2009-06-17

Silltoppen

Det sillen man vill åt, allt annat kan vänta. Oavsett väder (herregud är vi inte ganska luttrade och vet att svensk midsommar i 9 falll av 10 inkluderar varm tröja och något vattenavstötande ) här har ni min silltopp:

1. Äpple och pepparrotssill, sötsyrligt på 15 minuter.
2. Matjessill med gräslök med brynt smör, för god för att missas.
3. Silltapas, inlagd sill med nya kläder.


Glöm inte att köpa knäcke!
För att öka knäckenjutningen kan du rosta om brödet i ugnen, 5 minuter i 200 grader. Lägg på en ordentlig skiva Västerbottenost eller varför inte testa en vällagrad Grevé.

Smarrigaste bubblorna!
Mosa jordgubbar tillsammans med en skvätt fläderblomssaft. fördela blandningen i höga glas och fyll på med moussernde vin.

Ta en sipp på bubblet, sitt ner och bara njut. Ha en toktrevlig midsommar allihop!

2009-06-16

Visst nappar det, för somliga

På plats med lokalflyget i Kisumu där Kooperation utan gränser och Vi-skogen har sitt kontor.

Även barnen gillade den mjölksyrade gröten. Frukoststund i skuggan utomhus.

Gissa vem av oss som fick napp? Var det tvåhandsfattningen på spöet eller berodde det på hatten.

Gummistövlarna satt som gjutna när det var dags för fisketur på Victoriasjön. Fötter i vattnet betyder risk för parasiter. Jag och stövlar blev ett.
Runt Victoriasjön har Vi-skogen planterat snabbväxande träd som göder marken. De kan planteras ute på åkrarna vilket ger ökade skördar av t ex bönor och majs. Familjerna kan klara vedbehovet, förbättra sin matproduktion och öka familjeinkomsterna. Ge bort ett träd nästa gång du är i presentbehov. Det hjälper.

Åter till fisket. Med hjälp av små nät, krok och fiskekorgar skulle vi fånga Tillapia och Mud fish. Jag hade nöjt mig med att fånga vilken fisk som helst, stor som liten. Fiskelyckan var lika med noll för samtliga utom mannen i fören på min båt. Hur han bar sig åt? Ingen aning, men till slut gick han runt i vattnet och håvade in fisken. Finns det fiskmagneter?

Om själva fisket inte var min grej så gick det mycket bättre med tillagningen. Rensa, skiva upp, fritera och klart. Inget onödigt krångel och som tillbehör ris kokat på hemmabyggd solenergispis. Plus en sallad med moringablad som är otroligt näringsrika och kan jämföras med våra nässlor. Friskt och syrligt.

Angående hur många munnar som mättas av en höna är svaret 20 stycken. Då äter man allt, absolut inget går till spillo. Grönsaker, en normalstor fisk och ugali, majsgröt, fanns också med på bordet.

2009-06-15

Gästkock på Kwa DaniJag har plockat en nynackad höna, mjölkat kor, fiskat och laga mat enligt kenyanska traditioner. Men det var först när jag bar vattnet och visade min styrka som jag blev en riktig afrikansk kvinna.
Det har varit en helt otroligt omtumlande resa. Och trots svåra förhållanden och mycket sjukdomar möts jag av så mycket glädje och stolthet. På nära håll har jag fått bevis för att hjälp till självhjälp verkligen fungerar.

Från Kooperation Utan Gränser och Vi-skogens kontor i Kisumu åker vi till matcaféet Kwa Dani där jag gästkockar under en dag. Hit kommer många av traktens hiv-smittade för att få möjlighet att äta något som hjälper dem att hålla sig friska. Maten som serveras påminner om vår lappkojs, pitepalt och gröt. Det är maximalt med kalorier per tugga, rikligt med olja och kassava, majsmjöl, helt hirs, bönor och linser utgör basen. Men även grönsaksrätter och gröna blad står på menyn. En mjölksyrejäst gröt som smakar som yoghurt blir en av mina favoriter.

Här äter man uteslutande för att överleva och hålla sig frisk. Storleken på portionerna får mig att häpna och hur många munnar som mättas av en ynka liten höna får ni veta i morgon.

Välkommen hem


Vilket helgrönt välkomnande som mötte mig när jag kom till kontoret efter en vecka i Kenya. Om sanningen ska fram så var det nog inte enbart för min skull de stod där utan alla morgonpigga coopare bjöds på hallonsmoothie och fick en guidning i vad vi gör på nätet.

Skrytruta:
Över en miljon besök på coop.se kan vi stoltsera med varje månad. Det skakas extra mycket på Iphonen runt femtiden för att få fram smarriga middagstips. Mer än 600 fans gillar oss på Facebook och vi är rykande dagsaktuella på Twitter. Kort och gott; Coop kokar på nätet.
Kenya kommer om en stund.