronpeppar. Serveras till grillat, men funkar bra till en bit baguette också.

    SvaraRadera
  8. På marknad köper jag en flaska Afrikansk MRS H.S Ball´s original recipe chutney, blandar efter smak med creme fraiche. Mycket gott till grillat kött. Tycker man om starkt kan man äta denna utan att blanda. Dessutom finns det olika flaskor att köpa, från mindre starkt till mycket starkt.

    SvaraRadera
  9. Fetaoströra:
    Mosa eller mixa ihop creme fraiche med fetaost, peppra och ev. några droppar citron - SUUUPERSNABB, SUPERGOD OCH SUPERFRÄSCH TILL ALLT! Vill man ha den fastare - ha i mer fetaost lösare mer creme fraiche..

    SvaraRadera
  10. Förr brukade jag till en grillad (eller stekt) köttbit röra ihop chilisås, senap och HPsås.
    Kan även användas till pensling av köttbiten också. Det skall jag ta upp i år när grillningen kommer igång.
    Ett tips nu i sparristid att spara de nedre delarna på sparrisen som skärs eller bryts av och koka en god sparrissoppa på. Det är mitt recept som jag skickar vidare.

    SvaraRadera
  11. Erika Berggren2009-05-05 19:11

    Enkel bbqsås som passar till hamburgare, chorizo och grillat kött:
    Blanda 1-2 dl chilisås med en riven vitlöksklyfta, salt och peppar. Tillsätt en klick mörk sirap och rör såsen blank. Smaka av om det behövs mer sirap.

    SvaraRadera
  12. Min Godaste rör innehåller kokt pasta, gräddfil, sweet chilisås, salt och peppar efter behag. Finhackad lök och paprika och kidneybönor. Mycket gott till grillat kött. Kan varieras efter önskemål tex tillsätt oliver eller fetaost eller soltorkade tomater om man vill.

    SvaraRadera
  13. Min favoritröra är en fetaost & ajvarröra.

    Till en macka skall röran vara ganska fast och består av turkisk yoghurt, mosad fetaost och mild Ajvar. Det är lätt att anpassa styrkan med mängden ajvar. Om man gör röran lite tunnare med lite mer yoghurt är den utmärkt till en köttbit, en sallad eller att dippa grönsaker i. Detta är en ständigt återkommande röra hemma hos oss som vi inte tröttnar på.

    Beatrice

    SvaraRadera
  14. En supergod röra att ha till apertifen med salta kex eller som sås till biffen,
    1 burk creme fraiche paprika/chili hälls i en bunke, tillsätt 1 näve salta jordnötter och ev. lite naturell creme fraiche för att mildra chilismaken och göra såsen tunnare. Mixa detta till en jämt smet. Ät och njut

    SvaraRadera
  15. kycklingbuljong och vitlök + coca cola o sur grädde och omega 3.mixa så får du en underbar dipp som dina vänner kommer älska.hälsnigar funkabo

    SvaraRadera
  16. Röra att dippa i eller ha som en kräm till köttet eller kycklingen.
    Eller bred ut på ett gott bröd.

    1 ask(250g) philaqdelphia
    2msk färska örter (basilika är jättegott!)
    3msk fint hackade valnötter
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 msk raps olja eller olivolja
    lite salt och peppar

    SvaraRadera
  17. Har två favoritröror/dippar:

    Till fisk:
    Blanda 3 dl turkisk yogurt, 1-2 msk flytande honung, en nypa havssalt, en nypa svartpeppar, 1-2 msk mild svensk senap och ett knippe finhackad gräslök.

    Till kyckling och kött m.m.:
    Blanda 3 dl turkisk yogurt med 1/2 burk tapenade (gärna med chilismak), 1 msk flytande honung, en nypa havssalt och en nypa svartpeppar. Toppa med lite hackade oliver.

    Urgott!

    /Johanna Hansen

    SvaraRadera
  18. Oj, nästan omöjligt att utse min BÄSTA röra - jag älskar röror och söker alltid det "perfekta" receptet.

    Tror dock att jag hittat det: en läcker och superfräsch mangosalsa med lagom heta smaker.
    Det är sött, syrligt, starkt och krämigt i full balans! Fettsnål (om någon orkar bry sig - inte jag) och lättlagad. Kan det bli bättre?

    Ljuvligt att använda egenodlade grönsaker - men ekologiskt och närodlat är också ett fantastiskt alternativ!

    Röran passar perfekt till stekt och grillat - kött, fisk och grönsaker. Eller på nybakat bröd: mums!

