2010-02-05

En glad laxFrån snöstorm till vårväder på mindre än ett dygn, det kan man kalla tvära kast. Jag tar det lite lugnare med fredagsmaten och väljer en soft allt i ett-rätt. Lax fylld med brieost och soltorkade tomater och pasta. Mozzarella eller gorgonzola funkar lika bra som brie, ja egentligen kan du putta in det du är mest sugen på för lax går ihop med det mesta.

Fortsätter det här vårvädret tycker jag att ni ska baka kärleksmums på lördag. Ta med dem ut tillsammans med en termos varm choklad och bli lite våryra. Trevlig helg!

2010-02-04

Matkompisar


Hur väcker man liv i en stressad och bortglömd surdeg och vad är en macaron egentligen? I går kväll var det tävling- och matlagningsdags på jobbet. Jag blev helimponerad av allas matkunskaper och det var väl egentligen bara skillnaden på en crème brulée och en créme caramel som var en svår nöt att knäcka. "Supermaten" med alla nyttiga effekter hade däremot gänget helkoll på. Vilka stjärnor!

På menyn stod Libanesisk linssoppa, morotssallad, marinerade entrecôtespett, apelsinsallad med granatäpple och baklava. Jag tog paus från matlagandet och var istället omslagsflicka på quizen. Vi testade faktiskt att pilla loss granatäppelkärnorna under vatten, men tyckte att de förlorade för mycket av sin färg. Det hackades, mixades och rördes med en härlig koncentration. Slutresultatet blev magnifikt, även om baklavan fick aningen mycket ugnsvärme.

2010-02-02

Årets kock

Jag vill slå ett slag för att bli din egen Årets Kock, inte som en tävling utan mer som en morot för att våga ta ut svängarna i köket. Prova nytt, exprimentera, provsmaka och laga eget. Och kom ihåg att du misslyckas inte utan istället blev det möjligen lite annorlunda än du från början tänkt dig.

Hemma hos mig är Årets kock barnen. Dottern tar rollen på största allvar och kräver kockmössa när det är dags för hennes favoriter chokladbollarna. Och hon har självklart sina knep "riktigt mycket kakayou" är vad som krävs, bara så ni vet.

Det ska vi fira

Rekordförsäljnng på bara fyra månader, 97 000 exemplar och Sveriges mest sålda kokbok 2009. Grattis Vår Kokbok, du är helt enkelt bara bäst!

Jag firar med att lyxa med frukost på Petite France. Närmre Frankrike går inte att komma på Kungsholmen. Gå hit omedelbart om du inte gjort ett besök ännu, croissanter, macaroner och bakverk som får det att vattnas, för att inte tala om surdegsbrödet. Näst bäst efter ett besök är att frossa i bloggen.

Efter den frukost står jag mig ett tag och kvällens middag blir garanterat grön.

2010-02-01

Short-cut

Enklare och snabbare än så här blir det inte när möten, planeringar och nya rätter kräver sitt. En carbonara short-cut. Vill du lyxa, välj Änglamark parmesan med mycket smak, nymalen svartpeppar är ett absolut måste. God middag!