2009-03-20

Full frys


Den enda som blir full hos mig i helgen är frysen. Jag har lovat barnen att baka bullar och vi talar storbak. Och full frys.

Innan dess är det fredagsmiddag i flygande fläng.

Med jackan fortfarande på: Sätt ugnen på 175 grader. Cocktailtomater, två eller tre plastbyttor ekologiska för att de smakar bäst, läggs hela i en ugnsform (ta en stor form så pastan ryms i samma och du slipper en extra att diska). Häll på minst en halv deciliter olivolja, flingsalt och två till tre tunt skivade vitlöksklyftor. In i ugnen tills de blir mjuka. 
Jackan i en hög på golvet (och blir garanterat liggande till nästa dag) och jag kan tänka mig ett glas vin.

När tomaterna mjuknat, blandas de direkt i formen med pasta, minst en kruka basilika, ruskigt mycket grovriven parmesan av Änglamarkstyp, plus salt och peppar. Det här är Italien när det är som bäst. Tillbehör? Men snälla det får ni faktiskt välja själva. Jag kan inte fixa allt. Kram och trevlig helg.

Här är recptet på 

Bönhörd

Här kommer ett tips till alla som vill bli aningen lättare på vågen.

Variera mera och byt ibland ut pasta och ris mot linser och bönor. 

Vill du smyga in dem kan du dryga ut köttfärssås eller göra veggiegrytor med färdigkokta bönor. Det finns utmärkta färdigkokta, ekologiska på burk eller tetra. Eller så gör du helt enkelt en bönsallad till maten. Glöm inte kryddorna och chilin.

2009-03-19

Kvällens date

I kväll har jag en het date med en av mina knöligaste vänner. Jordärtskockan. Lätt oformlig men närodlad, tålig och evigt trogen. Här döljer sig en oslipad diamant. Har du turen att fånga upp några riktigt stora rackare är det här min favorit just nu:

Snuskigt gott:
Skölj, men skala inte och lägg knölarna i en form. 225 grader i cirka 15 minuter eller tills de mjuknar. Ut kommer en helt ny variant av bakad potatis. Servera med gräddfil och valfri rom. Barnen nöjde sig med smör. Är skockorna små är de bäst om de skalas först.


Känns ugnen helt fel kan du alltid skala, koka och mixa. Med en skvätt grädde och färsk rosmarin får du en sagolikt god soppa.

2009-03-18

Chokladfrossa



Mörk choklad sägs ha effekten att pigga på humöret. Tittar man på de här chokladkakorna verkar det stämma. Vill du ha mer finns det här.

Pimpa tillbehören


Ibland räcker det med att pimpa tillbehören för att få krydda på middagslivet. Vitkål och morötter ger väl knappast utlopp för några större känsloreaktioner, men ack, vad man kan bedra sig. För med rätt smakkompisar förvandlas två gamla trotjänare till bordets favoriter.

På ett ungefär:
Finstrimla vitkål och blanda med matlagningsyoghurt, mango chutney och yttepyttelite majonnäs. Salta och peppra efter smak.

Grovriv morot, cirka 4 stycken, och häll över en dressing gjord på saft och skal från en 1/2 citron. För lite mer sting, blanda ner en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar och toppa med rostade solros- eller pumpafrön.


Skräddarsydd müsli

Det är svårt att vara morgonsur om du börjar dagen med den här müslin. Ila till affären och köp en påse riktigt bra basmüsli. Fyll en långpanna med dina favoritnötter, lite kokosflingor, 1 msk kanel och lika mycket torkad ingefära. Rosta i sisådär 10 minuter. Extrautrusta blandningen med finhackad torkad frukt eller bär efter smak och blanda alltsammans med basmüslin.
Fyll en snygg burk och lägg ner lite tid på etiketten: Min egen superduper müsli.

C-vitamintips: Blanda i en 1/2 dl nyponmjöl efter rostningen.

2009-03-17

Äkta vara

Färdig tacokrydda, tack, men nej tack. På fem minuter gör jag en egen tacoblandning, helt fri från konstiga E-nummer. När det fuskas och trixas med maten, väljer jag på äkta vara.