    HET MANGOSALSA (ca 8 port)
    4 tomater, skållade, skalade, urkärnade och tärnade.
    1 rödlök, finhackad
    1 gul paprika, finhackad
    1 finhackad mango
    1 msk citronjuice
    rivet skal från 1 limefrukt
    2 tsk rödvinsvinäger
    2 tsk strösocker
    1 tsk salt
    2 tsk sambal oelek

    Gör såhär:
    Blanda allt, låt stå kallt i någon timme innan servering. Dagen efter är den (om möjligt) ännu godare!

    SvaraRadera
  19. Svensk sommar och grillen är redo...om det inte regnar. Då passar det perfekt med läckra klassiker som tunnbrödsrulle eller rågbröd - såklart med världens godaste röra!

    Det är klassiska svenska smaker med pepparrot, dill och äpple och vi bjöd några utländska vänner på den här röran (till bakad potatis). De blev mycket förundrade över stenbitsrommen, eftersom de hade aldrig ätit något liknande tidigare, men slukade allt.
    Jag har valt att tolka det som ett toppenbetyg - kanske för att vår familj älskar den här!

    LAXRÖRA MED ROM, PEPPARROT OCH ANNAT MUMS!

    # 200 g rökt lax, hackad
    # 200 g färskost, t ex philadelphia
    # 2 msk riven pepparrot
    # 1/2 st finhackad rödlök
    # 1 st rivet äpple
    # 1 burk röd stenbitsrom
    # 1 msk hackad dill
    # 1 msk hackad gräslök
    # 1 msk citronsaft
    # salt
    # peppar

    Blanda lax, Philadelphiaost, riven pepparrot, hackad rödlök, rivet äpple, stenbitsrom och örter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

    Njut till bröd, grönsaksstavar eller bakpotatis... bjud in kära vänner eller njut av hela härligheten själv! Du kan ju alltid mejla receptet.... =)

    SvaraRadera
  20. Denna fräscha sås är supergod tillsammans med en annan sås med turksik yoghurt och vitlök alt. tzatziki. Passar utmärkt till allt grillat.

    Fruktsalsa
    1/2 hackad rödlök
    2-3 dl finhackade blandade frukter s.s. jordgubbar, nektarin, vindruvor, kiwi, mango
    1 dl mango chutney
    1 dl sweet chili
    salt och peppar

    SvaraRadera
  21. Ta lite mango chutney, cream fraiche, salt och peppar och lite lime eller citron.
    Jag har gjort denna själv, men den är super lätt och god till allt möjligt från grillen.
    Kallar den Mimmis.

    SvaraRadera
  22. Eva i Krylbo2009-05-07 09:05

    Här kommer receptet på min förre chef Tomas goda "grillgegga". Lätt att röra ihop av grejer som man oftast har hemma.

    1 burk Crème Fraîche, 2,5 dl
    3–4 st Soltorkade tomater i olja, hackade
    3–4 st Vitlöksklyftor
    Chili, färsk eller pulver, efter smak

    Hacka, pressa, krydda, blanda, klart!

    SvaraRadera
  23. God dipp till mycke:
    Tex,grillat,kallskuret,bröd mm
    Mosa feta ost
    riv en gurka,"ur vattnad"
    hacka 1 vitlök och 1 rödlök
    salt+svartpeppar,efter behag
    ev lite hackad persilja

    SvaraRadera
  24. Min bästa grillsås är:
    ½ dl olja
    1 dl chilisås
    1 röd paprika hackad
    10 cm purjolök hackad
    Blanda ihop och krydda med svartpeppar
    Supergott till allt grillat!

    SvaraRadera
  25. Min bästa sås blandar jag på detta sätt:

    5 dl creme fraiche/gräddfil/matyoughurt
    1 rödlök, finhackad
    1-2 dl hackade färska örter, t ex libbsticka, fransk dragon, salvia, timjan, persilja
    Smaka av med salt och svartpeppar

    Detta fick t o m min Mamma att be om receptet, och hon gillar inte sås!

    Man kan variera med t ex tabasco i stället för peppar, och variera vilka örter man använder och fetthalten på creme fraiche/gräddfil/matyoughurt.

    SvaraRadera
  26. Ingrid S. sade: Blanda banan, äpple, apelsin, persika, aprikos och russin i små bitar och rör om. Tillsätt keso alternativt kesella, glass och lite hemmalagad chokladsås över detta. Smakar som en dröm och du får ny energi att tillaga nya drömmar.

    SvaraRadera
  27. Bästa röran - alla kategorier - är familjens lojala VB-röra: Västerbotten! Det kan inte bli fel med goda ingredienser: ost, färsk gräslök och persilja, ättiksgurka och stark senap... Mm!

    Passar till allt från grillat till sandwich. Gott förresten som pålägg till grillade mackor, tillsätt gärna finhackade räkor eller rökt skinka. Men den är lika smarrig ''naturell'' - utan tillbehör! =)

    • 1 burk kesella
    • 1 dl riven Västerbottenost
    • 2 msk vardera av hackad persilja och gräslök
    • 2 msk hackad cocktailgurka
    • 1 msk smakrik senap, tex Dijon (favorit!)

    Rör ihop och mumsa!

    SvaraRadera
  28. Kamillas goda tacosås med vitlök

    1 äggula
    2-3 msk olivolja
    2 st vitlöksklyftor
    Svartpeppar
    Salt
    Örtagårdskrydda
    1 liten lätt creme fraiche

    Blanda ihop alla ingridienser, helst ska man vispa samtidigt som man ”strålar” olivoljan, så det blir en fin konsistens, lite krämig sådär. God som den är till taco och sallader, istället för tråkig gräddfil 

    SvaraRadera
  29. Lisa Beskow2009-05-07 17:40

    En toppenröra! Enkel och suuupersmarrig speciellt till Fisk!
    Cremefraiche eller krämig yoghurt.
    Mycket Thai sweet chilli sås, salt, peppar, lite färskpressad lime, och masssa riven eller mald ingefära. Den är både stark och god!
    Och det går att ha till allt! Mums filibabba!

    //Lisa Beskow

    SvaraRadera
  30. Den här passar till allt grillat!

    Creme Fraiche, valfri fetthalt
    Salsa, valfri styrka
    pressad vitlök

    Busenkelt och så himla gott!

    SvaraRadera
  31. Min godaste röra, som jag alltid får frågan om receptet på är denna:

    1 burk creme fraiche
    1 ask philadelphia / annan cream cheese
    1 liten rödlök.

    Hacka löken och blanda ihop allt till en slät kräm. Klart! Godaste, fräschaste och enklaste röran jag vet till grillat.

    SvaraRadera
  32. Vi älskar vår Jamie-inspirerade korianderdipp:

    1 tumslång bit riven färsk ingefära
    1-3 vitlöksklyftor
    2 gröna chili
    5 dlgrekisk eller turkisk naturell yogurt
    salt

    Kör allt i matberedare eller med stavmixer, tillsätt 1-2 nävar eller mer ändå av färsk koriander och mixa tills dippen är läckert limegrön.

    Urgod till allt!

    Anna-Karin Lindstedt

    SvaraRadera
  33. Lättaste lätta grilldippen som ingen kan gissa vad den innehåller. De skulle bara veta...

    Blanda vanlig ketchup med superfinhackad gul lök, salt och mycket svartpeppar. Klar!

    Låter kanske inte som en hitt men prova! Jag lovar, den är super till grillat kött och ingen kan förstå att den faktiskt bara innehåller ketchup!

    SvaraRadera
  34. Världens godaste dipp/sås till sommarens grillade köttbit innehåller:

    2,5 dl creme fraiche
    4 msk sweet chili sås

    Blanda i en skål. Servera kyld!

    SvaraRadera
  35. Bara så gott och så enkelt:

    50 g rumsvarmt smör
    hackad chili i valfri mängd
    finhackad koriander i valfri mängd
    Pressad lime
    salt och peppar

    Låt smälta på grillat kött eller grönsaker. Eller släng på en klick på den foliegrillade fisken vettja!

    SvaraRadera
  36. Supergod sås till kyckling m.m:

    1 äggula
    2-3 msk olivolja
    1 tsk dijonsenap
    1/2 dl hackad persilja
    1 tsk örtkryddor(tex rosmarin,timjan,oregano)
    2 dl lätt creme fraiche
    2 pressade vitlöksklyftor
    Salt och peppar

    Lägg äggulan i en skål eller mixer,droppa i oljan under kraftig vispning. Blanda i de övriga ingredienserna,smaka av med salt och peppar.

