2009-09-10

Bättre äldremat

Jag vill teckna en försäkring mot urusel äldremat i plastlåda. En som ger ett heltäckande skydd mot näringsfattig, smaklös och uselt tillagad sörja.

Skäms på er, alla ansvariga som tycker att det är helt okej att snuva äldre på ett av livets stora glädjeämnen. För även om du inte längre kan dansa, läsa eller höra lika bra, finns det inget som säger att du helt plötsligt skulle sluta njuta av en god middag. Skäms igen och skäms riktigt mycket.

Idag och i morgon står jag på Ett bra liv-mässans köksscen och visar hur mat i äldrevården skulle kunna smaka.. Välkommen alla kostchefer, dietister och politiker, det är fri provsmakning!

Tummen ner för sjukhusmaten, läs mer i SvD. I Köpenhamn beställer patienterna kocklagad mat à la carte. Här kan du se menyn.

Ett glas gott vin till maten borde också finnas med på kravlistan. Varför erbjuder inte Systembolaget hemkörning till äldre?
Hur ska ett bra liv vara? Fritt fram för tips, idéer och erfarenheter i kommentarfältet.

Vardagsnjutning för alla åldrar:
Smartaste fiskburgaren gör jag av frysta sejfiléer. Vänd i mjöl som blandats med valfria kryddor (hackade solrosfrön och pumpakärnor ger knaprigare feeling) och stek. Remouladsåsen snabbrörs på turkisk yoghurt, bostongurka och en klick majo. Ät och njut!

11 kommentarer:

  1. Heja Sara! De gånger jag varit på sjukhus har jag också reagerat över det här. En eller två dar kanske man kan stå ut med maten, men att ha det att se fram emot resten av sin ålerdom ... hu! Dags att tvinga fram alternativen, för omöjligt kan det knappast vara.

    SvaraRadera
  2. För att inte tala om skolmaten i unga år. Halvfabrikat rakt igenom. I alla fall om man ska tro programmet Matakuten som visades på TV igår.

    Nä, jag vill att mina barn ska få "riktig" mat i unga år. Detsamma vill jag att de äldre får, allra helst rean idag. Är man 80-90 år och bor på ålderdomshem och får den mat de får idag och jämför med det de själva lagade i unga år är det en milsvid skillnad. Både i smak och pris.

    Heja dig Sara som kämpar för den "riktiga maten".

    SvaraRadera
  3. Instämmer helt, har bara sett svensk sjukhusmat men antar att det inte ser bättre ut i äldrevården.
    Konstaterade för några veckor sedan att i Frankrike bestod sjukhusmaten av en "tre-rätters" plus en liten bit ost såklart.

    SvaraRadera
  4. Äldrematen på landets äldreboenden kommer ofta från Sodexho, vilket är helt förödande. Industriprocessad och vedervärdig.

    Camilla Sparring är vårdbiträdet som hoppade av äldrevården och startade ett uppror:

    www.camillasmatuppror.se

    /Britt

    SvaraRadera
  5. Camilla upprop och att media sätter ljus på frågan är toppen. Men mer skrik behövs för att det ska bli ändring och det gäller även skolmaten.
    Klicka på Köpenhamnslänken, vilken skillnad. Det finns andra sätt att göra det på än Sodexho's.

    SvaraRadera
  6. Heja Sara! Visa dem att inget är omöjligt, med lite kärlek till maten och kunskap om den så kan även våra barn, sjuka och äldre få bra mat! Vilket borde vara en självklarhet!
    Just nu så skriker vi i Borlänge! Mobiliseringsmöte den 24 september kl 18.00 i vägverkets restaurang KÖK-NYSTRÖM sponsrar med lokalen till alla föräldrar. Heja alla kockar som hjälper till!!

    SvaraRadera
  7. Hej Sara. En mycket bra idé med en sån försäkring :)
    Min mamma låg på sjukhus för några veckor sen, hon tyckte maten var bedrövlig. Första dagen bad hon mig ta dit smör och grädde, för hon ville inte ha "salvan" de serverade till frukost, Lätta alltså..
    Senare ville hon ha en god sås till de rivna morötterna. Hon kunde inte äta de kokta grönsakerna, de var kokta alldeles för al dente, för en 80-årings mage..
    Lite ost och korv smusslade jag också in, tog med en liten kylväska hon kunde ha på rummet.

    Jag hoppas vi tillsammans kan åstadkomma en förändring när det gäller synen på mat, främst för våra gamla och barn.

    Glada Hälsningar./ Birgitta

    SvaraRadera
  8. Det finns fler namninsamlingar för att värna om svaga grupper, dvs barn och gamla, som inte har så lätt att göra sin stämma hörd.

    Här är en namninsamling som gäller skolmaten:

    http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2818

    /Britt

    SvaraRadera
  9. Heja Camilla och alla ni andra. Vad kul att se att så många vill stå upp för bra mat och riktiga smaker. Tillsammans kan vi visa att det inte är omöjligt. Vi ger oss inte!

    SvaraRadera
  10. Roy Blad Husiegård2010-03-10 14:14

    Hej Sara!
    Roligt att läsa sådana här sidor med engagemang för äldremat.
    Jobbar själv som kock på ett äldreboende i Malmö där vi faktiskt lagar mat ifrån grunden, delvis ekologisk.
    Och till de som har svårt att svälja tillreder vi hemlagade paté/ timbaler som vi sen formar med en liten kniv och målar med fonder och kryddor så det ska likna riktig mat.
    Regelbundet tar vi en snaps till sillen och ett glas rött vin till en mustig gryta.
    Vill samtidigt berätta att allt fler äldreboende i Malmö Kommun börjar nu laga mat på plats.

    SvaraRadera