Hemkört är inte svårare, men du måste ta rätt genvägar i köket. Ekotomat på burk blandat med mjölk och crème fraiche gör att du kan glömma bechamelsåsen. Tacokryddad köttfärs, tomatröra och pasta ger en helt ny dimension åt lasagnen.  Tillagning på tio minuter blankt och resten av tiden sköter ugnen. God middag!

Rätt träningssug

Vilken kanonstart, första veckan är fixad. Att starten blir rätt är superviktigt, varje pass ska känna som du skulle orka lite till. När det kommer tröga och motiga veckor plockar man fram den glada starten ur minnet och ger inte upp. Du vet att det kommer att kännas bra igen.

Veckans smile:
Håll er till programmet, ni får inte springa mer. Låt suget komma!

Veckans feedback:
Camilla, misströsta inte med vikten. Du är av den kroppstypen som kallas "trög" (kan trösta dig med att jag är av samma). Det är vanligt att dessa typer av kroppar inte så gärna släpper ifrån sig sina kilon. Vi "trögingar" är stabila, pålitliga och ansvarsfulla människor. Du är stark och uthållig, det såg jag tydligt på träningspasset. Men det kommer, jag lovar.
Det går som sagt bara lite trögare än för andra kroppstyper som till exempel Annikas. Det kan kännas orättvist, men ju fortare du jobbar med din kropp istället för mot och accepterar hur den funkar desto snabbare kommer den att svara dig.

Här är ett smakprov från tjejernas första träningsvecka:

Ulrika:
Måndag: Gå 10 minuter, jogga 5 och avsluta med att gå 10. Superjobbigt redan efter 1 minuts jogging med värk i bröstet, men jag stretade på. Tog mig igenom passet och stretchade när jag kom hem.
Onsdag: Träning med Blossom, kul och superjobbigt. Nu vet jag hur ruskigt otränad jag är.

Camilla:
Söndag: Lite trögt idag, benen kändes som stockar men det var bara att bita ihop och köra. Testade en ny slinga i skogen. Geggigt men skönt med lite nytt underlag. Kroppen har kommit igång, men tyvärr syns det ju inte alls på vågen. Dags för vecka två, med nya utmaningar. Jippie, jag har klarat den första.

Madde:
Söndag: Har fixat veckans träningskvot är helnöjd och skorna är supersköna.

Annika:
Onsdag: Vårruset, vilken chock efter tre veckors semester. Inte själva springet utan att jag ska bli peppad av ett proffs. Jag har börjat tänkt på vad jag äter. Adjö till chips, mackor och godis, mer grönt och mindre portioner och det gav ett kilos viktnedgång nästa på en gång. Måtte det kännas bra hela vägen fram till Våruset.

Rozeta:
Måndag: Det var första gången jag sprang efter min knäoperation. Jag fick stickningar 2 gånger under löpandet men det gick över ganska snabbt. Jag sover som en stock.

Foffo:
Fredag: Andra rundan gick lite bättre än första.
Lördag: Promenaden på 30 minuter gick väldigt bra !
Söndag: VILA !!! Skönt.

2009-03-16

Renoveringstips

Bakning är glödhett och har med marginal passerat 250 grader. Surdegen tar inte bara plats i köken, nu jäser den även vidare på tidningarnas näringslivssidor. 
Men allt är inte nybakat, för i kvällens Bullar av stål ger Camilla oss sina bästa renoveringstips för bröd som blivit aningen torrt i kanterna. Jag lutar mig tillbaka, måndagsnjuter och renoverar insidan med turboglass.

2009-03-15

Bästa snabbmaten

Fisk är snabbmat och att du behöver vara en fena i köket för att fixa fisk är helfel.
Enklast möjliga är att återuppta fredagens tema: Gör foliepaket. Valfri firre läggs på folie, toppa med rödlök i klyftor, färskpressad citron, lite olivolja, salt och peppar efter behag och absolut mycket finhackad dill. Vik ihop och skjuts in i ugnen.
På en klar andraplats kommer: Panera mera.
Fröpanera, kokospanera, kryddpanera, ostpanera eller cornflakespanera. Ta en titt i kyl och skafferi och använd det du har hemma. Knaprigt är supergott och jag lovar här har du familjens fiskfavorit.