2009-05-08

Fredagsmys

Tacogrill är det nya fredagsmyset. Barnen jublar och jag är skönt fredagslat. I stället för att blanda tacokryddan (ja, den är hemgjord) i köttfärsen rubbar jag kycklingen eller köttet (nej, jag gör inte ribs en fredagskväll, prova karré) med den. 
Svart bönsalsa (ja, bönorna är på burk) för hetta, guacamole, inga konstigheter som stavmixas på minuten, gräddfil och tortillas eller nachos. Det ska bli fint väder!

Rabarberna överlevde vår skoningslöst, tidiga skörd och nu finns det äntligen flera. Till helgens fika vill jag bli överraskad med rabarberpaj ( ja, jag vill att någon annan bakar.) Jag provar att skicka receptet till grannarna.

Vilka röror


Vilken matrevolution! Det fullkomligt rasar in tips på massor av roliga och saliga röror. Fortsätt att skicka och tack till alla som redan bidragit. För att jag ska ha en chans att provsmaka och välja och vinnaren ska kunna ha Jamies boken innan Kristi Himmelfärds helgen flyttas sista tävlingsdatumet till på tisdag den 19 maj.

Håll koll,mot slutet av nästa vecka vet vi vem som vinner.

2009-05-07

Helrätt

Jag blir glad, inspirerad och hungrig på mer varje gång jag är på Saltå Kvarn. Tack, fantastiska Johan för all din tid och ditt brinnande engagemang. Tack för en supergod lunch och ett alldeles extra tack för bageriets magiska kardemummabullar. Heläkta rakt igenom och jag lovar de har inte snålat på någon av ingredienserna. Har du inte varit här ännu så är det mitt bästa Gör en utflykt i helgen-tips.

Den nya grapefruktjucien passar mig perfekt. Bitterbesk och rivigt god. Solroskärnorna är en annan favorit. Perfekt för fröpaneringen i kvällens middag.

Blanda riven parmesan, hackade solroskärnor, basilika, salt och peppar och starta paneringen. Den passar lika bra på kyckling som fisk eller varför inte på en aubergineskiva? För här kommer dagens viktiga:

Låt det gröna få breda ut sig på tallriken!

I kvällens middag spelar kycklingen en biroll som bara har till syfte att supporta tallrikens stora stjärna: Blomkål i en alldeles utsökt dragondressing med smak som en kall bea.

Låt 2 msk torkad dragon får dra i 1/2 dl vitvinsvinäger. Under tiden blandar du en burk créme fraiche med 1 pressad vitlöksklyfta, 2 finhackade schalottenlökar och 1 dl hackad persilja, 1 msk dijonsenap och 1 msk honung. Avsluta med att bland dragon- och vinägerblandning med små trevliga, helt råa blomkålsbuketter. Där fick jag till det, raw food och helrätt.

Äntligen backar vågen

Camillas tuffa kamp mot kilona börjar äntligen ge resultat, 8 hg ner på en vecka. Nu håller alla tummarna för att vågen fortsätter att backa. Stavarna får jobba och ersätter joggen. Här är det full fart framåt som gäller.

Annika har en seg förkylning och undviker skogen. Istället har det blivit besök på SATS med dans och core. Här är tjejen som tränar med ett leende på läpparna.

Även för Ulrika har det lossnat och nu springer sitt varv på 37 minuter. Vilken fart. Testar yoga med Blossom på DVD och upptäcker helt nya muskler. Att springa med en halv pizza i magen visar sig dock vara mindre lyckat. Efter 20 minuter är det totalstopp.

Även Foffo och Madde har fått in löparsteget. Kom ihåg att oavsett med vilken fart ni springer tjejer, så är ni alla vinnare.

