2009-10-23

Ingen panik


Ska du mot all förmodan göra köttfärslimpa till 250 personer i helgen är mitt råd : Använd rejält med vitlök och salt.
I går eftermiddag fick jag göra en akut inryckning i köket på Coop. Dagens lunch måste fixas och dessutom väntade en buffé för 25 personer på att bli klar. Jag skickade hem Danielle till barnen, kavlade upp ärmarna och tänkte att det här fixar jag på 1 timme och 45 minuter innan det var dags för kvällens sedan länge planerade tjejmiddag.


25 stycken trattkantarelltoast med bacon och feta, en ordentlig mängd chilistekt halloumi blandad med färsk ananas och salviakyckling för 25, fixades i en rasande fart. Tack och lov för mina år i restaurangkök, med frisyr och make aningen på svaj hann jag i tid till tjejmiddagen.

Hur köttfärslimporna smakar får jag med all säkerhet veta runt lunchtid. Det går bra att lämna kommentarer här. Trevlig helg!

2009-10-22

Heja Coop

Sveriges bästa marknadschef finns på Coop. Grattis Ivar! Här är en annan småländsk vinnare: ostkaka med körsbärskompott.

2009-10-21

Mörker-chock

Varför har ansiktet fått samma färg som lättmjölk? En titt i spegel visar en lätt dragning åt blått, samtidigt som jag tittar ut och får en mörkerchock. Herregud har jag ställt klockan fel och gått upp mitt i natten? Vilket mörker.
Här finns bara ett knep för överlevnad: Att vårda sitt inre med varma och mjukgörande drycker.

Chai-te, varm vit choklad, kaffe med mycket skum eller så tar jag rent av lite av äppelmusten och kryddar med ingefära, stjärnanis, apelsin och låter det sjuda en stund. Mmmmm, det känns redan mycket bättre.

2009-10-20

Trefikat

Extra! Extra! Idag mellan kl 14.00-17.00 bjuder Coop Extra Medborgargarplatsen på en kopp Rättvisemärkt kaffe. Du kan vara med och vinna tävlingen Nordic Fairtrade Challenge där Sverige, Danmark, Norge och Finland tävlar om vilket land som kan samla flest personer att fika Rättvisemärkt under en dag.
Ta en Rättvis fikapaus!

Äppelpäppel


Vinterns hela C-vitamin är under kontroll. I söndags fixade jag så att trädgårdens fantastiska äpplen förvandlades till 80 liter hemodlad must. Vilken lycka!
Rosenhill ute på Eckerö, en hippieinspirerad lillasyster till citychica Rosendal, har ett alldeles eget musteri. Men här finns även möjlighet till självplock av grönsaker under säsong, ett litet café som mättar hungriga och en hel del andra aktiviteter. Så även utan äpplen är det värt ett besök.

Äpple i maten-tips:
Ett syrligt äpple piggar upp. Stek tillsammans med rödlök och blanda i salladen eller tärna rätt och slätt för mer fart på kyckling med cous cous .

2009-10-18

Vår vinnarkokbok


Inte ett utan två priser knep vi på kokböckernas Oscarsutdelning i fredags. Jubel och prisyra rådde när Vår Kokbok fick pris för bästa grundkokbok och bästa formgivning. Jag var mer än stolt och löjligt lycklig vid Måltidsakademiens utdelning i Grythyttan.

Den 25:e upplagan av en svensk klassiker är en riktig vinnarbok. Tack alla ni som bidragit och varit med och gjort detta möjligt. Alla kan vara precis lika stolta. Efter en prisutdelning bjöds det på Måltidsgala med fantastisk middag gjord av Gastronomihögskolans elever.
Betydligt senare, mätta, belåtna och grymt nöjda sussade jag och diplomen sött i det lilla röda huset.
Juryns motivering:
Att renovera den gamla fina kolossen kan inte ha varit lätt. Det blev en genomgripande ombyggnad i samtidens färger, med den goda grunden kvar – ett resultat värt applåder.