2010-06-05

Köttfri dag

Ekologiskt eller närproducerat, vilket väljer du? Den frågan var gårdagens dilemma och just nu är valet mellan dem jämt. Personligen väljer jag nog ekologiskt som gärna får produceras på nära håll.
All mat som vi serverar i paviljongen är ekologisk utom laxen. Än så länge finns det inte tillräckligt med ekolax men ju större efterfrågan desto mer kommer du att hitta i butiken.

Laxen som jag lagar är limegravad tillsammans med chili och rödlök för att skapa lite hetta.

Mildare löksmak-tips: Ta lite lime eller citron på löken även när du gör sallad så mjuknar smaken.

I dagens dilemma frågar Louise om du kan tänka dig en köttfri dag i veckan.Tänker du grilla i kväll så låt köttet vila. Lax är nämligen en av den enklaste fisken att grilla och här har du ett av mina favoritrecept: Helgrillad lax med röksalt och fänkål i foliepaket.

2010-06-04

Fredagsmys


Grattis till Engvalls på Forsa Gård som vann Änglamarkspriset 2010 för omsorgen om sina grisar. Vill du se suggor och smågrisar böka i jorden och springa runt i galopp och samtidigt få kunskap om hur KRAV-grisuppfödning går till är det hit du ska åka.

Louise och jag fortsätter vårt matprat hela helgen och dagens dilemma är: Vad som är viktigast ekologiskt eller närodlat?
Vill du veta hur det gick med konserveringsmedel i sylten klickar du här.

Missa inte odlingarna på paviljongens tak, en riktig liten oas. Vill du ha egna gubbar så går det utmärkt att odla dem i kruka. Kolla in de smarta krukorna.

Kom hit och få det bästa fredagsmyset: Goda ekologiska ostar fikonmarmelad och ett glas vin. Vilken skön start på helgen!
Är du långt i från Kungsträdgården så köp med dig ostar hem och fredagsnjut.

2010-06-03

Änglamarkspriset

Vilken start! Kanonväder och så får jag det här glada beskedet i mejlboxen:
"Hej Änglamarkspaviljongen är superfin och bara lammfärsburgaren med baconaioli är värd en omväg".

Möjligen kan limegravade ekolaxen med gurksallad ge burgaren en match. Kom och gör ett smaktest runt 14-tiden.

Är du nyfiken på vilka som vinner årets Änglamarkspris så står pristagarna på Stora Scenen kl 15.30. Mitt tips är att stanna kvar, njut av solen, lägg till några goda ostar, fikonmarmelad och ett glas vin efter maten. Kan det bli bättre? Knappast.


2010-06-02

Smaka på Stockholm
Kom och träffa mig och Louise Ungerth i Kungsan under Smaka på Stockholm-dagarna! Jag lagar och pratar mat och du kan provsmaka suveränt goda ekorätter för 30 kronor, Coop-medlemmar får bästa priset och betalar en femma mindre.

Louise är en fena på konsumentfrågor och varje dag kör hon "Dagens Dilemma" och först ut är frågan: Hur vill vi ha det med konserveringsmedel i sylten?

Vill du ha testa goda smaker på hemmaplan köper du Änglamark lammfärs och bacon och plattar till en burgare med baconaioli på ett kick. Men jag hoppas att du kommer hit och provsmakar först.

2010-05-31

Provsmakning


Vill du slippa strimla morötterna, klyfta äpplen eller skölja och blanda salladen ska du ta en titt på Coops nya färdiga sortiment.

Det är helt okej att ta genvägar och köpa en färdig röra eller redan strimlade grönsaker och kanske komplettera med ekofärs. Låt vardagsmaten få vara lagom bra, nyttig och ambitiös. Det viktigaste är att den är lustfylld och att du undviker att slå knut på dig själv. Slappna av med maten, här är mitt bästa salladstips:

Stek salladen i 30 sekunder och vänd ner i bulgur. Servera till fågel, fisk eller mitt emellan. God middag!