2009-04-24

I kväll grillar Sverige



Ska sanningen fram så är det tillbehören som gör grillen. Jag är en riktig slösa när det kommer till såser, röror och sallader.
Tomatsalsa med rostad paprika och sambalhetta, mums. Potatissallad med alldeles primörny sparris och parmesan. Mums igen. Mandelkaka med ananas, jag tror jag måste vila lite efter maten.

Vad jag grillar? Kyckling på fredag, så klart. 

Det här gör jag i helgen:
  • Kollar att rabarberna mår bra, efter att vi brutalt tog de små stackarna till rabarberkrämen.
  • Går på bio med sonen och juciebar med dottern. Hon vill ha lite NY-känsla.
  • Äter upp resterna av mandelkakan till helgfikat.

Fem veckor till målsnöret

Det har varit både framgång och lite motgång i teamets träning, vilket är jättebra. Det är i motgångarna vi blir starka och i framgångarna vi får belöningen.

Hinder dyker ALLTID upp på vägen. Det kallas med ett annat ord för...LIVET!

I måndags var det dags för intervallträning. Vi joggade först en sväng runt Tantolunden som uppvärmning. Sedan sladdade vi in på Zinkens IP och körde intervaller på löpbana. 4 min i lite högre tempo än vanligt, varvat med 2 min vila. Totalt 5 intervaller. Alla hade pulsklocka för att se hur pass snabbt pulsen gick ner när det är vila. Går den ner snabbt är det ett tecken på bra kondition.

Efter Zinken gick vi i rask takt till Saga Motion som nedvarvning. Där fick tjejerna ta en snabb dusch och sedan bjöd jag på caesarsallad med kycklingfilé på Rival. Nice!

Camilla har väldigt bra kondition men tyvärr bromsar astma och allergi andningen. Tagga ner på löpningen nu i pollen-tider och köra stavgång istället. Träningseffekten blir mycket bättre, även när det gäller vikten.

Foffo var tyvärr sjuk och inte med oss. Du har inte haft en så bra träningsvecka, men deppa inte ihop Foffo! Kom igen.

Ulrika är i riktigt bra form, trots förkylning. Du har en härligt positiv inställning och målmedvetenhet som kan ta dig hur långt som helst.

Rozeta en tuffing som verkar vara rejält mjölksyratålig! Låg i väldigt hög puls, trots lågt tempo, men tyckte ändå att det kändes bra! Många andra hade kroknat för längesen!
Här finns också en vilja av stål. Styrketräna lite mer. Framför allt benen, men även hela kroppen. Löpningen kommer att gå lättare med lite mer muskler på kroppen som hjälper till. Dessutom bränner musklerna fett!

Madde skönt att du nu äntligen är frisk. Se till att äta och sova ordentligt nu så att du inte bryter ner dig. Du ska bli stark och må bra av träningen, inte tvärtom.

Annika är vårt löparess! Har ett fantastiskt löpsteg, springer lätt, snabbt och spänstigt. Av någon anledning tycker du att det är tråkigt att springa. Din "läxa" blir att ta reda på varför det känns på det viset.

2009-04-23

Fem år och stjärnkock


Jag har fått in två nya män i mitt kök. Och de är helt beredda på att ta över. Min femårige son har tittat på Niklas Mat och nu är det han och Niklas som äger. Saras kök är utbytt mot Niklas jaha, det är smällar man få ta när man försvinner en hel vecka.
 
Han har receptet helt klart för sig, frysta jordgubbar, rabarber, socker och lite vatten. och vaniljstång, den tydligen superviktig. Allt ska läggas i en ugnsform med lock. Och så är han tvärsäker på att ugnen ska stå på 120 grader. Niklas har tydligen gjort ett oförglömligt intryck. 

Efter en knapp timme kommer det ut den mest ljuvliga kräm vi har ätit. Jordgubbarna har blommat ut och smakar ännu mer sommar. Tillsammans med mild yoghurt äter lillasyster oerhört koncentrerat. Alla njuter.

Jippie, vi är bäst

Jag är stoltare än stolt, ja nästan sprickfärdig. I går vann Coop Konsum Arlas guldko för bästa miljöarbete. Vi har varit först med det mesta i miljöväg och ekologi. Först med att inte sälja ägg från burhöns, först med miljömärkta kvitton och nu är vi först med att KRAV-märka alla butiker. Här kommer belöningen.

Fredrik Frigell, Mikael Robertsson, Marguerite Tartagni och Ulrika Otter i firartagen.

Tack Marguerite Tartagni, för Coop Konsums helt härliga ekologiska butik och kafé på Avenyn i Göteborg, ni har jobbat hårt. Tack, alla för ett fantastiskt jobb.

Jag måste ta med juryns motivering eftersom den är så på pricken.

”Det kräver envishet och engagemang att våga fatta okommersiella beslut som på sikt visar sig rätt. Med övertygelse, engagemang och solidariskt tänkande driver man utvecklingen framåt och tillhör de som genom eget agerande på alla nivåer inte följer trender utan sätter dem.”

Hur kvällen var för övrigt? Roligt mingel, supergod mat, dansbandsdans och sen hemgång. Idag mår jag som jag förtjänar, men är glad som en speleman.


2009-04-22

En grönare värld

Missade du den i morse, så ta ett exemplar på vägen hem. Idag har Metro gjort en helgrön tidning med massor av inspirerande artiklar och bra tips för en grönare värld.

Restfynda

Efter en vecka på resande fot ekar kylskåpet tomt. Här gäller det att fynda. Pålägg, tomater, en rödlök och en övergiven ostkant får fylla pajen. Resultatet blir klart bättre än väntat, som så ofta när man improviserar.

Middag på rester blir som färdiglagat fast i ny form. Snabbt, matsmart och enkelt. Känner du för fler fyndiga rester, finns de i nya numret av Mersmak.

Gör det själv



Aromämnen, stabiliseringsmedel och smakförstärkare. Vad tog de naturliga smakerna vägen? I senaste avsnittet av Niklas Mat ger sig den hemlige kocken Mats Eric Nilsson ut på matspaning och han går hårt åt innehållet i bröd- och tacohyllan.

Tack Mats Eric, för att du sätter ljuset på en väldigt viktig fråga. Det är dags att sätta stopp för tillsatsberget och ställa krav på maten vi handlar. Ju fler som väljer äkta vara och mindre processad mat, desto fler ärliga produkter kommer vi att hitta i butikshyllorna.

Gör det själv och välj naturligt istället, det blir både billigare och smakar godare.
Jag bidrar med följande smaskiga gör det självare:
Hemlagad tacokrydda
Quesadillas med avokadoröra och tomatsalsa

2009-04-21

Balthazar Bakery

Här är ett tips som föll bort i bloggrymden och det är  alldeles för bra för att missas. Vägg i vägg med restaurangen Balthazar ligger Bageriet, pyttelitet men naggande gott. Surdegsbröd samsas med croissanter, soppor, sallader och smörgåsar. För att inte tala om kaffet.

Värt att köa för: Brödet med Valhronachoklad som bara finns på helgen.

Italien att ta med hem


Smaken av Manhattan finns fortfarande kvar på tungan,  Morandis kyckling är för gudar och ett måste att ta med hem. 

Marinerad, grillad och serverad med smak av lime, chili och varm olivolja. Salt, peppar och lite grovt hackad bladpersilja. Raffinerat enkelt och supergott. Köp bra kyckling, ekologisk eller majs och provsmaka dig fram. Lägg till rejält mycket smörsvängd spenat och jag lovar att du inte kommer att bli missnöjd.

Morandi är krogkungen Keith McNallys som också äger Balthazar, Pastis och Schillers, senaste nytillskott och det är bara att instämma med New York Observer; "Det känns som att sitta på en rustik trattoria någonstans bland Italiens kullar." 

Avslutning, en cappuccino med härligt mycket skum och något litet sött. Mmmmmm.

2009-04-19





Kön för att få komma in ringlar lång och väl framme är det inte så enkelt att du bara kliver in. Den unga mannen i dörren gör sitt bästa för att upprättahålla ordningen. Nix, jag är inte ute och testar nya heta klubbar, utan mitt på dagen har Magnolia Bakery redan en lång kö.

Om det är tack vare Carrie och Miranda i Sex and the City eller tjejerna inne i bageriet som med flinka fingrar glaserar sockersmaskiga cupcakes lär vi aldrig få veta. Men vi är många som vill smaka.

Även om du inte är en cupcakefantast så är en promenad i West Village värt besöket. Bohemchict är en bra beskrivning och mixen går från ruggigt dyrt och exklusivt, till knasigt, hippevimsigt och nästan prisvärt. Just nu blommar körsbärsträden och det är vackert som i en film. Restaurangerna har ställt ut bord med vita dukar och jag är inte svårövertalad för en stunds sitta ner och bara njuta.

Tack New York för en fullständigt sagolik vecka. Vi ses snart igen!



Glassbil på beställning


Sommartider hejhej, solen som skiner och jag vill ha glass. Massor av glass. Plingeling och den lokala glassbilen står som på beställning parkerad i gathörnet. Van Leeuwen gör sin egen gourmetglass av prima vara. En perfekt paus för trötta gå hela dagarna-fötter.
Den här glassbilen vill jag ta med mig hem.

Gröna fingrar

Varför bra äta själva broccolin? Broccoliblad en ny delikatess.

Tips, råd och provsmakning, det är Greenmarket i långsam takt.

Självklart ska vi ha ett glas dessertvin efter maten. Nära, eko och gottgottgott.

Litet utrymme är inget hinder, avsaknad av uteplats sätter inte heller stopp. Alla kan få gröna fingrar.

Stans färskaste fisk och snyggaste fiskhandlare finns på Blue Moon. Regnrocken hänger med från båten direkt in till midtown.
Sommaren är här och hela New York har skalat av sig vinterkostymen och befinner sig utomhus. Jag och några av stadens bästa kockar har tänkt samma tanke. Idag är en perfekt dag för att besöka the Greenmarket på Union Square.

Det finns inte en kock värd namnet som inte slåss om de bästa råvarorna på böndernas egen marknad. Ekologiskt och närodlat är en självklarhet. Måndag, onsdag, fredag och lördag pågår försäljningen mellan klockan åtta på morgonen till långt in på eftermiddagen. Kom hit tidigt då är det som bäst och gå runt och småprata med odlarna för här snålas inte på allehanda tips.