2011-12-17

Risgrynsgröt - mer än bara gröt!

Jag drömmer om en stor kastrull med risgrynsgröt, så stor att man behöver ta i med båda händerna runt sleven för att röra om. Hemma kokades gröten ofta i ugnen av samma anledning som vid långkokande grytor. Med jämn temperatur runt hela grytan riskeras inte gröten att brännas i botten.

Har man en jättegryta med gröt måste man vara lite påhittig för att göra sig kvitt alltihop. Risgrynsgröt med mjölk, kanel och socker är rysligt gott, den kan vi.

- Ris a la malta är klassiker! Servera den i en vacker skål med apelsin, honung och krossade pepparkakor!

- Hörde jag någon viska risifrutti?! Blanda din egen variant med yoghurt och toppa med kompott på torkade bär!

- Favoriten crème brûlée blir en perfekt juldessert med ett par skedar risgrynsgröt!

2011-12-15

Julklappstips!

Ung eller gammal, nybörjare eller mästerkock. Alla behöver en snygg klassiker att luta sig mot i köket. Vår Kokbok är ett uppslagsverk, guide och matinspiration i ett!

2011-12-14

Den omdiskuterade pralinen



Är du för eller emot pralinen med körsbär i Aladdin-asken? Rösta här intill! Moi? Jag älskar all mörk choklad.
Vill du göra egna praliner med blåbär, whisky eller chili så hittar du recepten här.

2011-12-13

Julkryddad vardagsfavorit nr 3

Av någon anledning har jag ofta ett par paket saffran i plånboken såhär i jultider. Man kommer alltid på saffran när man står vid kassan och ska betala. Till bullarna, tänker jag då.

Men så fick ett gyllene paket åka ner i laxmiddagen och det var naturligtvis inget annat än succé. Lusselax, skrattade barnen, och åt som de aldrig sett mat förr!

2011-12-11

Saffransbullar till Lucia

Lussebulle, lussekatt, prästens hår och saffransbulle - kär vän har många namn! Vårt älskade saffransbröd kan bakas i alla former och smaksättas hur som helst, prova mina bullar med mandelmassa och kardemumma! Jag snubblade över en bulle med bitar av vit choklad i häromdagen, löjligt god!

Tricksen för ett lyckat bullbak är många men jag har ett par enkla råd:

Mindre jäst.
50 g jäst till 5 dl degvätska är onödigt mycket. Det är lätt att jästsmaken sitter kvar i bullarna om man fuskar med jäsningen, inte kul. Idag är jästen så pass effektiv så man egentligen klarar sig på en liten nypa men för att inte tappa förtroendet helt och hållet kan jag gå med på ett halvt paket, 25 g, till en vanlig sats.

Lös deg.
Försök att vara snål med mjölet. Man vill gärna ösa på med mjöl tills degen släpper från kanterna men det behövs inte, bullarna blir bara kompakta och torra. Min deg är kletig, nästan som en smet.

Arbeta degen länge.
Knåda degen länge för att frisätta så mycket gluten som möjligt. Förenklat kan man säga att ju längre degens knådas desto mer glutentrådar bildas vilket ger degen möjlighet att hålla kvar alla luftbubblor som jästen skapar.

Lång jästid.
Låt degen mysa länge, jästsvampar och jäsning är en komplicerad process. Det tar tid att få fram dessa tusentals luftbubblor som får bullarna att resa sig.

Ånga och värme.
Ingen av oss har något avancerat jäsningsskåp hemma men man kan fuska. En fuktig handduk över bullarna är smidigt och jag hörde att någon tappade upp varmvatten i diskhon och ställde plåten över, vilken lysande idé! Du behöver heller inte vädra just under jäsningen då kyla inte är populärt, slå hellre på ugnen så att det blir varm och skönt.