Rör ut 25 g jäst med 5 dl fingervarmt vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt 1 msk olivolja, 2 tsk salt och cirka 1 liter vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk cirka 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två lika stora delar. Rulla varje del till en längd. Dela varje längd i 8 bitar.
Strö ut 2 dl vetemjöl, 2 dl vetegroddar, 2 dl hackade färska örter, 1 dl linfrön och 2 msk flingsalt på bakbordet. Kavla varje del av degen i strösslet till tunna rundlar, 10-12 centimeter i diameter. Jäs minst 30 minuter på bakplåtspapper.
Värm ugnen till 250 grader med baksten (eller plåt) i. Flytta över bakplåtspappret med bröden till den varma bakstenen i ugnen. Sätt in en långpanna med vatten längst ner i ugnen och grädda bröden 5-7 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Servera med exempelvis färskpotatis, rökt sik och romsås.
Vilket snyggt bröd! Måste genast testas nu när det börjar bli höstigt och ruggigt ute.
SvaraRadera