2009-06-05

Hello Africa!

50 dollar och ett par gummistövlar, det är tydligen allt jag behöver packa. På måndag morgon står jag med fötterna i Victoriasjön eller snarare sitter i båten som tar oss med ut på fisketur.

Jag är på väg på en otroligt spännande resa till Kenya tillsammans med Kooperation utan gränser. På plats ska jag få se vad pengarna när jag trycker på Biståndsknappen, gör för nytta. Hur hjälp till självhjälp egentligen fungerar. Jag ska fiska, besöka marknader och laga massor av mat enligt kenyanska traditioner.
Jag laddar bloggen med bilder, smaker, färger och upplevelser under hela nästa vecka.

Eftersom grillvädret verkar utebli och jag tänker packa något mer än gummistövlar, får ugnen fixa fredagsmyset. Turkiska paprikor, långsmala rackare med lite sötma, fylls med fetaost á la greque. Färsk pasta och möjligen ett inslag av lax eller lammkotlett, klart att servera.

För att smöra för hemmagänget tänker jag överraska med en jordgubbspavlova.

2009-06-04

Receptshaker


Shake it baby! Det känns som ett jobb i baren när man med en lätt skakning får fram nya smarriga middagsrecept. Kyckling nej inte nu igen, shake, shake, pasta med räkor gud vad gott, det blir kvällens middag.

Det enda som krävs är att du är utrustad med en Iphone. Lätt som en plätt att använda och redan i toppen på nedladdningslistan. Grattis ni som kan skaka, här har ni er middag

2009-06-02

Sara flyttar in

Mitt i knallebygden, långt från stan men med min skarpaste kniv och Microplane-järnet i högsta hugg flyttar jag in hos Tomas Jonson och Eva Lannér-Jonson i Sandared. Här ska det grillas.

Gasolgrillen glassade inte, det gjorde däremot laxens glaze men honung, citron, röksalt och rosépappar

Saknas lock, på med en bit aluminiumfolie. Firren sköter sig själv och du slipper vända.

Eva springer en halvmara utan problem och serverar potatissallad med Tallhöjdens närproducerat sidfläsk.

Ser det ut så här när du skär upp oxfilén finns bara ett recept: Du är för ivrig och köttet vill vila.

Sablar vad gott, trevligt och vilka historier som nådde mina öron. Att sej både är en torsk och en lax!! Att kaffedoften innehåller mer c-vitamin än apelsiner. Vad det något speciellt i maten? Allt stim och stoj gjorde att jag helt glömde bort att trycka på filmknappen.

Jordgubbarna är delade och cointreaun är på plats och här är väl egentligen kvällens enda lilla missöde. Spriten ville inte riktigt brinna och Tomas glömde helt bort att papper nära glöden betyder fara.

Äntligen en liten låga och av detta lär vi oss att försök inte flambera innan grillen är skitvarm och gubbarna tillräckligt heta.

Kvällens vinst

Vilken toppenpingla! Hon och jag är högsta vinsten. Vi är i Borås för att laga grillbuffé för åtta hemma hos vinnarna av Coop Forums-tävling. Skagenröra, lax med röksmak, rubbad oxfilé, smarrig potatissallad och flamberade jordgubbar är lite av vi ska bjuda på. Jag hoppas att hon kom ihåg att ta med cointreau.

Här gäller att vässa knivarna och sätta fart, klockan 18.00 ska maten stå på bordet och kvällens vinst presenteras.

Vi återkommer med livesändning.

Lunchbox

SJ, SJ kära vän, det här måste ni göra något åt. På väg till Borås kurrar magen efter mat. Lunch- lasagnen retar inte aptiten ens med extra ketchup. Nöden har ingen lag, magen måste mättas och Marcus Samuelssons take a way på Centralen hade inte öppet i tidig morgonstund. Snälla SJ, bättre kan ni.

