2011-05-06

Fredagsburgare


Kyckling, lamm eller lax? Allt som hamnar mellan två bröd är garanterad succé, busenkelt fredagsmys!

Ha en skön helg!

2011-05-04

Grytmys


Brrr. I går snöade det i Stockholm och i dag fortsätter det att dra kallt kring öronen. Den efterlängtade grillsäsongen känns plötsligt väldigt långt bort. Jag satsar på en mustig, lite stark gryta till middag.

2011-05-03

Datummärkningens baksida

Jag köpte ett gäng ägg i påskas som jag tänkte vi skulle blåsa ur och måla. Allt blir ju inte som man tänkt sig, vi hann inte med något påskpyssel. För mycket mat i kylen kan stressa upp vem som helst, särskilt om det är feta datumstämplar på förpackningarna.

När det kommer till ägg säger jag bara, lugn de håller. Ägg som förvaras i kylskåp håller 2-3 månader. Det är våra europeiska grannars (tydligen) dåliga livsmedelshygien som sätter datummärkningen även för oss renliga (sägs det) svenskar.

Tror du mig inte så föreslår jag omelett till middag i kväll!

2011-05-02

Tjatboxen


Tjata och vinn 2.500 kr i extra matpengar. Om du vill slippa "jag gillar inte maten-tjatet" och få en stunds lugn i middagsstressen lägger du ditt gamla tjat i vår Tjatbox. Börja laga mat tillsammans för Happy Hour finns på Facebook med nya filmer och recept varje vecka och världens chans att dela med dig av dina mest använda knep.
Surfa in på momangen för jag hoppas att ni ger mig många glada skratt.

2011-05-01

Ikea-tricket


Jag åker till Ikea för att byta en kökslucka. Passerar ingången och nyper åt mig en gul kasse, för säkerhets skull. Tre sekunder senare ligger däri ett paket servetter och så är jag fast i varuhusets hjärntvätt. Det är ju precis så det vill att vi ska göra, börja stoppa saker i kassen.

Hemma vid mitt köksbord är det jag som är Kamprad. Precis innan middagen är klar ställer jag fram en skål med frukt och grönsaksbitar. Mycket riktigt börjar barnen nypa i frukterna. När äppelbitarna är slut slinker paprika och fiskbiffar ner!

Alfons är lika förvånad som jag vid kassan, han som inte tycker om fisk..!


Idag bjuder jag på ett recept från min nya kokbok, Laga mat tillsammans!

FISKBIFFAR MED NUDELSALLAD OCH MANGO CHUTNEYYOGHURT
4 portioner
Tid 30 minuter

600 g ben- och skinnfri torskfilé (eller hoki, kolja, sej)
1 msk citrongräs, finstrimlat
1 dl salladslök, finhackad
1 msk färsk ingefära, riven
1 tsk salt
2 äggvitor, uppvispade
3 msk solrosolja eller annan neutral olja till stekning

Nudelsallad:
125 g risnudlar
1 msk solrosolja eller annan neutral olja
0,5 röd chilifrukt (eller efter smak), urkärnad, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
250 g broccolibuketter
100 g vitkål, strimlad
1 röd paprika, skivad
2 msk sweet chilisås
1 lime, pressad saft
1 msk fisksås
0,5 dl färsk koriander, hackad

Yoghurtdressing:
1 dl matyoghurt
1 dl mango chutney
1 lime, finrivet skal och pressad saft
flingsalt

Mixa torsken hastigt i en matberedare, bara så pass så att fisken finfördelas. Strimla citrongräset riktigt fint, annars får det en träig smak. Blanda alla ingredienserna och forma åtta biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på medelstark värme, cirka minuter på varje sida.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Hetta upp oljan i en wok och fräs chili och vitlök någon minut. Lägg i broccoli, vitkål och paprika och stek på stark värme några minuter. Vänd ner nudlar, sweet chilisås, limesaft, fisksås och koriander.

Blanda yoghurt, mango chutney och lime. Smaka av med salt.