2012-04-06

Enkel mat på påskbuffén!

I morgon det påskafton och många av oss har säkert vänner eller familj på besök! Jag har en känsla av att vi har en ganska avslappnad inställning till påskfirande till skillnad från julen där vi stressar från mitten på november...!

Påsken är för mig en hyllning till våren, ljuset och solen! Då vill jag bjuda på en enkel buffé, gärna med ättiksinkokt lax och ljummen potatissallad med sparris och parmesan. Ett gott bröd med ett par goda ostar sätter pricken över i! Kika på coop.se för mer inspiration till påskbuffén!

Annars är lammstek tradition i påsktider och serveras på klassiskt manér med rotfruktsgratäng, passar utmärkt i tider av regn och rusk!

2012-04-05

Egen sill till påsk!

Många äter sill endast vid våra stora högtider såsom påsk, midsommar och jul. Till det åker det obligatoriska knäckebrödet, västerbottensosten och brännvinet fram. Om vi nu äter detta så sällan tycker jag att vi ska göra det i absolut toppklass, vi lägger in sillen själva!

Mina top-3-favoritsillar:

2012-04-02

Påskens kaxigaste tårta!

Den här festliga tårtan vill du naturligtvis ha på bordet i påsk! Tveka inte, det är inte så svårt som det ser ut! Är det fattigt på tidskontot så köper du färdig tårtbotten och vaniljkräm i din butik men godast blir det förstås om du gör dem själv utan genvägar..!

Jag bjuder på en liten tårtskola med de olika momenten, hela receptet på Påsktårta med fågelbo hittar du på coop.se!

Smält mörk choklad och ringla ganska tjocka 'pinnar' till fågelboet med en sked på bakplåtspapper. I butiken finns det ibland 'choklad sticks' av olika fabrikat, de skulle kunna fungera som genväg här!

Skär tårtbotten i tre delar, använd med fördel en tandad kniv!

Lägg den undre kakdelen på ett vackert fat. Fördela rårörda bär och exempelvis tärnad mango blandat med vispad grädde på det första lagret och gärna vaniljkräm på det andra. Ringla eventuellt flädersaft över kakan för att göra den extra saftig!

Rulla marsipanen till en lång rulle, cirka 15x75 cm. Kavla ut den på ett oljat bakbord eller mellan två lager plastfilm. Skär remsan i tre rektangulära delar för enklare hantering i nästa punkt!

Lägg en marsipandel längs tårtans kant. Vik över och vecka kanten upptill. Gör likadant med de två andra bitarna som skarvas lite omlott runt tårtan.

Pensla tårtans kant med smält vit choklad och tryck snabbt dit strössel innan chokladen hunnit stelna! Gör ungefär en decimeter i taget och använd rikligt med strössel! Bryt isär chokladpinnarna och arrangera ett fågelbo mitt på tårtan. Dekorera med godisägg i 'boet'.