2009-08-21

Matbutik med extra allt

SoFo på Söder är så förra året, ny hot spot är matbutiken med Manhattan-stajl. Sprillans nya CoopExtra(allt) på Medborgarplatsen har lyckats med det där extra. Nyfångad fisk, eget bageri med surdegslimpor, skinkor, korvar och krämiga ostar, schyssta priser, ekologi i mängder och så ett coolt café. Green Room, där faktiskt jag har haft ett finger med i spelet och matinspirerat.

Söders smarrigaste och mest prisvärda lunch. Festsugen? Låt Green Room fixa maten.

Kriminellt god choklad från ChocOlux med lakrits eller apelsinbitar. Känner du suget krävs ett kraftigt knäböj, de finns längst ner i golvhöjd.

Smartare shopping. I utrymmet mellan rulltrapporna hittar jag mina favoritrussin från Saltå Kvarn.

Madeleine och Victoria här finns ruggigt goda prinsessbakelser. Jag köper ett surdegsbröd av stans sötaste bagare.

Bland korvar och skinkor finns delikatessdiskens egna grillsåser, ready to go.


Äntligen, lunchdags.

2009-08-19

Tokshoppa

Tack och lov är det helt okej att förköpa sig på grönsaker. Jag är i mitt esse och tokhandlar på både marknader och i grönsaksdisk. Mangold i alla färger, chilifrukter med extra hetta, rödbetor, gårdsslungad honung, alla kålsorter, (jag har snöat in på kål och återkommer med recept) backtimjan, magnifika morötter och en rackarns god gurka. Nu gäller det bara att se till och äta upp allt det goda och jag behöver hjälp.

Vilket är ditt paradnummer bland grönsakerna? Tveka inte utan skriv in det bums i kommentarsfältet!
Bästa tipset innan fredag (21/8) belönas med Tomas Tengbys kokbok: Välkommen på middag!


Mitt bästa rödbetstips:
Stek, koka eller foliebaka, men de måste toppas med ett pumpasmör. Knaprigt supergott!

2009-08-17

Vässa formen

Nu ställer jag undan rödvinsdunken och stänger kranen för ett glas rött på eftermiddagen. "Jag måste skaffa ett träningskort" slår förmodligen "Vad ska vi äta till middag" på tanketoppen den här veckan. Och kom i form-tipsen anfaller mig med full kraft från alla håll.

Jag ligger kvar i sängen en extra stund för att verkligen känna efter att rätt beslut fattas. Men nej, det blir inget träningskort, rullande på pilatesboll eller specialdieter för min del. Jag väljer en mer njutningsfull väg och byter vinet mot fruktiga smoothies, väljer grönare älsklingsrätter och så långpromenera jag mig in i bästa höstformen.

Älsklingsrätt nummer 1:
En hederlig köttfärslimpa fylld med morötter, soltorkad tomat och oliv serverad med ugnsrostade grönsaker. Gör den i kväll och morgondagens middag är färdiglagad.

REA på mackor

Ost och skinka eller skinka och ost? Väck liv i mackan, den mår helt enkelt bättre av att varieras. Svampmacka, smörrebröd, frukostmacka, restmacka eller kanske wrappad. Överraska med något nytt, när det är det halva priset på utvalda brödsorter.