2011-01-17

I love lådor

Återupptäck lådorna som både ger energi och spar kronor. Här är veckans bästa tips:

Smoothielåda: Tärna och frys in frukt och grönsaker som börjar förlora spänsten. Ta fram och mixa med yoghurt eller fruktdryck när energin börjar gå på lågvarv.

Lunchlåda: Pimpa gårdagens rester och paketera i snygg lunchlåda. Ge överbliven pasta ett nytillskott med valnötter, fetaost och rucola. Värm och njut av smak och sparade kronor.

Färslåda: Lägg färs, hela rödbetor och kapris i avlång låda. Lindström har fått ny form och måndagens middag blir veckans bästa.

2011-01-10

Maxad macka

Bea har komponerat mackan med den pefekta mixen av sött och salt. Kalles kaviar toppas med gräddkola och mackan slinker ner utan tjafs. Känns smakkombinationen för vågad föreslår jag superfröiga piroger gärna tillsammans med en fänkålsoppa för kvällens stund runt middagsbordet.

Halva priset på grönt och gult

Veckans kap går i grönt och gult och är ett utsökt tillfälle att liva upp middagstallriken. Sväng förbi grönt och frukt och fynda till halva priset. Här är mina bästa energipåfyllare:

Hotta upp kycklingen och marinera den i chili och apelsin.
Drick en avokado istället för kaffe vid tre-tiden.
Lägg till en saftig sallad till middagsmaten.
En macka kan faktiskt bli en hel måltid. Nästan.

Saftigt tips: Du få ut mer saft ur dina citrusfrukter om du knådar dem ordentligt innan du pressar dem.

2011-01-08

Grilla i backen

Gläns i backen med rafflande åk och den smarrigaste pausmaten. Hoppa över korven och ta med en dubbelmacka som sällskap. Fyll med fetaost och grillad paprika och packa in. Grilla en kort stund på bägge sidorna och ät bums. Succé!

Backens absoluta höjdare är något sött. Toscaäpplen är nästan klara hemifrån och behöver bara värmas på grillen. Vilken skön dag!

2011-01-04

Helgpyssel

En nya asiatisk mumsbit är beredd att ta över för dumplings är den nya sushin. De små degknyten fyllda med fläsk, kyckling, lax eller räkor är makalöst goda. Deppa inte om du inte är lyckligt lottad och har en dumpleria runt knuten för det går alldeles utmärkt att knåda ihop egna.
Jag utnämner härmed hemgjorda dumplings till årets bästa helgpyssel.

2011-01-03

Nya tillbehör

Ett nytt år och allt är sig likt: Ät nyttigare, spara pengar och gå ner i vikt skriker matrubrikerna! Frosseriet är över och nu väntar betydligt mer återhållsamma tider.
Jag gillar en mjukare linje och ökar succesivt på tallrikens gröna innehåll. Här finns tips på nya tillbehör som gör middagslivet grönare. Själv startar jag nya året med en utomordentligt god färgrik wok.

2011-01-01

Nyårspizza

Här är en grym pizza gjord på resterna från gårdagen. Trevligt nytt år!

2010-12-30

Vår kokbok på danska eller i fickan

Störst i Sverige och nu blir den ännu större. Vår kokbok heter Den store kogebog och det är dags att erövra de matglada danskarna.


Vill du ha Vår kokbok i ett behändigt fickformat och med inköpslistor laddar du ner applikationen för iPhone.

Funderar du på en bra start på nyårskvällen är heta pilgrimsmusslor perfekt. Receptet finns på sidan 245 i kokboken och som en Gott Nytt År-hälsning hittar du det även här.

2010-12-29

Supersallad

Jag älskar den här salladen och äter den så ofta jag kommer åt i bästa citrustider. Här är några knep för mer smak och mindre stänk.

Nymortlade kardemummakärnor, färdigmalet damm är uteslutet.
Pilla ut granatäpplekärnorna i en skål med vatten.
Inte bara skalet utan allt vitt ska bort på apelsinerna.

Supersallad kan kompletteras med vaniljyoghurt för en vitaminrik frukoststart. Ringlar du över lite smält choklad bli det en ännu smarrigare efterrätt. Ät och apelsinnjut.

2010-12-27

Nya smaker

Skinka, sill och Janssons, nej tack. Ge mig kokos, chili och ingefära för redan på juldagen längtar jag efter andra smaker och nu är det definitivt dags.
Tack för i år till allt med julmatssmaker.