2009-12-18

Årets bästa killar och en tjej


Killarna i Fantastic Four fick 430 personer att vägra sitta still. Armarna i luften, långdans och jubel. Tack min fina Blossom för att du fixade hit dem och för att du gjorde vår julfest till ett kalaspartaj.

Årets skinka är ekologisk

Receptet på julens godaste skinka är utan minsta tvekan ekologiskt och sydamerikanskt. Självklart ska det finnas skinka på julbordet, men precis som Lars säger i Klimat-artikeln i DN, "så vill vi att grisarna ska ha haft det bra".

Jag kan inte hålla fingrarna borta från chilin och årets skinka får ett täcke av sydamerikanska smaker. Kanel, nejlikor och hela fänkålfröns mortlas ihop med finhackad röd chili och pressad vitlök. Olja och lite honung, rör runt, bred på blandningen och griljera. Makalöst gott! Jag borde skicka tipset till min chiliälskande kompis Jamie.

2009-12-17

Full rulleEn rulle är vad som funkar bäst bland julklappar, sill, röda snören, skinka och julfest på jobbet. En hederlig tunnbrödsrulle gör jobbet. Riven kokt potatis, stekt lök, skinka och ost. Rulla ihop och mat i farten är fixad. Här finns en variant på samma tema. Keep it simple!

2009-12-16

Ny hemsida, mer mat

Grattis, Kristina och alla ni andra som har jobbat med vår nya hemsida. Vilket toppenjobb ni gjort. Och vilken matinspiration, nu finns inga ursäkter för att äta en tråkig middag. Tack, tack.

Till alla som surfar in här på bloggen och klickar på en gammal receptlänk och kommer till: Oj, sidan hittades inte, vill jag be om tid. Jag länkar om för brinnande livet, mitt i julfixet.
Till dess allt är klart löser du det enklast med att lägga in receptnamnet i söket och klicka.
Som kompenastion för det extra besväret får du en bättre bild och en mer lättöverskådlig recepttext. Glöm inte att sätta betyg på receptet, det är en av våra nya funktioner.

Kvällens middag blir en värmande linssoppa. Lägg till kyckling eller en god korv för den som är mer hungrig än så.


2009-12-15

En grönare jul

Det verkar som drömmen om en vit jul kan slå in. Äntligen snö och både jag och barnen jublar. Vitt ute och då passar det perfekt att matcha granen med mer grönt på julbordet.

Missförstådda favoriter:

Brysselkålen för en tynande tillvaro intill skinkan, köttbullarna och spjällen. Lite hasselnötssmör som smälter får de gröna knopparna att spritta.

Grönkålen är julbordets mest missförstådda. Den är inte en dekoration utan blir delikat i en fruktig sallad, en gratäng med parmesan eller mixad till pesto

Rödbetssallad i egenproducerad version på fädigköpta inlagda rödbetor, ättiksgurka och ett äpple. My God, vad gott.

Kvällens middag är nästan färdiglagad. Årets snabbaste lax.
2009-12-14

Fynda julsillen

5 kronor burken för den inlagda sillen. Vilken trevlig julklapp till alla medlemmar. Jag bidrar med ett quick-fix som enkelt botar lägga in sill-stressen.
Häll över den färdigköpta på en egen burk, toppa med några extra morotsslantar och lite finhackad rödlök. På med locket och så till det allra viktigaste; Klistra på en egen handtextad etikett med texten Min bästa julsill.

Vill du anstränga dig ytterligare lite till, sätter du helt enkelt ny smak på den inlagda och skapar en lingon- eller sherrysill. Låt den här bli sillvecka och gör klart alla sillarna till julbordet. Smakerna blir bara bättre av att få stå till sig.

Måndagar är min danskväll, tangostegen sitter som gjutna, och middagen måste ha samma fart som dansen.Ugnspannkaka gör hela familjen mätt och belåten.