2010-02-10

Pimpa det gröna

Kallt ute betyder att allt grönt måste vara varmt. Här är en av mina favoriter när det gäller att piffa upp en vintersallad. Stek och blanda med gröna blad av valfri sort, cous cous, fetaost eller ha den rätt och slätt som ett tillbehör. Garanterar gott!

2 kommentarer:

  1. En helt annan fråga, om pasta!
    Hej

    Jag undrar om man kan förvara färdigkokt pasta i kylskåp, dels för att det är smidigt, bara att ösa upp, slippa kastruller, disk och bli lite klimatsmart, genom att inte förbruka el till spisen.

    Men även för att jag hört att GI sjunker efter att man förvarat pastan i kyl = nyttigare! Att direkt avkylning i kallt vatten har samma effekt, som ett par timmar i kylen.

    Om man kan förvara pastan i kylskåp:

    * Hur förvaras pastan bäst i kylskåpet, lufttätt i plastback, skall det tillsättas olja, eller vatten?
    * Hur länge är pastan hållbar i kylskåp?
    * Hur gör man bäst pastan varm igen, inför servering, utan att den går sönder eller blir för mjuk?
    * Är den någon typ av pasta som inte är lämplig att förvara i kylskåp, som skall konsumeras direkt? Tänker på färsk pasta, med typ klenare pasta, som inte är så "grov" som kanske penne.


    Har fått för mig att pasta som skall användas till pastasallad mår bra av att ha varit ett dygn i kylen, innan den blandas och används i sallad. Att den behåller sin spänst, stämmer det?

    Kan man frysa pasta?

    Ett tips är att publicera svaret, på Coop hemsida om hur man kokar pasta, om det går att förvara pasta i kylen, för att snabbt spara några moment i matlagningen, istället för att köpa hem en pizza på vägen från jobbet, hem och äta, sedan iväg och träna.

    Hälsningar
    Micke

    SvaraRadera
  2. Hej Micke,
    jag är ingen pastaexpert men här kommer svar på några av dina frågor.
    Det går bra att förvara pasta i kylskåpet och gärna i en plastburk med ett tättslutande lock. Däremot är den kanske inte hållbar så länge som man tror, 2-3 dagar är min rekommendation. och grövre pasta som penne och liknande klarar förvaring bättre än tunnare varianter.
    Att pasta till pastasallad skulle må bra av att förvaras i kylskåp ett dygn har jag inte hört förut. Däremot är det bra att blanda i dressingen om du ska ha en sådan, medan pastan är varm för att sedan låta den svalna och därefter blanda ner övriga ingredienser i salladen.
    Jag är inte helt övertygad om att koka pasta i förväg för att tjäna tid. Koktiden är ju sällan mer än 10-12 minuter och het nykokt pasta är överlägset gott. Däremot sparar jag gärna pastarester och gör något helt nytt av dem som t ex en gratäng.
    Hoppas att du har fått svar på några av dina frågor.

    SvaraRadera