2009-05-15

Skratta dig lycklig

Takterass, glam och storstadnatt, inte riktigt New York, men nästan. I kväll hänger jag med tjejerna ut på stan. Ryktet säger att på hemmafronten blir det kycklingburgare. Lycka till vid grillen!

I morgon stundar mer allvar då prinsessan Madeleine och jag är på party i Stadshuset. Oklart vad hon ska välja för klänning, men jag satsar på hellångt och high heels. 
Naturskyddsföreningen firar hundra och jag har varit med och bidragit till efterrätten. En Änglamarks-komposition med rabarber, vit choklad och en ängel på ett moln av spunnet socker. 

Resten av helgen ska jag skratta mig lycklig åt "Best of Konsumbloggen". Har du inte köpt boken. Köp genast. Har du inte läst bloggen med hejdlöst roliga betraktelser från en närbutik, Läs den!

Ha en rolig helg! 

Vilken röra

43 saliga röror har tävlat. Chili, chutney, färskost, ingefära, örter, kalamatoliver, bönor, jordgubbar, färskost, mango, dijonsenap och gurka har blandats. Fem stycken har rört sig vidare till final. Dags för juryns provsmakning: mmm, spännande och oj. Svårt.
Slutstiden stod mellan en lax och en cashewnöt. Signaturen "D" och Cia har gjort två supersmarriga röror. Vinnare med klassiskt svenska smaker i en skön blandning är:

LAXRÖRA MED ROM, PEPPAROT OCH ANNAT MUMS
200 g rökt lax, hackad
200 g färskost, t ex philadelphia
2 msk riven pepparrot
1/2 finhackad rödlök
1 st rivet äpple
1 burk röd stenbitsrom
1 msk hackkad dill
1 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
salt och peppar

Blanda alla ingredienser och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Cias CASHEWRÖRA
Rebeccas GETOSTKRÄM
Fnissis osannolika JORDGUBBSMIX
Sabrinas RÖDA PAPRIKARÖRA

tillsammans med ytterligare 40 olika varianter hittar du här. Det är bara att inspireras och njuta av blandningarna. Tack igen till alla som skickat in recept och tips. Ha en skön grillhelg.

Girlpower

Vilken girlpower! I Karlstad gjorde jag comeback på scenen och peppade inför starten.
Två veckor kvar till det är Team Coop Änglamarks tur. Tjejerna jobbar med pulsklockor, stavar, backträning och Camilla fortsätter att tappa vikt. Toppen.
Nästa vecka vi kör lite extra, ta en titt i träningsschemat.

Snart dags för Vårruset-tips:
De sista 5 dagarna innan loppet ska ni verkligen se till att äta ordentligt, få tillräckligt med sömn och bara underhålls-träna. Lycka till!

2009-05-14

Parmesan, anyone?

18 kilo ost är vad vi hyvlar, gratinerar och river i oss per person och år. Vi gillar ost och har klättrat till nummer tio på ostätartoppen. Och gissa vad som hyvlas mest? Den gamla hederliga hushållosten.

Inget ont om hushållen, men jag gillar smaker. Mer än gärna Änglamarks syndigt goda parmesan. I sparristider gör den sig utmärkt grovriven i mängder. Min gröna sparris steks rå i olivolja eller paketeras i folieform. Tätt ihop med cocktailtomater och oliver får den som avslutning ett stänk av färskpressad citron. Och slösande mycket parmesan.

2009-05-13

Onsdagslyxa


Glöm biokvällar, långluncher och limousiner. Nu är det helt andra saker som gäller. När tidningen Metro gör en trendspaning och frågar vad vi tycker är vardagslyx blir svaret följande:

1. Äta middag på restaurang mitt i veckan, 34%
2. Bli bjuden på middag hemma, 26%
3. Köpa hem lyxig mat en vardag, 25%

Är jag överraskad? Inte det minsta, god mat är det riktigt vardagslyxiga. Så slå en lov runt delikatessdisken på väg hem och plocka med något gott eller gör som jag och onsdagslyxa med Caesarsallad och improviserad efterrätt.

Graden av lyx på salladen avgörs inte av kycklingen, utan av den viktiga detaljen att krutongerna är hemgjorda. Vad hon krånglar tänker ni. Sällan, svarar jag och lägger gårdagens bröd skuret i lagom stora mumsbitar på en långpanna. Ringla över olivolja, salt och örthack och rosta i ugnen under tiden salladen blandas.

Den söta avslutningen har temat "Ta vad som finns hemma" med den viktiga detaljen att den måste serveras i snygga glas. Glass eller yoghurt, lite frukt, färsk eller fryst och i den bästa av världar hackade nötter. Råkar du vara lyckligt lottad och ha en bit halvtorkad mandelmassa kvar sedan semmeltiden; Grovriv, rosta (ugnen är ju ändå igång) och strö på toppen av glaset.
Ha ett trevligt onsdagsmys.

2009-05-12

En riktig snygging

Ekologiskt party blir det efter Vårruset för de tjejer som  har anmält ett lag. En picknickkasse med Coop Änglamarks matnyttigt finns att hämta ut efter passerat målsnöre. Kylan höll i sig under Växjö-loppet, nu undrar vi vem som glömde att skicka in en beställning på sitta i gräset-väder?

En minst lika snygg Peter Siepen som även han gör stor skillnad. Kvällen till ära iförd plommonstop och något överdimensionerade glasögon. Den här killen gillar att synas.

En snabbcharter

I dag mellan klockan nio och tolv är jag i Goa. Omgiven av indiska kryddor och kastruller gör jag ett reportage för Mersmak. Att resa i köket är ett strålande sätt att sticka iväg på en snabbcharter och återuppväcka matminnen. Nordafrika, Thailand eller Västindien, vart vill du åka?

Ta en sväng förbi Världens mat-hyllan, där finns alla spännande ingredienser. Vill du resa bekvämt och enkelt, med extra benutrymme och chans till en stunds slummer, ja då tror jag på att ta med en burk med färdig Korma-sås hem. Låt kylens grönsaker rostas i ugnen och blanda dem i såsen. Några korianderblad på toppen och du har en kokosdoftande Korma Vege.
Luta dig tillbaka i stolen och njut av trippen.

2009-05-11

Peter Siepen är på plats

Peter Siepen är upphittad och på plats som VårRusets konferenceier för er som varit oroliga och undrat. Mitt gästspel blev kort och redan dagen efter i Halmstad var tack och lov ordningen återställd.
Bild: Hasse Sjögren

I Vänersborg peppade han nästan 7000 tjejer inför den något kyliga starten. Karin Hydén vann inte själva loppet men blev istället den glada vinnaren av Änglamarks presentcheck. I kväll är det Växjö som står på tur. Heja Peter och lycka till alla Smålandstjejer!

Middagsfrid


Om du överraskas av fiskpinnar, en hyfsat hederlig falukorv eller rent av någon annans köttbullar till kvällens middag, grips inte av panik. Det händer alla från tid till annan och ett bra knep är att piffa tillbehören istället.

Öppna kylskåpsdörren och improvisera fram en smaskig potatissallad eller låt den kvarglömda zucchinin få blanda sig med ett äpple. Tunt skivade med mycket persilja och toppad med en citronvinägrette gör den underverk för middagsfriden.

2009-05-10

Paketmiddag

Jag fortsätter på bekvämtemat, det passar mig perfekt. Kvällens middagen blir helt och hållet i paket. Lax i folie, fänkål, knipplök och selleri i ett eget paket. 

Fänkål för ofta en tynande tillvaro i grönsaksdisken, men grillad eller ugnsbakad blir den en läckerhet. Från start till färdig tallrik på 20 minuter blankt. Vilken kväll.