2009-04-03

Halva vägen

Är fortfarande helnöjd, trots att jag missade fredagsmyset.  Färdiga smördegsplattor gör att halva jobbet redan är gjort. Fyll med sylt, björnbär är inte ett måste , ta sylten du har hemma, vik ihop och grädda. Löjligt gott.

Koppla ur

Fick du inte in miljösmart, nyttig, billig, gott, ekologisk, närodlad, snygg och snabblagad i veckans alla middagar? Släpp kraven och var nöjd för de du faktiskt lyckades pricka in. Kvällens middag är definitivt inte en tävling där det gäller att ha alla rätt. Glöm inte: Mat är en absolut njutning.

Jag är helnöjd och i kväll åker grillen fram. Det blir hamburgare, koppla ur och njut!

Det här gör jag i helgen:

Njuter av våren och hoppas på en lördagsfika utomhus.
Överlåter åt ugnen att fixa middagen och helsteker en chilikryddad fläskkarré.

Varm i joggingskorna

Tjejerna i Änglamarks teamet joggar på och efter tre veckor börjar rutinerna sitta. Urstarkt jobbat, tjejer.  Påsken närmar sig och hur fixar man träningen då? Här kommer några ord på vägen:

Tar inte träningen påsklov?
Nixpix. Det går alldeles utmärkt att kombinera semester med träning. Faktum är att det är det bästa scenariot av kombinationen vila och aktivitet. Ut och njut av våren och solen.
Ett knep: Låt joggingskorna stå väl synliga alldeles vid dörren, så att det inte går att missa dem. Ni som ska njuta av den sista snön, grattis, skidåkning en fantastiskt bra och varierad träning. 

Hur hinner man träna när det är dags för påskbrunch, ägglunch och alla middagar
Här är tricket: Se till att lägga in träningen innan ni ska iväg! Planering, planering och åter planering! När det gäller maten , ät mindre portioner, ät inte av allt, välj ut favoriterna och ät mer av äggen.  Och minimalt med godis.

Boka tid med kudden!
Ta tillfället i akt att även vila ordentligt om du är ledig. det är den bästa återhämtning du kan ge dig själv. timmarna närmast midnatt får du den est kvalitativa sömnen. Boka tid med kudden och kom inte försent!

2009-04-02

Flirta med en riddare

I kväll tänker jag charma barnen och servera soppa. Inte en chans tänker du, hon ljuger, barn och soppa brukar sällan bli en klockren träff. Emil är väl den enda unge i världshistorien som fastnat i en soppskål. Hemligheten för klang och jubel är att flirta in sig med en fattig riddare. Veckans torra bröd försvinner och kokos plus banan sätter smaken.

Soppan fylld med diverse rotfrukter, får sting av ingefära och sweet chili och kompletteras med kyckling eller lax. Att barnen mest sörplar i sig buljongen får räcka.
Låt riddarna komma in!

Glassigt grönt

Sommarens hetaste glassar smakar grönt. Glass med tomat, selleriglass med anis, morotsglass eller möjligen en olivoljeglass är trendsmakerna från glassmässan i Rimini. Usch, vad är det för fel på chokladglass. Mörk italiensk chokladglass med citronsorbet eller limoncellosås. God, godare, godast.

2009-04-01

Mycket mer power

Vem vill inte hitta rätt power inför Vårruset eller Beach 2009? Men hur gör man när det finns så mycket annat, inte minst i matväg som lockar i vårsolen? Lugn, det finns hjälp.

Ha alltid morötter hemma
När hunger är som störst och blodsockret som lägst strax innan middagen och du är beredd att stoppa vad som helst i munnen: Stilla hungern med morötter och paprika.

Drick vatten
Vatten, vatten, bara vanligt vatten är den bästa måltidsdrycken om du vill hitta formen.

Ät mellan målen
Ät regelbundet och ät frukost, lunch och middag men i lagom stor portion. För att hålla blodsockret på en jämn och lugn nivå behöver du äta två, tre bra mellanmål. Gör en fruktsallad eller ännu bättre, ta frukten och mixa en smoothie.

Våga vego
Bli mätt av mer grönt på tallriken. Broccoli blandat med varm paprika, vitkål i ugnen eller grovrivna morötter med solrosfrön. Variationsmöjligheterna är oändliga och grova grönsaker mättar mer än bara sallad. Dags att prova min Våga vego-gryta?

Mycket mer power
Skippa färdigköpta powerbars fyllda med socker. Energikicka innan träningen med egna bars powerfyllda med solros- och pumpafrön.

2009-03-31

Resttrix

Om en stund pratar jag på Cirkus om att resttrixa. Seminariet spelas in och kommer att sändas på SVT.

Grönsaks-makeover

Det är akut behov av en grönsaks-makeover. Vi slänger nästan hälften av allt bröd vi köper, tätt följt av färska färgglada grönsaker. En fjärdedel av alla hemkånkad frukt åker samma väg. Stopp och belägg, vi måste sluta slänga mat. Här finns både miljö och pengar att spara.

Grönsaks-makeover:
En grönsak som inte är tillräckligt snygg för en sallad kan platsa i en mer tilllåtande rätt. Dyk ner i kylens grönsakslåda och plocka fram allt som är lagom skrumpet. Ansa, skär i bitar, blanda vilt och gör kvällens godaste frittata. Om känslan är: Omelett på en tisdag, aldrig i livet ta samma grönsaker och gör en soppa.

  • Sänk temperaturen i kylskåpet till 6 grader så kan du förlänga hållbarheten i flera dagar.
  • Frys in och använd senare.
  • Laga något helt nytt med rester.
  • Frys frukt och bär som blivit lite stötta, de gör sig utmärkt i en smoothie.

2009-03-30

Fler måndagar

Jag älskar måndagar, speciellt när det bjuds på överraskningar som denna. Ballonger och blommor, mer måndagar och fler tillfällen att fira tack, tack.

Rubbing-rätt:
Kvällens middag blir rubbad. Ny smak i en handvändning när man inte ens orkar stava till marinering. Gör en egen kryddblandning av det som finns hemma. Jag tar fänkålsfrön, chili, vitlök och citron finhackat direkt på skärbrädan och så gnuggas och rubbas i det här fallet kycklingklubborna, därefter placeras allt i ugnen. Under tiden lägger jag mig själv i marinad i ett återupplivande oj vilket party-skumbad.

2009-03-29

Sommartid

Årets kortaste dag har ett självklart tema: Less is more.
Färdigfyllda pastakuddar med spenat och valnötter.