    SvaraRadera
  37. Hej.
    Här är en bra dipp som du kan ha till allt, på kexen till grönsakerna till kötter eller den bakade potatisen.. Fungerar även för laktos och mjölkallergiker.
    Chasewnötter ca 2dl osaltade och ekologiska =)
    1 paprika
    färska örter
    1 tomat ta inte hela på en gång utan pröva dig fram så inte "röran blir för rinnig.
    1 vitlök
    Eller någon annan grönsak du gillar. Du kan variera i det oändliga.
    Sen är det bara att använda stavmixern tills det blir en härlig smakrik röra som du kan ha till allt.
    Lycka till

    SvaraRadera
  38. 2 dl turkisk/grekisk yoghurt
    1 dl naturell yoghurt
    en nypa salt
    1 msk riven pepparrot
    1 msk tomatpuré


    Blanda alla ingredienserna i en skål. Servera!

    SvaraRadera
  39. Creme Fraiche med färsk pepparrot och brun farin. Perfekt till grillat!

    Kerstin Miura
    Vendelsöv. 55 2 tr.
    136 67 Vendelsö

    SvaraRadera
  40. En superenkel och god sås (bland annat gott till fondue och grillat) får man genom att i en stekpanna blanda 1 mosad banan, 1 rivet äpple, 2 dl grädde och 1 msk curry. Låt koka upp. Häll sedan på lite av valfri sprit och bränn av såsen. Klart att äta!

    SvaraRadera
  41. Sabrina Capra-Pedersen2009-05-11 00:42

    Fantastisk röra/sås som funkar till det mesta men som uppfanns till köttfärsspett med citron och vitlök och worchestersås som grundkryddor.

    Gräddfil/creme fraiche och/eller majjo späs ut med lite olivolja- efter smak och konsistens. Summa summarum ska du ha ca 2 dl.

    Fin-finnhacka 1/4 röd paprika
    Riv 1/2 röd lök på stort järn
    Riv lite vitlök på litet järn, ca 1/2 klyfta.
    Pressa i lite citron, ca 2 msk
    Riv i lite citronskal om du vill
    Vill du söta till det lite, rör i en gnutta tomatpuré, ca 1 cm
    Salt, peppar såklart!

    Röd och fin, stark och syrlig! Funkar lika bra som hamburgerdressing som dipp till chipsen!

    Lycka till till mig själv, smög omkring på Konsum i Sjöstaden när "husguden" var där! Han är grym och en signerad bok vore ett håärligt tillskott i receptbokssamlingen!

    SvaraRadera
  42. En god grönsaksröra )som jag gjorde för första gången i helgen) som kommer att bli en stor favorit i sommar är denna:

    1 st morot
    1 st äpple
    1 st paprika
    1 st röd lök
    1 st basilikakruka
    2 msk äppelcidervinäger
    2 msk engelsk senap
    0,5 dl strösocker
    1 tsk salt
    1 tsk mald vitpeppar
    1 dl rapsolja

    Skala moroten och kärna ur äpplet. Skär moroten, äpplet, paprika och löken i bitar. Blanda grönsakerna i matberedaren och kör tills allt är finhackat. Tillsätt basilika, vinäger, senap, socker, salt och vitpeppar. Låt maskinen gå och häll i oljan i en fin stråle. Smaka av och tillsätt ev mer salt och vinäger.
    Supergott till kött och håller sig fint minst 4-5 dagar i kylskåpet!

    hannap_almqvist@hotmail.com

    SvaraRadera
  43. Anna i Uppsala2009-05-11 17:26

    Hej! En mycket enkel och god sås som vi brukar göra hemma hos mig är att vi blandar turkisk yoghurt med salt, peppar, pressad vitlök, lite honung och lite vit vinäger eller citronsaft. Mängder tar man efter tycke och smak men till 2 dl yoghurt tar jag kanske 1 tsk av vardera honung och citron. Väl värd att prova!

    SvaraRadera
  44. Hejsan!
    Jag har ett busenkelt recept som fungerar som dipp med grönsaker, chips eller som sås till kött kyckling you name it!
    De du behöver är gräddfil och sötsurchilisås.
    Välj chili efter smak.. :) Svårare än så va de inte.
    Mvh Maria

    SvaraRadera
  45. Bästa såsen till grillat kött är creme fraiche, färska örter (efter egen smak), färsk pepparrot och farin socker. Det är riktigt gott!/ Kerstin

    SvaraRadera
  46. jessica sa...
    Bästa soppan med linser och lite ris.
    4 dl linser
    2 dl ris
    liten salt
    en krydda som kummin
    1 st lök
    lite rapsolja
    koka linser och ris tillsammans,salt,krydda kummin till de blir över kokta nästen en timma och allt med vatten sen haka lök och stek med rapsolja lite sen lägga löken med soppa. det är jätte gott..........jessica

    SvaraRadera