2009-03-07

Frukostmusik

Fattiga riddare och lite skön musik. Ta en långsam frukost.

2009-03-06

Tjejer är bäst

Gör som jag, fira i förskott. Alla coola, snygga, sköna kvinnor såklart. Internationella kvinnodagen är på söndag, men i morgon blir det en rejäl tjejmiddag. Inga tramsiga sallader, utan retrorätt fondue är vad jag tänker bjuda på. Bra kött, massor av grönsaker och så det allra bästa: Dippsåserna.

Aioli, en salsa på grillad paprika, mango chutney och finhackad koriander, mojo rojo och jag kan nog inte låta bli att lägga till en hemgjord bea. Plockmat är bara bäst och att umgås runt bordet passar mig perfekt.
Starten blir en löjligt lättdrucken hallondaiquiri, som smakar absolut sommar. Jag lovar att dela med mig av receptet som kommer i Mersmak längre fram i vår. Men en Apple Mint Martini är inte heller fel. Ha en skön helg och bilder från fonduemiddagen kommer.

Det här gör jag i helgen:
  • Försöker komma in genom dörren till tvättstugan efter fjällresan.
  • Hälsar på världens bästa mamma.
  • Äter frukost i snigelfart.

Surdegen är den nya latten

Det är hausse på surdegar. Har du inte en surdeg vilande i kylen så är det hög tid att skaffa en. Surdegen är den nya latten.
Gårdagens Studio Ett handlade om surdegens framfart. Priset för årets bästa matblogg gick till surdegsbakande Martin Johansson i Pain de Martin. Ett eldorado för "Allt du vill veta om surdeg men inte vågat fråga om." Vill du veta mer om Martin men inte vågat fråga, ta en titt i Mersmak.

Surdegsbröd smakar bröd som bröd ska smaka, har lång hållbarhet och är nyttigt. Lite krångligare i starten, men när du väl har din surdegsstart är den nästan odödlig. Lite omtanke och regelbunden matning är vad som krävs.

Mitt bästa starttips:
Jag använder ekologiskt rågmjöl till min surdeggrund, det gör det lättare att få igång den.

2009-03-05

I love soppa

Extremt sörpelgod soppa med hetta, när svenska rötter möter thailändsk kokos och omedelbart tycke uppstår.
Finns det barn med runt bordet blir livet enklare om du ställer sambal oeleken direkt på bordet och låter alla krydda efter egen styrka. Lägg till ett gott bröd och du har kvällens middag fixad.

En glad nyhet: Nu finns äntligen ekologisk buljong att köpa. Helt utan konstiga tillsatser.

En godare morgon

Ha alltid färdigtärnad mango beredd i frysen. För smakens skull. Häll upp i glas och ställ in i kylen över natten. På morgonen ringlar du över lagom mängd yoghurt, gärna mild vanilj och toppar upp med müsli eller hackade nötter. Efter den frukosten kan det bara bli en kanondag.

2009-03-04

Ny sås

Fågel, fisk eller mittemellan. Krångla inte till det utan välj en gammal bekant som du gillar och lägg till en ny sås istället. Kalla yoghurtsåser är toppen. En burk matlagningsyoghurt, 2-3 msk mango chutney (mild), ungefär 1 tsk spiskummin och lite salt. Rör runt och smaka av till önskad styrka. Klart att servera.
Rostade rotfrukter är bonus på en onsdag. Tack, för att de sköter sig själva i ugnen.

Toppentips: Placera plåten högt upp och på hög värme. Resultatet blir krispiga grönsaker, istället för lite lagom ugnskokta.

Var är springet?

Ursäkta, men jag har förlagt springet. Blossoms träningsschema inför Vårruset är i gång och första veckan gäller det att "hitta tillbaka till springet". Jag är ledsen men just nu verkar det som mitt är ute och rör sig på ett helt annat håll.
Gå tio minuter, jogga i fem och gå igen i tio. Nästa dag rask promenad i en halvtimme. Dag tre är det jogg/gå igen och sen äntligen en vilodag.
Hm, det där verkar ju inte omöjligt. Om hon fixar sportdryck gör jag ett försök att sträcka på benen.

2009-03-03

Middag på en kvart

Kalla in en italienare som fixar kvällens middag. Pasta, knaperstekt bacon och massor med parmesan. Alfons supersmarrig carbonara är klar på minuten. Viva Italia. Det finns mycket annat att göra en tisdagskväll än att laga mat.

Baksugen

Blev du sugen på att baka efter Camillas framfart i degbunkarna? Gör det enkelt och börja med dinkelmuffins. Noll jästid och med ett resultat som gör det svårt att hålla fingrarna borta från att ta flera.
När du känner dig varm i degen, prova de här urgoda baguetterna att doppa i soppan.

Drick en avokado

Nej inte mer snö, här krävs en energikick snabbt. Mixar en avokado, ett halvt paket frysta hallon och 4-5 deciliter tranbärsjucie. Mycket bättre. 
Avokadon gör comeback och är tydligen rätt igen. Vilken överraskning, jag missade helt att den var ute i kylan. Hos mig är den alltid välkommen, mixad, mosad eller skivad.

Till alla fettskrämda har jag glada besked: Avokadons rykte som fettbomb är kraftigt överdriven. Den innehåller nyttiga omättade fetter, har få kolhydrater men gott om antioxidanter och A-vitamin.  Vilken kompis, under det knöliga skalet.

Vilket är ditt bästa avokado-tips?

2009-03-02

Bullar av stål

Bänka dig i TV-soffan och titta på "Bullar av stål" i kväll klockan 19.30 på SVT2. Det är danska Camilla Plum som har händerna i degbunken och åstadkommer bröd som får det att vattnas i munnen. I kväll bakar hon med urvete och gör dinkelbröd som är ett av mina favoriter.
Missar du kvällens program blir det ett nytt avsnitt nästa måndag.

Bakning och danskt gemyt har aldrig varit hetare.

Närlagat

Ha alltid ett sexpack ekologiska ägg i kylen. För ibland finns kvällens middag inom närmre räckhåll än man kan föreställa sig. Öppnade kylskåpsdörren och det här blev resultatet. Inte så dumt eller hur?

Spring i benen

Blossom som din personal trainer, kan det bli bättre? Har du den minsta lilla tanke på att bättra på vårformen så missa inte detta. Blossom ger tips för mer spring i benen vecka för vecka fram till starten på Vårruset.
Träna hellre ofta och lite, än sällan och mycket är ett av hennes råd. Fast vilodagarna är nog faktiskt ändå mina favoriter.
Dessutom älskar hon god mat. Blossom, I like.

Svärmorstips

Kära Daniel, jag såg förlovningsfilmen och här kommer ett toppentips för att öka på svärmorscharmen:
Överraska vid trefikat och bjud på en hejdundrade Silviatårta. Servera den samtidigt som du visar några av dina bästa stretchingtips och jag lovar att hon smälter.

Nya smaker


Glöm att äta en tråkig middag. Livet är för kort och vardagskvällarna för många för att slarvas bort.
Glöm inspirationstorka runt halv sex-tiden, för här finns tipsen. Inget krångligt, utan helt enkelt en ny smak på välbekanta och bra råvaror. Mina smartaste mattips med mycket kärlek, skratt och självklart chili.
En middag som piggar upp: Då blir det apelsin- och chilimarinerad kyckling med mängder av broccoli.
Marinaden fixar smaken även på nolltid och broccoli är supermat, men den trevliga effekten att den gör dig snygg.

Välkommen till mer njutning var dag.