2009-11-06

Fars Dag-frukost


Glöm strumporna, slipsen eller skjortan. Låt pappa få Fars Dag-frukost med extra allt på söndag. Den presenten är svårslagen, möjligen kan en bra bok finnas med på brickan.

Passa på att dega riktigt länge när det är ruskväder ute. Ställ till med bakstuga i helgen och fylla frysen med massor av smarr. Och glöm inte bort att bra musik gör bakningen ännu bättre.
Dega, dansa och njut. Trevlig helg till alla!


2009-11-05

Burkmat


Burkmat är en bra genväg för att lindra middagsstressen. Ajvar relish, crème fraiche, tomatsås, olika slags bönor och kokosmjölk är exempel på några burkar som är bra att göra till stammisar i köket. Låter du sen ugnen vara med och göra en del av jobbet blir det ännu bättre.

Eller vad säger ni om att ha det här på middagstallriken, på mindre än 30 minuter: Kycklingfiléer placeras direkt i formen, på med ajvarröra och in i ugnen. Under tiden bulguren kokar lutar jag mig tillbaka och vardagsnjuter.

2009-11-04

Matprat

Ni som inte hann se mig i morse, här är ett filmklipp. Att välja färska morötter istället för en läsk är att göra livet väl svårt. Ta genvägen via frukjuicen istället, den är bra mycket bättre än tillsatsfylld läsk. Titta på inslaget och jag blir jätteglad om du återkommer med:

Förslag, idéer och tips på hur vi ska göra stressen runt maten mindre.Grattis till två söta bröder

Två allt annat än färglösa bröder fick ta emot Änglamarkspriset. Fiskarna Charles och Robert Olsson har aldrig färgat sina räkor med azofärgämnen, de säljer bra ändå. De var också först ut med KRAV-märkning. Deras jobb visar med all önskvärd tydlighet att det är personerna i det lilla företaget som gör stor skillnad.
Med engagemang och entusiasm kan man nå hur långt som helst. Stort grattis brorsorna!

Här kan du läsa mer om Njord Närvaror i norra Bohuslän som startde på brödernas initativ.

2009-11-03

08:45 i Nyhetsmorgon


Titta på TV4 kl 08:45, jag sitter i morgonsoffan och tipsar om hur du gör för att minska mat- tillsats- och middagsstressen. Det blir enkla genvägar till ett lugnare matliv.

Klockan 08:45 på Fyrans Nyhetsmorgon. Vi ses.

Ett ekologiskt lyft

Årets Coop-rapport ger ett svar som jag längtat efter. 43 000 medlemmar har svarat på frågor om sina matvanor och vi blir fler och fler som väljer ekologiskt och rättvisemärkt. Tackar.

Bra råvaror gör matlagningen enklare, det blir mer smak och mindre krångel.

Samtidigt är vi många som känner oss stressade över den dagliga maten. Inte undra på när nyttig, billigt, ekologiskt, närodlat och snabblagat bara är några av ingredienserna. Gott, glömde jag, det ska självklart klämmas in mellan billigt och snabblagat.
Mitt bästa tips är att släppa på kraven och helt enkelt vara nöjd med att delar av middagen är hemlagad. Som inspiration kommer här kvällens godaste middag klar på kvart.

2009-11-02

Bli fisksmart


Det finns två viktiga saker med fisk förutom att den ska vara fångad på ett sätt som bevarar mångfalden i haven: Laga den inte för länge och snåla inte med saltet.
Fisk är bästa snabbmaten och att du skulle behöva vara fiskkock för att lyckas är en myt. Laga någon av följande fiskrätter och jag lovar att du kommer att mötas av jubel.

  • Knapriga och hemgjorda fiskpinnar kommer garanterat att få familjens mest inbitna fiskmotståndare på fall.

  • Fiskburgare mixas och steks på ett kick. Låt barnen hjälpa till och om du vill servera dem i hamburgerbröd.
I morgon är jag med och fisk-tipsar när Änglamarkspriset delas ut. Temat för årets pris är världens fiskarter och hållbart fiske.

Bra fiskar i frysen-tips:
Välj fisk med MSC och KRAV-märkning som garanterar att den är fångad på ett sätt som bevarar mångfalden. Sej, kolja, lax i portionsbitar och torsk är utmärkta att ha till hands i frysen.