2009-06-01

Hemodlat

Jag har inga blommor hemma, bara örter, träd och buskar. Jag vill kunna äta det som växer. Hemodlade örter är den enklaste varianten av närodlat. Har du inte en trädgård att tillgå, odla ändå. Skapa ett krukland istället. Köp färdig kryddörter och plantera om dem i lite större krukor.

Mynta växer som ogräs och ett måste i sommarköket. Basilika är känslig för kraftiga vindar så ställ den i lä. Koriander får en mycket bättre smak i kruka och timjan hänger med av bara farten.
I kväll blandar jag mina favoriter, chili, halloumi, mynta och zucchini till plättar och njuter av att det är sommar.

Grattis Team Änglamark!!!


Ja, då stod ni där på startlinjen allihop. Friska, pigga, fräscha och starka. Dessutom lite smalare än för 10 veckor sedan. Det var en fröjd att se er! Laddade o taggade som tusan. Ert toppenhumör och leenden lyste upp hela Norrköping!

Pang så gick startskottet!
5 km folkfest. Musik i vartannat gathörn och glada heja rop från peppande Norrköpingsbor. Jag vet att ni var lite nervösa, men så här efteråt tror jag ni håller med om att själva loppet ju bara är som en smekning när man är så vältränad och väl förberedd. Samtliga gick i mål på jättebra tider och Camilla som egentligen skulle ha gått med stavar, ångrade sig i sista minuten och varvade löpning med att gå snabbt ungefär 50/50.


I mål väntade skumpa och tårta!!!
Det är så viktigt att fira ordentligt när man har nått ett mål. Tittar vi tillbaka på den här tiden och vad ni åstadkommit så måste ni ju se att ni gjort fantastiska framsteg;

Ulrika, som varit teamleader med den äran, hade i princip aldrig
sprungit förut. Varit periodare med träning och haft en långt uppehåll på ca 3 år. Nu springer hon sammanhängande gärna 40min. Att jämföra med för 2 månader sedan då 3 min kändes otroligt jobbigt! Hon ville gå ner 5 kg och har gått ner 8kg!

Camilla, det underbara energiknippet, tränar nu regelbundet minst
3ggr/ vecka har minskat 11cm runt magen 6 cm runt låren samt 5 cm runt armarna! Helt suveränt! Dans som är hennes stora passion har det blivit mer av.

Madde, som hade lite otur i starten med sjukdomar och skador kom igen rejält i halvlek. Tränar nu 4-5ggr i veckan och har fått mycket bättre matvanor. Äter regelbundet och betydligt bättre mat. Ville lära sig springa och få en ny livsstil. Mission completed!


Foffo, har lyckats med det som var viktigast för hennes del. Att sluta röka! Hurra!!! Vilken seger! Hon tycker att hon slarvat lite med kosten men har man lyckats sluta röka så är det värt allt! Tränar nu 2-3ggr i veckan och märker att konditionen redan är så mycket bättre.

Rozeta, tidigare en mums-fia, nu är det ett minne blott! Har gjort slut med chips och godis och tränar i snitt 4 ggr i veckan. Sömnproblem är borta och det opererade knäet känner hon ingenting av längre. Är stark och uthållig till tusen!

Annika, som kan power walka hur länge som helst men inte gillar att springa har nu lärt sig sin andra gångart och var den som kom först över mållinjen på 28 min. Hon är en riktig löpartalang. Efter målgång annonserade hon att hon kommer att anmäla sig till TJEJMILEN! (Hon hade ingen pistol i ryggen, jag lovar!)

Tjejerna har sammanlagt tappat 22 kilo! Superbra!

Njut nu av era framgångar och era goda vanor. Älska, skratta, ät bra och rör på er. Svårare än så är det inte. Jag kröner er härmed till Coops hälsoambassadörer. Förvalta det väl för ni är förebilder för många människor.

Jag önskar er all lycka i framtiden och tack för att jag fick ert förtroende. Det har varit skitkul!
Jag ser fram emot att se er nästa år igen på VÅRRUSET!

Bamsekramar
Blossom