2011-08-11

Stencoolt bak

Rör ut 25 g jäst med 5 dl fingervarmt vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt 1 msk olivolja, 2 tsk salt och cirka 1 liter vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk cirka 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två lika stora delar. Rulla varje del till en längd. Dela varje längd i 8 bitar.
Strö ut 2 dl vetemjöl, 2 dl vetegroddar, 2 dl hackade färska örter, 1 dl linfrön och 2 msk flingsalt på bakbordet. Kavla varje del av degen i strösslet till tunna rundlar, 10-12 centimeter i diameter. Jäs minst 30 minuter på bakplåtspapper.
Värm ugnen till 250 grader med baksten (eller plåt) i. Flytta över bakplåtspappret med bröden till den varma bakstenen i ugnen. Sätt in en långpanna med vatten längst ner i ugnen och grädda bröden 5-7 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Servera med exempelvis färskpotatis, rökt sik och romsås.

1 kommentar:

  1. Vilket snyggt bröd! Måste genast testas nu när det börjar bli höstigt och ruggigt ute.

    SvaraRadera