2012-05-26

Glassfestival och världens alla tummar för Loreen ikväll!Tänk om Sverige kammar hem hela klabbet med Euforia ikväll! Då får vi årets stora musikfestival hos oss nästa år, woot-woot!

Tills vidare kör vi klackarna i taket och kör glassfestival vid tv:n! Strutar är alltid succé, särskilt när glassen är fullproppad med godisSnickersglass med chokladdoppade rån är en riktig kioskvältare och är du nyfiken på nya och trendiga smaker ska du satsa på ananas och lakritskolasås till vaniljglassen!

HEJA LOREEN!

2012-05-25

Impa vid grillen! Del 2 - glaze, rubbing eller marinad?


Glaze
För att få till den riktiga barbequekänslan vid grillen bör du ha en glaze! Glaze är en kladdig, intet droppande sås som penslas på köttet före, under och efter grillningen. Den har ofta en bas av sirap eller honung och kräver därför sina smakkompisar salt och syra. I övrigt är det bara att köra på med de örter eller kryddor som du är sugen på! Fläskkarré med koriander och chili kommer att bli en av sommarens favoriter men allt kan glaseras, bara kör!

Rubbing
Glöm långa marineringstider, droppande olja och flammande lågor. Klappa, banka och gnugga in en torr kryddblandning i köttet, du kan i stort sett blanda vilka örter och kryddor som helst. Ta i ordentligt, var generös med kryddorna och se till att täcka hela köttet med blandningen. Allt på grillen kan 'rubbas' mem passar särskilt bra till kött med mycket insprängt fett såsom fläskkarré eller en fet fisk som exempelvis lax.

Marinad
Klassikern i grillsammanhang. Marineringen har hängt med länge och det kanske för att resultatet ofta är smakrikt och saftigt. Magert kött som bifflamm eller kycklingfilé mår fint av att få ligga i en smarrig marinad ett par timmar, gärna över natten. Olja är ett måste men i övrigt kryddar man efter eget tycke. Ingefära, citron och vitlök eller spiskummin, koriander och paprika - kombinationerna är oändliga!

2012-05-24

Tårta till mamma på Mors Dag


Mamma ska inte bara bli överöst av kärlek och komplimanger på söndag när det är Mors Dag, naturligtvis ska hon få en tårta också! Det kan vara en nötig variant med maräng eller en hög med pannkakor, tårta på rulle eller jo nu vet jag, min smörgåstårta!

2012-05-21

Greetings från Åland!
Ge mig telefonnumret till någon som kan flyga över mig till Åland i helikopter, jetplan eller något annat snabbt färdmedel! Jag har ett brännande begär att få åka dit nu på direkten. De här bilderna dök nämligen nyss upp i min mailbox från en vän som spenderat dagen på Ramsholmen, ett par kilometer väster om Mariehamn. Det ser makalöst härligt ut och det sägs att ramslöken växer ymnigt. Man får inte plocka ramslöken men ett par nävar kan jag kanske lägga beslag på.

Ramslök smakar friskt av färsk lök med tydlig vitlökskaraktär. Jag tycker att det är något pepprigt asiatiskt över de gröna bladen och känner att de skulle sitta fint i en wok med biff och ostronsås. Traditionellt använd ramslöken till pesto, i soppor och sallader. Mumma kardemumma!