2011-03-08

Alain Passard lägger örat mot marken

'Terroir' är ett uttryck som främst används i vinsammanhang men även matfilosofer har tagit till sig uttrycket. Det betyder ungefär; smak av växtplatsen eller kryddat av naturen. Man menar att råvarans odlingsplats har inflytande över smaken, att den präglas av sitt geografiska ursprung. De naturliga förutsättningarna på växtplatsen såsom vind, temperatur eller ljus gör det som växer där unikt.


Alain Passard fick igår White Guide Global Gastronomy Award, kanske främst för sin passion för just 'terroir'. Hans kronjuvel L'Apèrge i Paris med hela tre michelinstjärnor har tagit grönsakernas innersta smaker till helt nya nivåer.


Juryns motivering:

För att ha skapat ett en gyllene legering mellan köket och den egna trädgården, mellan jordens oupptäckta rikedomar och bordets oanade upplevelser. För att ha inspirerat och tränat unga kockar från hela världen - inte minst från Sverige - att ödmjukt lägga örat mot marken.


Ljuva ord tycker jag, och med sitt trevliga sätt blev han genast min favorit från kvällen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar