Slutligen de röda banden som knyts runt dina vanliga glas och glöggmuggarna är fixade och klara.
Tryfflar med aprikoser och chili får stå för slutklämmen. Skål och välkomna!
Årets godaste julklapp är hemmagjord. Extrautrusta mandelskorporna och doppa dem i mörk choklad från Änglamark. Paketera i en snygg ask eller glasburk och lägg med en handskriven lapp med receptet på cappuccinomousse. Paketet till alla efterrättssugna är klappad och klar.
Är baksuget stort går det perfekt att knåda skorporna för egen maskin. Kvällens middag sköts av ugnen och är en riktig barnfavorit.
Sätt omgivningen i rullning och vik en kväll för julens mest älskade bulle. Alla hjälper till när vi startar massproduktion av köttbullar. Få saker skapar samma rysning av välbehag som att öppna frysen och plocka fram sina egenproducerade favoritbullar. Rulla, stek och frys är mitt motto.
I år satsar jag på en klassisk jul och gör köttbullar därefter. Möjligen kan det smita med lite svamp och rosmarin i några.
Här är någon tips för en framgångsrik köttbullefabrik:
• Bra musik är ett måste. Det ger ett mycket bättre knyck i rullningen.
• Skölj händerna i varmt vatten då och då om färsen fastnar.
• Tröttnar du på att stekpannan, använd ugnen istället. Sätt den på 250 grader, smält lite fett i en långpanna och lägg i köttbullarna. Stek i 8-12 minuter och vänd dem några gånger under tiden.
• Tröttnar du på allt vad stekning heter, styckfrys bullarna ostekta och stek dem klara på julafton
Det fina med köttbullefabriken är att den även fixar kvällens middag: Nystekta köttbullar med äppel -och rödlökssallad. Varsågoda.
Varför vänta till julafton med allt det goda? Jag sprider ut julsmakerna under hela december. Snabbaste juldoften ordnar den gamla hederliga apelsinen med nejlikor. Snabbaste middagen fixar du men en kryddig röd cole slaw. Blandad med morötter, katrinplommon och rosmarin får rödkålen en julig tvist.
Varva cole slaw och skinka i pitabröd och första decembersofta.
Mer smaker, mindre krångel, less is more, grönare rätter och mycket mer vardagsnjut. Mums! Jag kommer alltid att vara hungrig.