2010-01-08

Räkfrossa till Let's dance-starten


Det är nu mitt i vintern när vattnet är isande kallt som de är bäst. Smaken blir helt enkelt krispigare, så blir du sugen på fisk i helgen, välj en svensk insjöfirre. Samma sak gäller för räkor, trots att det är under sommaren vi frossar mest är det nu de smakar som godast.

Starta fredagsmyset med en räkfrossa. En klassisk skagenröra eller roligt retrorätt: Räkor, vitt vin, surdegsbaguette och en het röra. Bägge är en perfekt inramning till säsongsstarten av Let's dance. Den barnvänliga versionen inkluderar självklart en tacogratäng.

Ser kvällen helt annorlunda ut måste jag nästan tvinga er att svänga ihop en omelett med räk- och avokadosallad på lördag eller söndag. Där har ni den perfekta helglunchen. Trevlig fredag!

2010-01-07

Nudelnytt


Rödkålsnudlar? Om jag är galen? Möjligen smakgalen, för rödkål-och palsternacksnudlar är supergott. Passa på att prova något nytt när woken ändå är framme. Välj kycklinglårfilé som är saftigare än vanliga filéer och låt dem marinera under tiden som du skär grönsakerna.

På tjugo minuter har du gjort veckans godaste middag och vill du flirta med barnen så blanda ner lite vanliga nudlar också.

2010-01-04

Thailand tur och returHar du julskinka över så släng ner den, till och med gurka fungerar att woka om du lägger i den de sista tio sekunderna. Som på en given signal strax efter nyår när suget på julmaten är mättat skriker magen efter thailändskt.

Det fina med wokat är att du kan använda lite av varje, det är som en pytt i panna fast med andra kryddor. Dessutom är det perfekt för att få i sig mer grönt när vinterkylan biter och en sallad känns heltråkig. Blomkål, broccoli och sockerärter blir ett urgott varmt alternativ.
Grönsakswok med cashewnötter och nudelwok med lax är två av mina favoriter. Trevlig wokkväll!

Vägen till en framgångsrik wok:
  • Oljan måste tåla hög temperatur. Välj en nötolja som blandas med raps- eller majsolja. Undvik värmekänsliga kallpressade oljor.
  • Låt woken bli jättevarm och woka i omgångar. För mycket mat sänker temperaturen och maten kokar istället för steks.
  • Lägg först i det som kräver mer tid. För att köttet inte ska fastna krävs att du rör om hela tiden.