Går du i tankar att uppdatera din maskinpark med en chokladfontän eller en självrörande mugg för att uppnå gastronomiska höjder så avråder jag dig från mitt allra innersta.
Förutom en vass kniv och en väloljad pepparkvarn är en stektermometer ditt bästa vapen i köket!
En stektermometer är en liten pryl att luta sig mot när oron över stektiden stiger, den ljuger aldrig. Lita på det.
Helstekt biff eller entrecôte är rosa vid 60 grader.
Fläskkarré är genomstekt vid 70 grader.
Kycklingfilé är klar vid 70 grader.
Det finns heller ingen anledning att oroa dig för dina bröd, ta ut det vid 98 grader!
Sen kan man ju testa Rikard Nilsson receptet från boken "Den tekniske kocken", lax kokt i olja i ugnen, ugnstemperatur 150, innertemp bara 36. Den blir mjuk och åt det råa hållet, jag älskar den, min mamma vill hellre ha den mellan 44 och 48.
SvaraRadera