2009-03-27

Earth hour dinner

Släck alla lampor, tänd stearinljusen och sätt på musiken. Här är mitt bidrag till lördagens Earth Hour; En candle light dinner.

  • Ett berg av räkor eller valfria skaldjur.
  • Ljust rostbröd av typ surdeg. Finns att köpa gräddat och klart.
  • Bubbel, bubbel bubbel. Skippa äkta vara och köp ett prisvärt mousserande.

Det här gör jag på söndag:
Tänder ljuset igen, fyller 35 och hoppas att någon annat fixat festen. Jag ordnar tårtan.

Let's eat

En snygging i köket är aldrig fel. Gärna någon med hetta, när våren känns iskall och jag längtar efter soliga, varma smaker. Harissa i snygg konserv med en mix av chili, koriander, kummin, salt och olivolja, är en nordafrikansk smakstark favorit. Fredagskvällens middag innan Let's Dance-finalen är räddad. Ska vi gissa på en väldigt stark man som vinnare?

Perfekt fredagsplock:
Blanda ner harissa i färsen och gör heta fredagsspett med tomatsallad och pitabröd. Suverän plockmat, du kan till och med skippa besticken. Barnvarianten görs med fördel skandinaviskt mild och tomaterna kan blandas med couscous.

Bild på Magnus Samuelsson: Mikael Schulz/Agent Bauer/TV4

2009-03-26

Samvetskorv


Det händer att jag faller dit på en korv. Mest för att döva ett gnagande och dåligt samvete. Som när jag kör ett helt eget race i köket och kaxigt utropar:

- Lagar jag maten är det jag som bestämmer vad vi ska äta, så det så.

Trots att ingen vill ha skaldjursgryta. Allra minst barnen. Då blir det falukorv nästa dag, för att försöka framstå i en bättre dager och lindra kvalen. Korv är okej, om den har högt köttinnehåll, är ekologisk och följs åt av något färgglatt och grönt.
Gärna paprika som får gosa runt i olivolja, vitlök, salt och peppar, för att sedan få ta plats i ugnen. Lagom mjuk och het, blandar den sig glatt med ekologiska broccolibuketter, modell alldeles okokta. Känns rått för mycket hardcore, kan de få göra paprikan sällskap i ugnen på slutet. Trevlig torsdagskväll!

Allt i en stekpanna-tips!
Det går alldeles utmärkt att snabbsteka paprika och broccoli om du tycker att det är jobbigt med ugnen.

2009-03-25

Höj pulsen

Tjejerna i Norrköping imponerar. Andra träningsveckan är passerad och nu är det dags att höja pulsen. Klockan från Polarpuls sitter som gjuten på armen. Att få koll på sitt pulsvärde för att se hur effektiv träningen är blir en extra kick för att hålla motivationen uppe. Läs mer om vilo-, max- och träningspuls i träningsprogrammet. 

Veckans att tänk på:
Glöm inte strechen! Vader, baksida och framsida lår, sätesmuskel och höftböjaren. En flexibel muskel är starkare och tåligare. Strech är också ett sätt att få bort slagg.

Ulrika: Här har vi veckans dilemma. Ska man springa före eller efter frukost? Jag provar att springa före. Inte så smart insåg jag snart. Kroppen var matt och skrek att den var hungrig.
Blossom: Som du märkte så är det tuffare att springa på morgonen innan frukost. Det är det för de flesta. När du är mer van att jogga kommer du dock att kunna göra det om du vill. Bra jobbat. Du har fantastisk disciplin!

Annika: Jag måste skamset erkänna att jag inte följt ditt schema punkt efter punkt, men jag går mina promenader och tre gånger den här veckan har jag varit i skogen och småjoggat, vilket känns bra och roligt.
Blossom: Självklart finns det flexibilitet i träningsplanen, men försök dock styra upp dig lite och bli lite mer disciplinerad.

Foffo: Har följt schemat men det gick lite tungt i början, tog i för mycket vilket resulterade i mjölksyra i vaderna.
Blossom: Var noga med att stretcha dina vader. Stoppa ner fötter och underben i kallt bad. Det påskyndar återhämtningen. Ligg gärna med benen högt ibland också när du vilar.

Madde: Börjar bli förtjust i mina små springtillfällen. Fick lite ont i benhinnnorna, så jag cyklade 20 min på spinncykeln istället för att jogga och styrketränade 20 min. Armar, mage, ben.
Blossom: Många hade kanske vilat en extra dag för benhinnorna men du hade fantasin att göra alternativ träning. Mycket klokt beslut.

Camilla: Mår inget vidare, känner mig trött och sliten, bihålorna gör ont och kroppen känns seg är inte i riktig form. Började men att gå och det kändes rätt bra, så var det dags att börja jogga, kroppen tog emot och andningen var tung.
Blossom: Hm, undrar om det inte är så att du ska vila ordentligt åtminstone 3-5 dagar. Sömn är den bästa medicin du kan få. Kolla vilopulsen. Sov, ät och drick ordentligt! Tänk dig att du är en elitidrottare! Hur hade en sån gjort i ditt läge? Definitivt INTE brutit ner sig mer i allafall!

Rozeta:
I tisdags tog jag en lång promenad på 60 minuter, det kändes skönt. Jag går till jobbet varje dag och äter mycket frukt och grönsaker och inga bakelser, chips eller godis. Efter alla träningar har jag märkt att jag mår mycket bättre orkar mer och jag sover gott.
Blossom: Toppen Rozeta! Men går det verkligen så lätt som du säger? Om det är så är det jättebra men du är människa och ingen maskin. Saknar du inte chipsen det minsta???

Våffelmat

Våffla och pannkaka är ingen middagsmat, sa alltid mamma. Regler är till för att brytas och på Våffeldagen vankas det frasig våffla. Hur jag gör med pannkakorna berättar jag en annan gång. Det gräddas fullkornsvåfflor och jag släpper lös familjen helt och hållet, när det kommer till topping.

Chèvre, får- eller brieost smälter på ett väldigt fördelaktigt sätt på en varm våffla. Knaperstekt bacon, rökt lax eller snabbfrästa grönsaker mättar.

Syndigt god våffla:
Finns det plats kvar? Runda av med en chokladvåffla med björnbär- och mascarponeröra.

Ett ljus i mörkret



På lördag är det nattsvart hemma hos mig. Under en timme mellan 20.30 och 21.30 stöder jag Earth Hour för ett bättre klimat. Gör det du också.
På fredag får du en middag för lördagsmörker direkt här på bloggen.

2009-03-24

Hälsokaka


Även kockar slickar skålen. Finns det något godare än chokladrutesmet?
Mörk choklad piggar upp, solrosfrön slätar ut och blåbär förbättrar synen. Herregud, det här är ju rena hälsokakan. Två bitar hitåt, tack.

Släpp gurkan

Släpp gurkan och ät mer grönt. Det mår både mage och plånbok bra av. Grönsakerna har blivit dyrare på grund av den svaga kronkursen, men även den dyraste grönsak är billigare än kött. Undantaget gurkan som tyvärr just nu kostar mer än köttfärsen. Släpp gurkskrället och ersätt den med något som smakar.

Köttbullegott!
Gör något oväntat och plocka med en rotselleri hem i kväll. Bortglömd och kämpandes i grönsaksdiskens mer undanskymda del, döljs den ofta av betydligt färgstarkare rivaler. Men här finns smaken, aromatisk och med en lätt sötma. Ugnsrosta med chili och rör ihop en mangoyoghurt under tiden.
Köttbullarna kommer att göra vågen och jubla.

2009-03-23

Vardagsextravaganza

Det är dags för rödkålen att kliva fram ur mörkret. Sist den var synlig var runt julen, men rödkålen har betydligt mer att erbjuda än som ett futtigt tillbehör till sillen.

Palsternacka och rödkål i strimlor ersätter nudlarna till en smarrigt wokad kyckling eller den bleka laxen.

Knaprigt, närodlat, billigt, lätthandlat, supersnabbt och med "Jag vill ha mer-varning". Klar måndagsfavorit.

Och ja, det alldeles utmärkt att ersätta den röda kålen med vit.

"Jag äter bara riktiga nudlar"-tips:
Barn som vägrar kål och palsternacka. Prova att blanda vanliga nudlar med finstrimlad palsternacka.

2009-03-22

En helrätt blekfis

Vårens mode säger bleka neutrala färger och min svagt rosa ekolax känns helrätt. Blek och sval, helt fri från syntetiska färgämnen. För vem klär egentligen i knallrosa? 

Jag knuffar in den ugnen med lite timjan, flingsalt och grovkrossad rosépeppar på toppen. 175 i knappt 20 minuter. 
Under tiden skär jag en purjolök, två morötter och en palsternacka i nudelsmala strimlor. Steker lätt i olivolja, pressar över saften av en citron, 1 dl grädde och en gnutta socker.
Morotsstrimlor i orange, svagt rosa lax  och så lägger jag till något grönt. Gud, vad snyggt. 

Det är fler som gillar ekologiskt.
Familjen Obama odlar ekologiska grönsaker i Vita husets trädgård. Alla inklusive presidenten ska hjälpa till att rensa ogräs. Yes, we can!