2009-05-02

Extrautrustad rulle

En hälsning till alla som tycker att rulltårta är mormors kaka och supertrist. Vilken miss. Ett yttre lager av muscovadorsocker och flagad mandel, följt av ett fluffigt inre med  vit chokladmousse, björnbär och hallon. Det är aldrig försent att tänka om.

Rulltårteupprop: Vilken är din smarrigaste fyllning i rullen? 


2009-05-01

En rubbad grillBanka, gnugga och dunka. Tveka inte, utan ge köttet en rejäl omgång, det gäller att ta i. I gengäld slipper du timmar i marinad och olja som droppar och skapar otämjda eldsflammor. Majbrasorna fixade vi igår.

Rubbing är sommarens hetaste grill. Torra kryddor och örter som gnuggas in i köttet innan det läggs på glöden. Inga väntetider och inga hala oljor. 

Välj fritt bland örter och kryddor, smaka och prova dig fram. Här är några av mina bästa smakkombon:
  • Pepparblandning, svart, grön och rosé, persilja och vitlök till köttet.
  • Ingefära, chili och vitlök täcker kycklingen.
  • Pepparot, dill och citron sätter fart på firren.
Pakettips: Foliepaket på grillen är bäst. Lägg i rödbetor, vik ihop och servera med en pestodipp.

Fler rubbade grillar, nya sallader och hippa dipper finns i min nya grillbroschyr.

2009-04-30

Pizzaparty efter brasan

Elda på med pizza och bubbel efter kvällens brasa. Färdigfixad och klar att hugga in på. Skippa tallrik och bestick, en servett är vad som krävs och vill du inte dega själv finns det färdigkavlad i kyldisken. Vad mer kan man begära?
Möjligen lite outspädd flädersaft att blanda med bubblorna. Skål för våren!

Potatis som skivas tunt, olivolja, flingsalt och färsk rosmarin och timjan.

Minipizzor med chili, sardell och tomat. Tipset är att göra många och byta till skinka på barnens.

,
Mitt senaste påhitt direkt från fotostudion. Grovhacka en gul lök, två vitlöksklyftor och blanda med 1/5 dl olivolja, en skvätt vitt vin, salt och lite färsk timjan, koka i cirka 5 minuter. Mixa till en slät sås som breds på degen. Lägg på mangold, spenat eller zucchini funkar lika bra. Ta gårdagens lätt begagnade bröd och smula över, hyvla på massor med gruyère och avsluta med att ringla över olivolja och flingsalt. Sanslöst gott.

2009-04-29

Skicka vidare

Ett kedjebrev i matlagning kan man kalla Jamie's nya kokbok Matrevolution. Lär dig ett recept och fixa en matlagningskväll och visa dina nya coola kunskaper för två helst fyra av dina vänner. Som tack måste de lova att skicka receptet vidare i sin tur.

Så rullar det på och ni fattar vad effekten blir. Inte den gamla vanliga kedjebrevstugget om pengar med posten. Har det förresten någonsin hänt? Nej, här handlar det om riktiga värden; Matlagningskunskap till alla. I love Oliver.Jamie's Matrevolution finns att köpa på Coop Forum eller Bokus

Våga misslyckas

Även Jamie gör fel i köket och barnen älskar det. Se det så här: Du misslyckas inte utan möjligen blir det lite annorlunda än du tänkt dig.
Släpp kraven och var supernöjd med att du faktiskt lagar middag. Matlagning är inte en tävling där det gäller att få flest rätt. Och vem har egentligen patent på hur det ska smaka?Min bästa räddningsplanka:
Grillen går glödhet och köttet blir aningen välgrillat. Lugn, det fixar sig med en smarrig sås eller röra. Snabbt som ögat låter du fetaoströran med dill och chili göra jobbet.

2009-04-28

Vi möttes i grönsaksdisken

Att han är trevlig visste jag redan, passionen till mat är solklar, men att han pratar så mycket och så snabbt var lite oväntat. Vi fick faktiskt sätta oss ner bland grönsakerna och vila en stund.

I nya boken Matrevolutionen vill Jamie inspirera oss att hitta tillbaka till köket och börja laga mat igen. En gör det själv-bok med det viktiga tillägget: PASS IT ON. När du lärt dig receptet måste du lära ut till två andra. För matlagningen vidare annars dör den.

Vi bytte böcker och han fick en provsmak på Vår kokbok som kommer ut i september. Nya Grillbroschyren gjorde att ordflödet mattades för en stund och ersattes av ett antal mmmm och kan jag få receptet?

Mina träskor kommer att bli en ny standard i Jamie's kök. Träskor finns naturligt i alla restaurangkök, men nu blir det fler kockar i high heels.

Film om rester, matrevolution och köksmisstag till döttarnas stora förtjusning kommer i morgon.

Jamie-dagen

Idag är dagen med stort J. Jag ska träffa Jamie Oliver utan något stort pressuppbåd, bara han och jag. Alldeles själva.
Vi kommer nog att hinna med och prata en del mat, som vad han gör med sina rester, vad som hamnar på tallriken en kaotisk vardagskväll, vad han önskar sig i födelsedagspresent och vilka som är hans favoritmataffärer.
Det ska bli galet roligt. I eftermiddag vet jag mer.

2009-04-27

Gör det själv-burgare


Jag hoppas att det blir sommar hela veckan, för jag vill fortsätta att laga mat ute. Grillen går glödhet och i kväll blir det hemgjorda hamburgare med specialkryddning. Inget slår gör det själv-burgarna, jag lovar. Även tomaterna hamnar på glöden och blandas med vita bönor till en sallad.
Varsågoda, middag lätt som en plätt.