2009-05-06

Mutmiddag


Jag tror på mutor. Att smaka kan löna sig, åtminstone när det kommer till barnen. Mina ungar är nog  som barn är mest. Det de äter ena dagen ratar de nästa, fel grönsak eller fel servering kan orsaka tvärstopp. Men jag vägrar curla med maten och äter de inte får de i värsta fall nöja sig med en knäckemacka. 
I kväll mutar jag med jordgubbskräm efter att alla smakat på skinkfyllda cannelloni.

Mina bästa mutor:
  • Dataspeltid
  • I morgon bestämmer de middagen och jag lovar äta, även om det blir något med kaviar
  • Film istället för Bolibompa
  • Favoritmusiken får spelas oavbrutet, trots att jag har hört den 200 gånger på raken
  • Jag bygger något enastående av Lego
  • "Stopp det här får ni inte äta, det är bara för vuxna" 
  • Efterrätt som gillas av alla
Bästa sättet mellan mutorna är att ta med barnen in i köket. Gör dem till minikockar och tillåt lite lekfullhet med maten.

2009-05-05

Rivstart för VårRuset

VårRuset i Malmö fick en rafflande start. Plötsligt var Peter Siepen spårlöst försvunnen och jag fick rycka in som konferencier. Vart han tog vägen? Jag misstänker att han blev löparsugen och smög in någonstans bland tjejerna i loppet.

Många var kaffesugna och hela 6000 koppar Änglamarksfika gick åt.

Vädrets makter var på vår sida och strax innan start kom äntligen solen. Heja tjejer, oavsett om ni lunkar, går eller springer är ni alla vinnare. 
Efter fem kilometers rus bjöd Coop Änglamark och Pastejköket alla som anmält sig i grupp på ekologisk picknick. Grattis till vinnarkvinna nummer ett Camilla Lindholm som avverkade loppet på 17 minuter.

Nytt på grillen

Bergelins middagstips på grillen är oslagbart. Jag tar ledigt och återkommer med ny inspiration i morgon.

Vinn en signerad Jamie's Matrevolution

Vilken är din hippaste dipp eller bästa sommarröra? Den som lyfter buffén, grillen eller middagen till ett klockrent: Kan man få receptet?

Skriv in röran i kommentarerna och var med och tävla om ett signerat exemplar av Jamie Olivers Matrevolution. 
Sista tävlingsdag är den 15 maj. Jag väljer vinnare och den tre smarrigaste rörorna presenteras på bloggen.

Skicka vidare!
Dela med dig av receptet och gör som Jamie, skicka vidare till två av dina vänner eller tipsa om att det finns här på bloggen. 


Här kan du smygläsa några sidor ur boken.

2009-05-04

Superenkel laxlyx

När det gäller fetaost ser jag verkligen fram emot erbjudanden av typen "Köp tre och betala för två". Jag bunkrar hejdlöst.  Allt i ett-rätter och feta är nämligen vardagens verkliga hjältar. Ugnen sköter tillagningen, osten fixar smaken och jag tänker på något helt annat. I helgen blev jag bjuden på en strålande allt-i ett: Annas laxlyx. I sann Jamie-anda skickar jag den vidare till er. 

Lax- och fetaostlyx:
En hel laxbit eller filéer täcks med en blandning av crème fraiche och mosad fetaost. In i ugnen på 175 grader och det vita täcket kräver en termometer för att lättaste se när firren är klar. Max 55 grader. Pigga upp det vita med basilikablad i valfritt mönster och servera med sockerärter och potatis. 

Laxen på bilden är tyvärr inte Annas utan en variant med fetaosttäcke och gurksallad.


Kraftkaka

Utrym köket och låt det förvandlas till en kraftkake-fabrik. Det är avslutningstider för barnens aktiviteter med tillhörande försäljning och det bakas som aldrig förr. Ofta slutar det med att jag både bakar och sedan dyrt köper mina egna bullar. Jag har en förslag som åtminstone minskar förarbetet:

Låt ungarna stå för bakandet.

Hemgjorda energy bars ger rätt sorts oanade krafter till både kompisarna och alla tjejer som ska springa Vårruset . Vilket strålande försäljningsargument!