2011-03-11

Glöm ostbågarna till kvällens fredagsmys!

Jag har tidigare skrivit om min fäbless för boquerones och här är den i ännu en variant, på ansjovis! Fint ackompanjerad av manchego med päron, valnötter och honung samt spansk salami med grillad paprika. Lägg ölen på kylning säger jag bara, oolala pinxtos!

2011-03-08

Jämtländsk björn i Grand Hotels Vinterträdgård

Björn äter man inte särskilt ofta men igår bjöds det på fina, ljuvligt möra små provsmakningar! Jag var något ofokuserad på bilden eftersom det var så många godsaker runtomkring som konkurrerade om uppmärksamheten! Viltsalami, ostar och getmjölksyoghurt trängdes med branschfolket på restaurangguiden White Guides årliga gala.


Stort Grattis till Frantzén/Lindeberg (bilden) och Oaxen Krog som fick dela utmärkelsen Årets bästa restaurang! De representerar båda två höjdpunkten i Svensk gastronomi och restaurangkultur just nu.


Årets matupplevelse får du på Fäviken Magasinet i Järpen och söker du en gemytlig atmosfär rekommenderas att ta sig till Bastard i Malmö. Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm lär ha den absolut charmigaste personalen vilket man skattar högt även på årets ekokrog PM & Vänner i Göteborg. På en av Skånes vackraste platser, i Kåseberga strax söder om Löderup, ligger Vendels Ales Stenar som är väl värt en resa enligt juryn.

Läs mer om vinnarna och de nominerade här.

Alain Passard lägger örat mot marken

'Terroir' är ett uttryck som främst används i vinsammanhang men även matfilosofer har tagit till sig uttrycket. Det betyder ungefär; smak av växtplatsen eller kryddat av naturen. Man menar att råvarans odlingsplats har inflytande över smaken, att den präglas av sitt geografiska ursprung. De naturliga förutsättningarna på växtplatsen såsom vind, temperatur eller ljus gör det som växer där unikt.


Alain Passard fick igår White Guide Global Gastronomy Award, kanske främst för sin passion för just 'terroir'. Hans kronjuvel L'Apèrge i Paris med hela tre michelinstjärnor har tagit grönsakernas innersta smaker till helt nya nivåer.


Juryns motivering:

För att ha skapat ett en gyllene legering mellan köket och den egna trädgården, mellan jordens oupptäckta rikedomar och bordets oanade upplevelser. För att ha inspirerat och tränat unga kockar från hela världen - inte minst från Sverige - att ödmjukt lägga örat mot marken.


Ljuva ord tycker jag, och med sitt trevliga sätt blev han genast min favorit från kvällen!2011-03-07

Det perfekta ägget

För några år sedan upplyste stjärnkocken Mathias Dahlgren hela svenska folket om äggkokningens tricks och hemligheter. Grejen med perfekta ägg är att ångkoka dem i ugnen i 62.5 grader, då blir de perfekt krämiga rakt igenom. Gulan och vitan koagulerar nämligen i olika temperaturer, vitan vid 40 grader och gulan vid 85 grader. Om man tar genomsnittet mellan dessa två temperaturer hamnar det på 62.5 grader. Så enkelt!

Ack den som visste hur vi som inte har en ugn i miljardklassen ska få till drömägget! Jag lägger mitt ägg i kallt vatten och tar tid från att det börjar koka. 5 minuter, varken mer eller mindre. Men det är ju med ägg i den storleken som jag brukar ha som förvaras i min kyl och vattnet (i den mängd som jag tycker är lagom) kokar upp i takt med min spis. Vips är 5 minuter kanske 3 eller 7 hemma i ditt kök. För att inte tala om vad som händer när man kokar 10 ägg samtidigt..

Nåja, vi har alla våra knep och lycklig blir man av det perfekta ägget!