2009-04-10

Påskgodis

Kära Vårrusettjejer, ni gör ett strålande jobb. Både jag och Blossom är imponerade. Men hur sjutton gör man för att överleva påskens godisfrossa undrar någon? Här är mitt bästa råd:

Välj era godisbitar med omsorg,  njut bara några få av de allra bästa. Välj mörk choklad, ju högre kakaoinnehåll desto bättre.

Ät ägg och låt det bli mycket grönt på tallriken. Gör en omelettrulltårta fylld med färskost och örter eller placera ägghalvorna i ett nyttigt fågelbo. En annan av mina favoriter är quinoasallad med aprikoser och nötter som passar perfekt till lammsteken. Njut av maten, men i mindre portioner.
Slutligen önska er ett påskägg fyllt med något helt annat än godis, det är ni värda. Glad påsk !

2009-04-09

Sara and the City

Kvällens påskkärringar bjuds på hemkört. Litet, sött och smarrigt. Det är lika bra att ta i rejält och göra många, för de här chokladbollarna rullade i färgglatt strössel kommer att slukas. 

När tanterna drar iväg till Blåkulla sticker jag till The Big Apple. Hela nästa vecka är jag Sara and the City. Bloggen fylls med allt som är värt att veta och smaka på i matväg. Kanske möter jag Carrie, fast helt ärligt är jag mer intresserad av Mr Big. Det bästa i foodieväg utlovas. 

2009-04-08

Påsklandet

Påsk=landet och jag längtar efter påskägg med överraskningar, lata dagar och långa uteluncher. Kanske, kanske finns det nässlor att plocka. Så här på ett ungefär tror jag maten kommer att se ut:

Den varmrökta lax är självklar och med grön gräddfilssås förvandlas den till en långsam lunch med vin.

Till lammsteken serveras en rotfruktsgratäng med parmesan. Blir det rester återuppstår den till lunch med italienska delikatesser.

Körsbärstårtan räcker hela helgen. Tips. Ekologisk och Rättvisemärkt choklad från Eguale smakar bäst.

Små ugnsomeletter blir en bra starter. Jag byter laxen mot lyxigare löjrom, gräddfil och finhackad rödlök.

2009-04-07

Städdille


Inför storhelger har jag en tendens att drabbas av städdille. I kylen. Det blir rent och snyggt med plats för nytt. Inget som inte har synliga tecken på mögel får slängas.

Vilken tur att jag var med på Cirkus och fick ta del av de tre vinnande bidragen i "Resttrixa"

And the winner is:

Spaghetti med hetta
Äntligen kan du sluta slänga pasta. Lägg till proscuttio och middagen är fixad

Fräs finhackad vitlök och chiliflakes i rikligt med olivolja. Blanda ner din överblivna pasta och låt den i all hast bli varmt. Salta, peppra och riv över mängder med parmesan. Makalöst gott.


Ostfondue
Grannarna vill komma över och det är för sent för kaffe. I kylen finns gamla ostkanter och torrt bröd, då föddes den här rätten.

Låt ostbitarna smälta på svag värme tillsammans med en skvätt vitt vin. Skär brödet i stavar och stek det knaprigt. Gurkstavar, brödpinnar och ostfondue, kan det bli mer retroriktigt?


Salladssoppa
Salladen brukar tappa stinget av att sparas. Äntligen finns lösningen.

Släng ner salladsresterna med dressing och allt i en kastrull med buljong och finhackad vitlök. Ju matigare sallad desto bättre. Värm, mixa och soppan är klar.

2009-04-06

Påfyllning, tack


För att fixa att ha huvudet fullt av mat behöver jag dagar med enbart påfyllning. Snyggare fat, matigare sallader, saftiga juicer, frasigare bröd och stans bästa soppor är vad jag hoppas blir resultatet av dagens rundtur. Håll ut, jag återkommer med mera.

2009-04-05

Oväntat gott


Ibland blir mina matreportage bättre än väntat. Det här för Mersmak fick snålvattnet att rinna.
Skållade tomater i stora klyftor gifter sig på ett alldeles utmärkt sätt med finhackad rödlök, chili och pressad lime. Serveras medan tomaterna fortfarande är varma och med en dressing av honung, olivolja och mynta.
Tillsammans med en macka med trattisar, torkade och blötlagda. Smulad fetaost, rosépeppar och en stund i ugnen. Nu måste vi bara äta.