2009-03-14

Rätt mat till schlagern

Pizza är vinnarmaten till Melodifestivalen. Det enda du gör är att platta till degen, sedan får alla lägga på sin favorittopping. Köttbullepizza, anyone? För min del blir det skaldjur, och blåmusslor som är i säsong.

Lagom till omröstningsdramatiken serveras en svalkande efterrätt. Och snälla, snälla, snälla, låt rätt låt vinna.

2009-03-13

Fredagsmys

Sorry, hur kunde jag missa fredagsmyset. Let's dance och framförallt Tony Irving kräver något sött. Grillade kaneläpplen med minimal ansträngning, gör sig lika bra i ugnen och och blir inte sämre i sällskap med en kula vaniljglass. En klar niopoängare, Tony!

2009-03-12

Thank God it's Friday

Radiosmoothies, nya överdragsbyxor till barnen, pippi på gryta-final, morgonkaos, träff med Änglamarks dreamteam, schlageryra och ett litet äggdrama. Vilken vecka! Fredagen kommer som en skänk från ovan och jag lovar, kvällens middag får i faktiskt sköta sig själv. Jag tänker andas och lägga fötterna ovanligt högt.

Lösningen heter foliepaket. Fetaost, körsbärstomater, peperoni och lite annat smått och gott läggs på folie, viks ihop och in i ugnen. Mina små gäster är inte i peperoniålder utan får göra sina egna paket. Broccoli, oliver och smör eller majs och tomater brukar komma högt upp på favoritpaket-listan. Köttet steks 2-3 minuter på varje sida och saken är biff, middagen är klar. Njut av helgen, våren är på väg!


Det här gör jag i helgen:
  • Hälsar på min väninna på Skarpö.
  • Lååååångkok med söndagsgryta i ugn. Grytbitar av nötkött, lagerblad, små ekologiska lökar, rötter av det som finns hemma och vin. Ställ in i grytan i ugnen, på med timern, slappa och kom tillbaka flera timmar senare till en färdig middag. Perfekt.

Klickar du dig hit i morgon lovar jag att det finns Melodifestivalmat som passar vinnarlåten!

Vinnargrytan

Skåningarna tog hem segern i Pippi på gryta-tävlingen med Kyckling à la Curry. En smakrik blandning av kokosmjölk, curry, vitlök och grönsaker med spänst som fick juryns smaklökar att njuta. Alla deltagarlagen var superduktiga och återigen slås jag av att vi måste släppa fram barnen i köket. Varför inte redan i kväll? Här är receptet.

Radiosmoothie

I morse mixade jag smoothies på RixFM. MorronZoo-gänget gillade avokado, tranbärsjucie och frysta hallon bäst. Hakim drack väldigt många och hamnade i smoothie-koma. Innan dess förärades jag sången "Sara fixar smoothies så att man blir alldeles kär". Ring och sjung Hakim, så kommer jag tillbaka.

2009-03-11

Spring med stil

En snygg stil i träningsspåret är A och O. Vårruset-tjejerna har förstått och kommer hit för att prova ut rätt grejer på Löplabbet. De får superproffsig hjälp och en timme senare är alla utrustade med de optimala löparskorna och snygga svart brallor.
Här ska springas, men innan dess får ben, armar och övriga kroppsdelar en genomkörare av Blossom. Jag håller mig till maten och sticker iväg till juryarbete på Operakällaren. Mer om kycklingvinnarna i morgon.

Här lämnas inget åt slumpen. Det är inte varje dag man har får en kille på knä.

Madde är med på tåget och jodå det stämmer, schemat ska följas i tio veckor. Basta.

De här kan ta semester.

Är det nu jag ska berätta att måltidsdrycken stavas VATTEN om man vill gå ner i vikt?

Rätt skor och bralla, inget kan stoppa oss nu.

Snyggaste coachen, klart det svänger.

Finaldags

Vilken rolig idé med en minigryta som inbjudan.

Vem vinner kycklinggrytekoket på Operakällaren idag? Tre lag från mellanstadieskolor i Abisko, Södertälje och Malmö gör upp om vem som lagar Sveriges godaste kycklinggryta. Jag sitter i juryn och smakar, smakar och smakar. Tills det är dags att presentera det vinnande receptet får ni hålla till godo med en snabb röra till kycklingfiléer.

Ajvar relish, sås med bas av grillad paprika är ett måste i kylen. Den sätter bra fart på allt från falukorv till entrecote. 
Köp den milda versionen om smaklökarna är känsliga och blanda 1 dl ajvar, skal och saft från en citron, 2 finhackade vitlökar och så lite salt och peppar. Täck kycklingfiléer med röran och in i ugnen i cirka 20 minuter. Bulgur eller pasta välj du själv, men middagen är klar.

Lunchlådetips: Ajvarkyckling, gröna blad, bulgur och fetaost.

2009-03-10

Fyndpriser

Vill du matfynda? Gå direkt till grönsaksdisken för där finns säsongens billigaste rötter. Blanda hej vilt och ha dem alltid till hands i kylens grönsakslåda. Bäst mår de av att förvaras svalt, 4-8 grader och i en plastpåse som hindrar ett för tidigt åldrande. Och glöm inte vitkålen som just nu är i toppform.

