2009-10-15

Vardagsnjutning


Snapskycklingen är finito. I kväll tänker jag mer fyrkantigt och låter ugnen jobba. Rostade grönsaker, tomatsås the easy way och färska lasagneplattor.

Snabb middag öppnar upp för andra möjligheter. Köp Rättvisemärkt kvalitetschoklad, just nu två för 34 kronor och lyxa till det med en smarrig chokladkräm.

2009-10-14

Snapskyckling

Ta kryddorna till mammas köttbullar, gravlax och skåne snaps och använd allihop i en enda rätt, säger Annika Lantz till mig i telefon. Kom till studion klockan tre så provsmakar vi i direktsändning, fortsätter hon.

Som världland i EU ger vi bort presenter som Lantz granskar och turen har kommit till en kryddpåse med det som behövs för att skapa a taste of Sweden.

Jag kan inte tacka nej till en sån ryslig blandning. Snabbt in i köket och här har ni resultatet.

Snapskyckling, hovmästarpotatis, gravade äpplen och köttbulledipp!!!

Vågar vi smaka? Jodå, Annika åt och gillade äpplen och kyckling så bra att hon tyckte att hela rätten skulle kunna frystorkas och bli en betydligt mer användarvänlig presenten i stället för kryddpåsen.

Nja, jag vet inte om det håller för att ges bort, men kycklingen kan jag faktiskt rekommendera. Recepten och programmet hittar du här.


2009-10-13

Hello Africa
Att laga mat ute på den afrikanska landsbygden är något helt annat än att röra i grytorna hemmavid. Stela ben är inte att tänka på, all mat lagas sittande på huk och över öppen eld. Ögon känsliga för rök är inte heller någon tillgång. Men vilken känsla att få vara med i gemenskapen och vilka smaker som med enkla medel trollas fram.

Mitt Kenyabesök har resulterar i en sprillans ny receptbroschyr, fylld med östafrikansk inspiration. Mycket bönor, rotfrukter grönsaker och fisk, sånt ssom vi alla mår bra av att äta mer av.

Måste jag välja en favorit blir det den friterade fisken med ananassalsa. Jisses vad gott. Tveka inte över att fritera, det är enklare än du tror. Jag använder en tjockbottnad kastrull, stänger av spisfläkten och har ett lock tillhands om oljan skulle bli för het.
Det går självklart att steka fisken, men no way att det blir lika gott.

2009-10-11

Provsmakningsfest

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig och knölen uteblev från fredagens provsmakning på NK.

I stället skalade jag syrliga svenska äpplen för brinnande livet, kokade kompott som smaksattes med kardemumma och serverades med lite yoghurt på toppen.

Saltå Kvarn bjöd på smarriga bönröror och ljusgården var trots strålande höstväder full av glada provsmakare.