2009-04-18

Vårt dagliga bröd

Igår åt vi frukost och gick och la oss. Besöket på klubben alla svenska tidningar skriver om, La Esquina drog ut på tiden och för att kunna sova riktigt gott tog jag en paella vid tre-tiden medan resten av gänget fegade och valde yoghurt och granola.

Oavsett tid på dygnet kan du äta gott i New York. Barerna serverar mat ändå fram till soluppgången och den från utsidan lite skräpiga dygnetrunt-öppna delin döljer ett rikt och matigt inre. Med bra kvalitet.

Le pain de Quotidien , vårt dagliga bröd, har inte riktigt lika generösa öppettider. Men det här bageriet och restaurangen får du bara inte missa. Det finns på flera ställen på Manhattan, men den som ligger inhyst i ABC Carpet & Home och är definitivt värt en omväg. Kaffe och te serveras till underbar mat och ett lika underbart ekologiskt bröd. Långa träbord gör att man sitter nära varandra, ett behagligt ljus gör att man framstår som ovanligt snygg och den mjuka atmosfär skapar ett välbehövligt lugn i storstadshetsen.

Ett besök på "Vårt dagliga bröd" är som balsam för själen.

På Le Pain Quotidien kan man konsten att njuta av måltiden. Har du glömt hur man gör finns det tydliga instuktioner.

Släng inte brödet, använd det som servettställ!

Überhippa La Esquina har nog sett sina coolaste dagar. Vi kom in utan bordsbokningen en fredagskväll, vägen ner genom källaren genom det mexikanska köket var roligast. Aningen lite folk men skitbra musik är mitt betyg.

2009-04-17

På jakt efter de perfekta spjällen

Chinatown myllrar av mat, handväskkopior och kineser. New Yorks mest prisvärda och konstigaste råvaror hittar du här. Alligatorben, usch och fy, inälvsmat och alla tänkbara sorters torkad svamp, för det var väl svamp? Och så anka, grillad på tvären och längden. Men jag är här i jakt på de perfekt grillade revbensspjällen.



Ribsen på Hop Kee skulle vara stans godaste enligt säkra källor. Nja, mina är bättre.


På väg till Chinatown passerade vi stans hemligaste klubb, La Esquina. Gissa vilka som har bokat bord där i morgon kväll?


Varför en soja när det finns 150 stycken att välja på och ungefär lika många fisksorter. Chinatown är extra allt.

Stans grönaste marknad

I morgon bitti tänker jag ta med er till marknaden där New Yorks bästa kockar handlar sina råvaror. Lokalt, ekologiskt, småskaligt och fullt av smaker. Vi ses på stans grönaste och skönaste ställe.

Sanslöst kär


I går kväll föll jag handlöst in love i Frank. Liten, mörk och italienskt charmig togs jag med storm. Siciliansk vintersallad och hemgjord ravioli är svårt att motstå.

Lower East sides lite mer ruffa sida kontrasterar mot SoHos prydliga fasader. Fullt av mysiga restauranger, små udda butiker och mängder av barer med mingel. Jag blev störtförälskad och återvänder för en tidig fredagsfrukost.

Mervärde

En swimmingpool med ben det är jag, enligt Wat-aah! som säljer specialvatten som ska få mig att må bättre. 75% av hjärnan, hjärtat och våra muskler består av vatten, så det gäller att fylla på med rätt sort.

Dryck med ett mervärde är den stora grejen här. Se till att dricka något som får dig att må bra är budskapet. Och det gäller inte bara vatten utan även juicen, teet och kaffet är skräddarsytt, personifierat och extrautrustat. Hmm, ät varierat, mycket grönt och välj eko tänker jag. Och drick vatten. Men å andra sidan känns en antioxidantchock i form av vitaminvatten med açaí, blåbär och granatäpple inte helfel.
New York-natten kommer att bli lång.

2009-04-16

Hämtmat


Vilken New York film har inte en scen med kinesisk hämtmat i typiska vita pappboxar? Och hur botar du en hotande influensa utan att dricka kycklingsoppa ur samma pappersbox? Vår kära Wolfgang som är en van NY-resenär, guidar oss till Kelly and Ping.

En mix av det bästa från Kina, Thailand, Vietnamn och Korea lagas direkt framför våra näsor i det öppna köket. Lokalen är precis så enkel med charm och genuin känsla, som gör att jag lämnar storstaden och befinner mig i Asien. Valet blir en lunch box med dumplings, vårrullar och fullständigt ljuvliga sesam-nudlar. Ytterligare ett ställe att lägga till favoriterna.

Kelly and Ping nudlar: Mixa sesamfrön, lite olja, salt och peppar till en lös pasta. Blanda ner i nudlarna tillsammans med fint strimlad morot och rödkål. Lite asiatiskt kryddad kyckling tilll och du har en middag som smakar makalös gott.

En snygging i köket


Letar du efter en kasse som samtidigt är ett anteckningsblock eller vill du ta med dig rejäla amerikanska kaffemuggar hem? Då är det till Fishs Eddy du ska gå. Porslin från golv till tak och blir inköpen för tunga går det alldeles utmärkt att få härligheten hemskickad till Sverige.
Svänger du av en händelse in på ABC Carpets and Home snett över gatan, får du vara beredd på att bli kvar i timmar. Här finns allt som gör både dig och hemmet snyggare. Milda makter, vilket ställe.

Frukosträtt



Vissa ställen vill man gå tillbaka till innan man ens hunnit ut genom dörren. Grandaisy Bakery ger mig precis den känslan. Ett litet bageri av högsta kvalitet som förser både morgonpigga SoHo-invånare och närbelägna krogar med härligt nybakat bröd av bästa sort.

Frukostgänget tillika mina medresenärer, urstajliga foodstylisten Cilla Göthlinder och bästa matfotografen Wolfgang Kleinschmidt har hittat rätt. Jag låter morgonens pocherade bli en omelett med sparris som tjejerna bakom disken förvandlar till en smashing macka. Kaffe ur termos, här existerar egentligen ingen servering, smakar topp. Yoghurt med fikon- och aprikoskompott plus extra granola inhandlas i butiken intill.

Ett besök på Grandaisy gör morgonen helt perfekt.

2009-04-15

Kändisspan

Släpp besticken, ställ ner glasen och vänta med nya smaker. Plötsligt handlar det om helt andra saker. Celebrity spotting. Gigantisk svart stadsjeep, fullt av folk som väntar. Ingen vet på vem, men alla väntar.
Dörren till Hotel Mercer öppnas och ut kommer en otroligt snygg svart man. Sångaren Seal och toppmodellen Heidi Klum med barn.

Tyvärr missade min kamera Heidi och fokuserade istället helt och hållet på Mr Seal.

Tid för te

Surprice, i morse upptäckte vi att det finns fler trender än jucie i NY. Vi slank in för frukost på Sanctuary T och plötsligt befann vi oss i te-himmelriket.

Glöm kaffe för här finns 50 olika tesorter som blir allt från telattes, cocktails, syndigt goda efterrättsteer, och varm dryck som gör dig både pigg och fokuserad. Jo, jag tackar. Hetast just nu; Honeybush med en smak snarlik rooibos, men lite sötare och proppfullt med antioxidanter.
Perfekt te kräver exakt tillagning och här lämnas inget åt slumpen. Te-timglasen är ett måste och finns att köpa tillsammans med teljus, speciella temuggar och allt du kan drömma om för en fullständigt outstanding testund.

Om te är din passion, då är Sanctuary T rätt ställe.

Dagens pocherade

Hur det kunde ta 35 år innan jag kom till New York är ett mysterium. Big mistake. Jag njuter av varje sekund och äter mig fram mellan de olika stadsdelarna.
Dagens pocherade intogs med buljongkokta grönsaker och ett rostat bröd som på något sätt lyckades smälta i munnen.

2009-04-14

Godness Guarantee

Mango-A-Go-Go, Razzmatazz, Orange Dream Maschine och en Straberry Nirvana. Jag dricker mig lycklig mitt på blanka eftermiddagen. New Yorks hetaste ställen heter juicebarer. Man blandar, mixar och boostar med det bästa i frukt- och bärväg. Goddness Guarantee är vad som utlovas och det är precis vad jag får.

Om du är på väg hit missa inte Jamba Juice, som finns spritt lite överallt på Manhattan. Om du inte är på väg hit missa inte att gå in på hemsidan och få inspiration till nya drycker. Och missa inte att läsa texten på muggens baksida. Visst blir man glad!

Picknick i parken

En gammal bekant dök oväntat upp och blev en ny frukostfavorit. Den gick rakt in på topplistan och pocherade ägg kommer definitivt att höja hemmahelgernas frukoststandard.

New York visar sin soligaste sida och en picknick i Central Park är självklar. Fönstershopping genom SoHo till gourmetparadiset Dean and Deluca. Att inte komma ut med en alldeles för stor picknickkorg är en prestation. Här finns allt och lite till, ostar, nybakat bröd, goda korvar, färdigskuren frukt, sallader och mängder av suveränt färdiglagat, visst ska vi ha lite mer ost eller kanske några cupcakes som avslutning. Ja, ni fattar ett paradis för smaker.

Pizza med mozzarella, vitlök, tunt skivad potatis, stekt lök, färsk rosmarin och olivolja. Vem vill inte ha en bit?

Det känns helt omöjligt att välja. Kan man få en bit av alla?

Salladen med den oväntade blandningen av vildris, rött ris, risoni, vårlök och syltade tranbär fick hela picknickgänget att ropa efter mera. Vill du testa på direkten, låter du de torkade tranbären koka i lite vatten i mindre än en minut. Blanda med olivolja, salt och peppar.


Tårtan, snyggare än snygg fick ändå stanna kvar bakom disken hos Dean and Deluca.


Blommande magnoliaträd och skön musik till maten, vilken bonus.

2009-04-13

New York, New York



Äntlingen New York. En snabb dusch och ut på stan. Magen kurrar rejält. Flygplansmat lämnar mycket övrigt att önska. First stop Cipriani i SoHo, pasta, mingel och Bellini när den är som hetast. Kalvravioli med rucola och parmesan, vansinnigt gott.

Foodspaning på Gourmet Garage som ett eldorado av smaker, de bästa av råvaror och en grönsaksdisk som jag blir förälskad i.
Jag instämmer, New York är fantstiskt,. Vilken vecka det kommer att bli!