Bästa vintersalladen: Byt ut sallad, gurka och tomat mot något varmare när det är kallt ute. Bryt vitkål i bitar, häll på ordentligt med olivolja, blanda ner lite finriven ingefära och toppa med flingsalt. In i ugnen några minuter, mums.

Oväntat med rotfrukter: Rosta extra mycket, spara till nästa dag och lägg dem som topping i en slätmixad soppa. Middagen är klar.

Krossa en knöl:
Koka potatis, morötter, palsternacka och rotselleri i bitar. Häll av vattnet och krossa dem grovt. Tillsätt ett ägg och blanda runt. Smaka av med salt och peppar och du har ett helt nytt mos.

Ny smak på pizzan: Grovrivna rötter på kvällens pizza. Köper du degen färdig går det ännu snabbare.

2009-03-09

Vardagsnjut

När dippsåserna och fonduen var avklarade ville tjejerna ha efterrätt. Apelsinklyftor i lagom stora mumsbitar, yoghurt, granatäppelkärnor, rostade hasselnötter och långsamt ringlad honung. Smakar precis lika bra en vardagskväll. 

Glöm inte Camillas Bullar av stål, kl 19.30. I kväll avslöjar hon vad det egentligen är som jäser.

Vårt dreamteam

Från vänster: Annika, Foffo, Rozeta, Ulrika och Camilla längst fram. Madeleine dyker upp senare i veckan.

Mer spring i benen, färre fikor och mat som fyller på orken. Här är tjejerna som ska spränga målsnöret på Vårruset. När de inte är i träningsspåret hittar du dem på Coop Konsum Saluhallen i Norrköping. Under nio veckor ger Blossom dem rätt sorts träningssug och jag fixar maten. Följ tjejernas väg mot målet. Vilket dreamteam!

Det här är tjejerna:

Annika Svensson
Jag vill få hjälp med att lära mig att springa och komma iväg till gymmet. En 30 minuters powerwalk är inga problem, då ligger till och med gubben efter. Men att springa 2,5 km är en nära döden upplevelse och nu ska jag fixa 5 km. Maten vad ska man säga, jag hamnar lätt i mackträsket.

Foffo Stalidou
Jag har faktiskt sprungit Vårruset fem gånger på strax över 30 minuter. Mitt mål är att förbättra tiden till 30 minuter blankt. Dessutom vill jag bli lite slankare runt midjan och minska sötsuget.
Det är dags att träna på att säga: Wienerbröd, nej tack.

Rozeta Temelkobska
Jag åker bil till jobbet, rör mig väldigt lite och säger inte nej till fläskfilé och potatisgratäng alldeles för sent på kvällen. Lägg till ”godisfia” så är bilden komplett. Jag är supermotiverad, här krävs ändring. Bilen är låst och parkerad.

Ulrika Jönsson
Hur ska jag få tiden att räcka till träning med små barn hemma? Jag är ständigt trött och somnar redan till Bolibompa. Dessutom har jag aldrig sett nöjet i att springa. Blossom kommer att bli min räddning mot målsnöret. Kommer jag dessutom att få på mig mina gamla kläder, älskar jag er för alltid.

Camilla Andersson
Jag sprang Vårruset 2001. Träningen har tyvärr legat i träda, men jag svänger runt i bugg en gång i veckan. Mitt mål med Vårruset är att börja gå ner i vikt för att nå det BMI som krävs för att få medicinsk hjälp för att bli gravid. Det är prio ett.

Madeleine Brink
Sedan i januari tränar jag på FriskisSvettis 2-3 gånger i veckan. Märker inte någon större skillnad mer än att jag är piggare. Löpning är inte min grej, så jag behöver peppning. Mycket Blossom,tack. Just nu pluggar jag och äter grymt oregelbundet, Sara får gärna bo i mitt kök.

2009-03-08

Stark medspelare

Vad vore Zlatan utan de övriga killarna i Inter? Sanningen är att bakom varje stjärna finns alltid ett gäng starka medspelare. Kvällsnyheterna pratar inte bara sport, även maten intresserar. Blodpudding ökar i försäljning rapporteras det. Inget ont om puddingen med den kräver definitivt sina starka medspelare.

Bacon, missa inte Änglamarks ekologiska som går att knapersteka och inte bara förvandlas till sega remsor i stekpannan.
Lingon, köp frysta och rårör á la minute
Vitkål kan blandas med lingonen och blir som två i ett.
Morötter är ett klart kålalternativ. Grovriv och fräs några sekunder i olivolja.
Äpple grovrivet och naturellt, gärna tillsammans med vitkålen.

Jättegott

Cajsa Warg "Man tager vad man haver" och Mat-Tina med "Jättegott" är bara några av kvinnorna bakom vårt svenska matarv. Vårt bidrag är Vår kokbok och legendariska provkökschefen Ann-Britt Agnesäter. På internationella kvinnodagen listar DN de kvinnliga kockarna som gjort skillnad. Heja tjejer!