2012-05-25

Impa vid grillen! Del 2 - glaze, rubbing eller marinad?


Glaze
För att få till den riktiga barbequekänslan vid grillen bör du ha en glaze! Glaze är en kladdig, intet droppande sås som penslas på köttet före, under och efter grillningen. Den har ofta en bas av sirap eller honung och kräver därför sina smakkompisar salt och syra. I övrigt är det bara att köra på med de örter eller kryddor som du är sugen på! Fläskkarré med koriander och chili kommer att bli en av sommarens favoriter men allt kan glaseras, bara kör!

Rubbing
Glöm långa marineringstider, droppande olja och flammande lågor. Klappa, banka och gnugga in en torr kryddblandning i köttet, du kan i stort sett blanda vilka örter och kryddor som helst. Ta i ordentligt, var generös med kryddorna och se till att täcka hela köttet med blandningen. Allt på grillen kan 'rubbas' mem passar särskilt bra till kött med mycket insprängt fett såsom fläskkarré eller en fet fisk som exempelvis lax.

Marinad
Klassikern i grillsammanhang. Marineringen har hängt med länge och det kanske för att resultatet ofta är smakrikt och saftigt. Magert kött som bifflamm eller kycklingfilé mår fint av att få ligga i en smarrig marinad ett par timmar, gärna över natten. Olja är ett måste men i övrigt kryddar man efter eget tycke. Ingefära, citron och vitlök eller spiskummin, koriander och paprika - kombinationerna är oändliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar