2009-07-03

Salladsväder

Jag vill göra så lite som möjligt av så mycket som möjligt. Grönsakerna frodas, jordgubbarna är som billigast och alla smaker är på topp. Det blir sallader för hela slanten. Här är några sommarfavoriter.

Gröna tips för lata dagar:

2009-07-02

Bönglädje


Glädjande besked; KRAV-märkt och ekologisk mat ökar i försäljning med hela 35 %. Trots spartider. Fler och fler upptäcker den billiga, klimatsmarta och busgoda bönan och det är inte bra bruna som står till buds. Stora, små, vita, röda eller kolsvarta, det är bara att ge sig ut och botanisera i bönhyllan.

Jag väljer stora vita bönor som blandas med vinägrett och grillade tomater. Lagom till lunch en kokhet julidag. Blir det bönor över går de alldeles utmärkt att spara i kylen till nästa dag. 

Perfekt att ha i sommarkylen:
Vill du göra en bönsallad som håller sig längre; Välj soltorkade tomater och använd torra kryddor istället färska. Och vänta med att ha i löken till strax innan servering.

2009-07-01

Bruna ben

Glöm inte att sola benen. Även om du föredrar skugga så stick ut benen i solen då och då. Bruna sommarben äger.

Kokta potatisar i kylen är inte heller fel. Recycla och låt maten få Medelhavskänsla. Bra råvaror med mycket smak är hemligheten. Sväng i hop en potatis- och löktortilla och toppa med salsa.
En sallad, lite ost, sval dryck och en solnedgång. La dolce vita.

2009-06-30

Hutlöst goda gubbar


En gubbe bland sparrisen eller en jordgubbe i pastan är inte min grej. Gärna frukt i maten men under kontrollerade former.

Go Italian och låt gubbarna blanda sig med mozzarella. Basilika, ringlad olivolja, salt, lite peppar och det blir hutlöst gott.

Men vänta inte för det är just nu som de svenska gubbarna peakar i smak och form.

Glasstårta


Fick du helt oväntat pannkakor över efter en dag på stranden? Då finns bara en vettig sak att göra; Fira värmen med tårta!
Änglamarks pannkakor+ jordgubbar och hallon + massor med vaniljglass = barnsligt gott.