2009-11-28

Glöggtilltugg



Glöggens godaste nötter fixar du lätt som en plätt. Honung i mix med citron är hemligheten. Vill du ha nötter med hetta är chili det enda rätta.

2009-11-27

Adventsmys

I morse julstökade jag med en riktig höjdarkille. Lars Idemark (jag har hört att han ska vara boss för både KF och Coop) och jag dekorerade pepparkakor och bakade lussekatter så mjölet yrde. Vi hann även med att fixa mina favoritkakor mandelmusslorna, det visade sig nämligen att vi är ett grymt team i köket.

De här snygga pepparkakorna är en raritet som jag återkommer till. Håll utkik här på bloggen.

- Kesella i lussebullarna gör dem saftigare och så ska de vara små förstås, så att man kan äta många. Lars och jag var rörande ense om att smått och naggande gott är bäst.


Det finns bara ett ord som beskriver känslan: Mums.

Enklaste godiset till glöggen är rullade marsipankulor som doppas i riktigt bra mörk choklad. Gör många är mitt tips, de går åt snabbare än du tror.
Äntligen är det advent!

2009-11-26

Matchmaking

Sluta leta för här har du den perfekta partnern. Till i princip allt. Töm grönsakslådan och ugnsrosta innehållet. Känner du för att extrautrusta så låt det gröna mojsa runt i en citron- och oljemarinad och så smular du fetaost över strax innan servering. Lycka till!

MATCHNINGSGUIDE:

Fisk - kärlek vid första ögonkastet.
Välj gärna lax i portionsbitar som kan grillas tillsammans med grönsakerna.

Falu - inte en ögonblicklig förälskelse, kräver en del uppvaktning.
Satsa på korv med högt köttinnehåll och ta med en bukett färska örter.

Kyckling - leder ofta till en stabil och trygg relation.
Variera för att slippa tristess. Pröva med en saftig kycklinglårfilé.

Köttbullar - intensiv och het förälskelse.
Låt köttbullarna bjuda på smaksensationer. Blanda ner soltorkade tomater, sambal oelek eller fetaost i färsen och rulla stora bullar.

Tips för lussebullar

Vår kokbok har fått ett viktigt tillägg. Julen. Inte vilken jul som helst utan 36 välfyllda sidor med en jul exakt på pricken precis så som man vill att den ska smaka. Den finns att hämta helt gratis i din butik och som av en slump passar den perfekt att sticka in i Vår Kokbok.

Personligen tycker jag att den platsar någonstans mellan Drycker, Godsaker eller Bakning. Men det går precis lika bra att ha den vid Potatis om Janssons är din frestelse.

Håll koll på röda äpplen för där finns tips och råd för julstöket.

Mitt bästa lussebulletips är att låta bullarna jäsa i kylskåpet över natten. Grädda dem på morgonen och ta en lussefika med glitter, sång och nybakat. Kesella, lång jästid, mindre jäst, mer smör, knepen är många men godast är bullarna när de kommer direkt ur ugnen.

Vad har du för hemligt knep för att få lussebullarna extra saftiga?

2009-11-24

Lyckorus

Omtanke, värme och vitlök är exakt vad som behövs för att återuppliva smaken i vinterbleka tomater. Får de dessutom sällskap av kyckling, parmesan och citron och cirka 15 minuter i ugnen är Italien nära.
Att äta och umgås kring matbordet är dagens lyckorus för mig.

2009-11-23

Ett ljus i mörkret

Fler vardagsefterrätter är en mänsklig rättighet när mörkret faller. Glass på frysens bär och valfria nötter är måste efter svamppastan.

Snabba svampar

Enkelt som attan, det är ju måndag! Veckans överraskning är att i skogen finns det fortfarande trattisar av bästa sort och till helgen är det första advent. Det är något som inte stämmer.
Vill du inte plocka svamp med pannlampa rekommenderar jag grönsaksdisken. Där finns det lättplockade, väl synliga svampar oavsett årstid, som fixar middagen på ett kick. Välj skogschampinjon eller portabello för mer smak.

Här är receptet på en attans enkel måndagsmiddag:
  1. Dela svampen i mindre bitar på med en klick smör och stek bort vätskan. Salta och peppra efter smak. Kanske en doft av vitlök för den som önskar.
  2. Hyvla över mängder av parmesan och hackad persilja.
  3. Blanda med alldeles nykokt, het pasta och ät bums.
  4. Måndagsnjut.