2011-08-19

Surströmmingstider!


När salt någon gång på 1500-talet började bli en bristvara upptäckte man att vissa livsmedel kunde konservera sig självt, såsom vår älskade och hatade surströmmig! När jag som tonåring extraknäckte i en fiskaffär kunde man ha riktigt otur med att få en kund som frågade efter den norska varianten Rakfisk. Det innebar att skicka ner hela armen i en geggig tunna och rota fram en fet illaluktade fisk.

I Sverige har surströmmingsproducenterna uppe i norr vett nog att denna delikatess i tätslutande aluminiumburkar. Jag rekommenderar att öppna burken i en hink med vatten eller i en plastpåse för trycket i burken kan ge oanade konsekvenser för kökstapeten. Traditionellt serveras surströmmingen med smör och krossad mandelpotatis på hårt tunnbröd. Nymodigheter som rödlök, dill och gräddfil är upp till var och en. Har du inte provat är det dags att göra slag i saken, det må lukta illa men det är enkelt åtgärdat med en klädnypa!

2011-08-18

Favorit i ny form

En favorit och ett måste till kräftorna är västerbottenspajen! Men det kan bli stökigt på tallrikarna när kräfthattarna åkt på så varför inte skippa besticken och satsa på plockmat? Gör små västerbottenspajer och slipp dillspad som dressing!

2011-08-15

Skön morgonstart med Yoghurtbunke

Filbunke, syrad mjölk, är en uråldrig svensk delikatess som från början handlade om att förlänga mjölkens hållbarhet. Likt en surdeg hade man sin mjölkkultur som varje kväll blandades med färsk mjölk för att stärka hela gården morgonen efter.

Min moderna variant av denna hälso-kick gör jag med varm mjölk och yoghurt. Fullproppad med nyttiga syrabakterier smakar yoghurtbunken bäst med frön och färska bär men även kanel, ingefära eller kardemumma är finfina toppings!