Påsarna är större, sorterna fler och innehållet allt mer färgglatt. Jag ryser
när jag läser att vi svenskar äter mest godis i hela världen, 17 kilo per person och år. Mer än dubbelt så mycket som övriga EU-länder. Och trots att socker- och fetmalarmen dugar tätt, fortsätter vi glatt att fostra våra barn till att bli trogna sockerslavar.
Har godiset blivit en helig ko som gör att vi inte ens reflekterar över vad eller hur mycket vi stoppar i oss? Och är alternativet att inte äta godis alls?
Svaret är nej, men ät med sans.
Välj noga vad du vill äta och plocka ut favoriterna och njut dem långsamt.
Undvik att äta utan att ens känna efter vad det smakar.
Välj tillfällena och låt inte godiset bli en varje dag-belöning.
Njut av ditt godis men gör det inte utan att först välja, smaka och reflektera.
Kanske ligger lösningen i ett betydligt högre pris. Under hundralappen är alldeles för billigt med tanke på vilken skada godis gör för kroppen. Minst dubbelt så dyrt är mitt förslag.
Vad tycker ni hur ska vi få ett mer sansat förhållande till godissnaskandet?