2009-10-02

Bakom scenen

När de flesta fortfarande sussar gott sitter jag i sminket på TV4. Det är inte bara maten som ska vara snygg.

Tjugo över sex startar direktsändningen. Herregud, jag har knappt sjungit upp mig än. Steffo och Susanne är kolugna och snacket om Vår kokbok flyter på. Det här är supertrevligt.

Bengt Frithiofsson bjöd på djungelfrukost med stekta kackelackor. Trots dippsås med ketchup var alla plötsligt proppmätta.. Två fanns "still alive" i glaset. Undrar var de tog vägen?

I ett kök som i princip bara är utrustat med tre plastburkar lagar jag tre-rätters. "De andra kockarna brukar ha med sig allt färdigt". Inte min stil, här ska det lagas på riktigt och á la minute. Det här är direktsändning och inget fusk.

Elaine Bergkvist har skrivit boken "Du är din generation". Det blir generationsdiskussion med Adde Malmberg och bloggprinsessorna Linda Skugge och Ebba von Sydow. Jag bjuder på klassikern ugnskassler med konserverad ananas och riven ost.

Vilken maträtt vill du helst glömma? Fyran har en rolig tävling om det värsta du ätit? Jag undrar vilket som är din favorit bland klassikern. Vad är det du aldrig tröttnar på och som du lagar om och om igen? Skriv i kommentarerna så lottar jag också ut en Vår Kokbok. Du har helgen på dig, på måndag vet vi.

Plötsligt dök Kajsa Bergkvist upp i studion, bakom kameran. Hon utbildar sig till sommelier och var där för att kolla på Bengan.

Bästa drycken till ugnsstekta äpplen, ett sauternvin som fick fyra solar av vinexperten.

Förhoppningsvis bjuder helgen på sol men håll i hatten för det kommer att blåsa rejält. Det lutar rent av åt storm. Nu sticker jag till Paris. Ajöss och trevlig helg!

Recepten till Nyhetsmorgon

Här finns recepten till min tre rätters-middag från Nyhetsmorgon. Bilder på vad som egentligen hände under inspelningen kommer i eftermiddag

Lamm, sallad, cocktailtomater och citronvinägrette. Syndigt gott.

Fantastisk smakkombination, pasta med kantarell, konjak och västerbotten. Glöm inte moroten!

Smarrigt ljumma ugnstekta äpplen mår ännu bättre tillsammans med vanljglass.

2009-10-01

TV-dinner

Glöm inte att titta på Nyhetsmorgon i TV4 i morgon. 06.20 börjar jag laga helgens smarrigaste middag.

Kakmonster

Jag har en dold talang som kom fram under jobbet med Vår kokbok. Långt där inne i matsjälen visade det sig att jag är en sjujäklarns sockerbagare. Det är definitvt konditor jag ska bli när jag blir stor.

Mandelkubbar godare än någonsin, hemgjorda wienerbröd, petits-chouxer, kammar med mandelmassa och spröda mandelmusslor. Jag säger bara mums,mums,mums. Och då har vi inte ens kommit in på kapitlet tårtor.

Jag spritsade grädde i konstfulla formationer, rullade marsipanrosor á la minute och glaserade och garnerade så det stod härliga till. Bjud på tårta oftare är mitt recept. Jag tror på tårtans återkomst. Vad är en helgfika med muffins mot tårta med choklad- och maräng?

På söndag är det kanelbullens dag, alltid något. Saftigaste bullarna behöver lång jästid och klibbig deg. Dega länge och bjud på bullyx!

2009-09-30

Klassiker med tillägg


Jag och högsta chefen Lars Idermark har samma smak. En inte allt för avancerad gissning är att det finns några fler som tillhör samma grupp: Vi som gillar raggmunkar med stekt fläsk.
En klassiker med två viktiga detaljer som gör skillnad.
Lägg krut på fläsket. Köp en hel bit sidfläsk av bästa kvalitet som du skivar själv och knapersteker. Och allt ännat än rårörda lingon får betraktas som rent fusk.

Det är inte bara Lars som är i rampljuset, på fredag lagar jag helgens smarrigaste trerätters i Fyrans Nyhetsmorgon. Redan klockan 05.00 bär det av till studion och jag funderar på att gå och lägga mig redan nu.

2009-09-29

Köp rattar

Vem säjer nej tack till Rosa Rattar? Med mycket glimt i ögat utökas tillbehörs-sortimentet hos Ahlgrens bilar. Under oktober månad säljer de rattarna till förmån för bröstcancerfonden. Det gillar jag.

2009-09-28

Bussnabb blandning

Kvällens middag finns med lite flax klar i kylen. Potatis i bitar, hackad lök och helgens rester. Stek, rör om och servera. Rödbetor och ett stekt ägg gör inte ont till. Busgott!