2010-03-19

Fredagsshopping


Här kommer fredagens bästa shoppingtips: Köp en digital stektermometer! Varför chansa med slutresultat på en dyr råvara? Vill du vara säker på att köttet blir perfekt rosa, använd en termometer. Vid 55° är köttet rosarött, vid 60° rosa och helt genomstekt är det runt 70°.

Att köttet har en torr yta och är rumstempererat innan det läggs i en ordentligt varm stekpannan, där en klick smör gärna får blanda sig med olivoljan, är tre ytterligare bra knep på vägen mot den perfekta köttbiten.

Kvällens fredagsmys har fått vårsmaker med färska örter och att de är färska är hela grejen. Torkade gör sig ej besvär i den här snabbmarinaden. Vill du mysa lite extra serverar du fetaostgratinerade grönsaker till och rundar av med en mjuk och välgörande chokladmousse. Trevlig vårhelg!


2010-03-17

Färdiglagat

Jag älskar färdiglagat. Jodå, ni läste rätt, jag är stormförtjust i att bara ta fram och värma. I kväll gör jag kycklinggrytan som blir torsdagens färdiglagade. Kvällens middag då? Just nu lutar det mest åt pasta.

2010-03-16

Fisksmart

Har du inte lagat den här fisken, gör det. Har du redan smakat den? Gör den igen. Två burkar och en firre blir en sällsamt lyckad kombo.. Det här är helt enkelt barnsligt gott!

2010-03-15

Sockerchock

Påsarna är större, sorterna fler och innehållet allt mer färgglatt. Jag ryser när jag läser att vi svenskar äter mest godis i hela världen, 17 kilo per person och år. Mer än dubbelt så mycket som övriga EU-länder. Och trots att socker- och fetmalarmen dugar tätt, fortsätter vi glatt att fostra våra barn till att bli trogna sockerslavar.
Har godiset blivit en helig ko som gör att vi inte ens reflekterar över vad eller hur mycket vi stoppar i oss? Och är alternativet att inte äta godis alls?

Svaret är nej, men ät med sans.
Välj noga vad du vill äta och plocka ut favoriterna och njut dem långsamt.
Undvik att äta utan att ens känna efter vad det smakar.
Välj tillfällena och låt inte godiset bli en varje dag-belöning.

Njut av ditt godis men gör det inte utan att först välja, smaka och reflektera.

Kanske ligger lösningen i ett betydligt högre pris. Under hundralappen är alldeles för billigt med tanke på vilken skada godis gör för kroppen. Minst dubbelt så dyrt är mitt förslag.

Vad tycker ni hur ska vi få ett mer sansat förhållande till godissnaskandet?