
2009-03-07
2009-03-06
Tjejer är bäst

Aioli, en salsa på grillad paprika, mango chutney och finhackad koriander, mojo rojo och jag kan nog inte låta bli att lägga till en hemgjord bea. Plockmat är bara bäst och att umgås runt bordet passar mig perfekt.
Starten blir en löjligt lättdrucken hallondaiquiri, som smakar absolut sommar. Jag lovar att dela med mig av receptet som kommer i Mersmak längre fram i vår. Men en Apple Mint Martini är inte heller fel. Ha en skön helg och bilder från fonduemiddagen kommer.
Det här gör jag i helgen:
- Försöker komma in genom dörren till tvättstugan efter fjällresan.
- Hälsar på världens bästa mamma.
- Äter frukost i snigelfart.
Surdegen är den nya latten

Gårdagens Studio Ett handlade om surdegens framfart. Priset för årets bästa matblogg gick till surdegsbakande Martin Johansson i Pain de Martin. Ett eldorado för "Allt du vill veta om surdeg men inte vågat fråga om." Vill du veta mer om Martin men inte vågat fråga, ta en titt i Mersmak.
Surdegsbröd smakar bröd som bröd ska smaka, har lång hållbarhet och är nyttigt. Lite krångligare i starten, men när du väl har din surdegsstart är den nästan odödlig. Lite omtanke och regelbunden matning är vad som krävs.

Mitt bästa starttips:
Jag använder ekologiskt rågmjöl till min surdeggrund, det gör det lättare att få igång den.
2009-03-05
I love soppa

Finns det barn med runt bordet blir livet enklare om du ställer sambal oeleken direkt på bordet och låter alla krydda efter egen styrka. Lägg till ett gott bröd och du har kvällens middag fixad.
En glad nyhet: Nu finns äntligen ekologisk buljong att köpa. Helt utan konstiga tillsatser.
En godare morgon
2009-03-04
Ny sås

Rostade rotfrukter är bonus på en onsdag. Tack, för att de sköter sig själva i ugnen.
Toppentips: Placera plåten högt upp och på hög värme. Resultatet blir krispiga grönsaker, istället för lite lagom ugnskokta.
Var är springet?

Gå tio minuter, jogga i fem och gå igen i tio. Nästa dag rask promenad i en halvtimme. Dag tre är det jogg/gå igen och sen äntligen en vilodag.
Hm, det där verkar ju inte omöjligt. Om hon fixar sportdryck gör jag ett försök att sträcka på benen.
2009-03-03
Middag på en kvart

Baksugen

När du känner dig varm i degen, prova de här urgoda baguetterna att doppa i soppan.
Drick en avokado

Nej inte mer snö, här krävs en energikick snabbt. Mixar en avokado, ett halvt paket frysta hallon och 4-5 deciliter tranbärsjucie. Mycket bättre.
Avokadon gör comeback och är tydligen rätt igen. Vilken överraskning, jag missade helt att den var ute i kylan. Hos mig är den alltid välkommen, mixad, mosad eller skivad.
Till alla fettskrämda har jag glada besked: Avokadons rykte som fettbomb är kraftigt överdriven. Den innehåller nyttiga omättade fetter, har få kolhydrater men gott om antioxidanter och A-vitamin. Vilken kompis, under det knöliga skalet.
Vilket är ditt bästa avokado-tips?
2009-03-02
Bullar av stål

Missar du kvällens program blir det ett nytt avsnitt nästa måndag.
Bakning och danskt gemyt har aldrig varit hetare.
Närlagat

Spring i benen

Träna hellre ofta och lite, än sällan och mycket är ett av hennes råd. Fast vilodagarna är nog faktiskt ändå mina favoriter.
Dessutom älskar hon god mat. Blossom, I like.
Svärmorstips

Överraska vid trefikat och bjud på en hejdundrade Silviatårta. Servera den samtidigt som du visar några av dina bästa stretchingtips och jag lovar att hon smälter.
Nya smaker


Glöm inspirationstorka runt halv sex-tiden, för här finns tipsen. Inget krångligt, utan helt enkelt en ny smak på välbekanta och bra råvaror. Mina smartaste mattips med mycket kärlek, skratt och självklart chili.
En middag som piggar upp: Då blir det apelsin- och chilimarinerad kyckling med mängder av broccoli.
Marinaden fixar smaken även på nolltid och broccoli är supermat, men den trevliga effekten att den gör dig snygg.
Välkommen till mer njutning var dag.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)