2010-01-04

Thailand tur och retur



Har du julskinka över så släng ner den, till och med gurka fungerar att woka om du lägger i den de sista tio sekunderna. Som på en given signal strax efter nyår när suget på julmaten är mättat skriker magen efter thailändskt.

Det fina med wokat är att du kan använda lite av varje, det är som en pytt i panna fast med andra kryddor. Dessutom är det perfekt för att få i sig mer grönt när vinterkylan biter och en sallad känns heltråkig. Blomkål, broccoli och sockerärter blir ett urgott varmt alternativ.
Grönsakswok med cashewnötter och nudelwok med lax är två av mina favoriter. Trevlig wokkväll!

Vägen till en framgångsrik wok:
  • Oljan måste tåla hög temperatur. Välj en nötolja som blandas med raps- eller majsolja. Undvik värmekänsliga kallpressade oljor.
  • Låt woken bli jättevarm och woka i omgångar. För mycket mat sänker temperaturen och maten kokar istället för steks.
  • Lägg först i det som kräver mer tid. För att köttet inte ska fastna krävs att du rör om hela tiden.

3 kommentarer:

  1. Wokad gurka är supergott. Gurka är gott ofta faktiskt...i en currygryta med kyckling är det kalas :)

    God fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
    Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

    SvaraRadera
  3. Jag känner igen det där med att koka woken. Vi har ingen wokpanna, så stekpannan får funka:) Båda recepten lät goda...

    SvaraRadera