2011-08-19

Surströmmingstider!


När salt någon gång på 1500-talet började bli en bristvara upptäckte man att vissa livsmedel kunde konservera sig självt, såsom vår älskade och hatade surströmmig! När jag som tonåring extraknäckte i en fiskaffär kunde man ha riktigt otur med att få en kund som frågade efter den norska varianten Rakfisk. Det innebar att skicka ner hela armen i en geggig tunna och rota fram en fet illaluktade fisk.

I Sverige har surströmmingsproducenterna uppe i norr vett nog att denna delikatess i tätslutande aluminiumburkar. Jag rekommenderar att öppna burken i en hink med vatten eller i en plastpåse för trycket i burken kan ge oanade konsekvenser för kökstapeten. Traditionellt serveras surströmmingen med smör och krossad mandelpotatis på hårt tunnbröd. Nymodigheter som rödlök, dill och gräddfil är upp till var och en. Har du inte provat är det dags att göra slag i saken, det må lukta illa men det är enkelt åtgärdat med en klädnypa!

2 kommentarer:

  1. Sparar nog min hälsa denna gång med. Surströmming är och kommer alltid vara giftigt

    SvaraRadera
  2. Aha, det visste inte jag! På vilket sätt är surströmming giftigt?

    SvaraRadera