2009-12-12

LördagsmysSnabbfixat lördagsmys: Brietårta, finhackad vitlök och soltorkade tomater. Värm i ugnen tills osten känns mjuk. Gott knäcke är ett måste till.

2009-12-11

Lussefrukost

Vilken lyx med Lucia på en söndag. Jag tänker passa på och ta en paus i julstöket och frukostera i snigelfart. Nybakat bröd,yoghurt med mango och granola, och extra gott kaffe.Och så lussebullar och massor av tända ljus, såklart. Med lite tur så är det barnen som både glittrar och står för skönsången.

Resten av dagen tror jag att vi ägnar åt att göra lite hemlagade julklappar. Rött band, en fin glasburk, handskrivna etiketter och det blir julens mest uppskattade present.

2009-12-09

Nobelmiddag för alla

Det är dags för årets snillrikaste middag. Vad som står på menyn i Stadshuset är en väld dold hemlighet, först klockan sju i morgon bitti avslöjas det.
Jag tycker att alla är värda en nobelmiddag. Det finns många vardagssnillens, så duka snyggt, ät långsamt och avsluta med att slå dig ner framför tv:n och skåla med pristagarna.Söta killar

Brorsan vars största merit i köket är att han hjälpligt kan skala en banan är beviset på att alla kan göra marängfudge. Medhjälpare är min Magnus, det krävs ju att någon läser receptet.

Kockmössa och rock, vi snackar om en kille som vet att skapa rätt image.

Provsmakning.

Sällan har jag sett någon stoltare. Makalöst snygga rullar som får ligga i kylen och stelna innan de skärs upp i årets godaste bitar.

2009-12-08

Nytt julgodis

Snövit marängfudge är gottebordet riktiga bubblare. Även om julen ska vara klassisk så mår den bra av lite nyheter. Knepet för att få rätt seghet på fudgen är temperaturen. Sockerlagen ska koka tills den blir 150 grader. Varken mer eller mindre och det krävs en bra termometer.

Ge den söta fudgen smak av något syrligt som apelsinskal eller tranbär. Snyggast blir det med pistagenötter och godast alla kategorier är det att rulla i mörk choklad.
Lägg bitarna i en ask med fint papper och du har fixat advents bästa gå bort-present.

2009-12-07

Vitaminboosta


Lucia väntar runt hörnet och nu gäller det mer än någonsin att hålla sig frisk.
Vitaminboosta och frossa i apelsin och granatäpple. Men innan dess föreslår jag en måndagsmiddag som med fördel kan göras på helgens rester.
Finns det glögg kvar så avslutar jag kvällen med ett glas och passar på att kolla att lusseljus, stjärngossemössa och nattlinne finns plats.